Едно сладко изкушение за влюбените - "Синабон"


Понеже съм на вълна Франция тези дни. Пък и сме на прага на празника на Любовта. И няма значение празнувате или не. Макар, че аз смятам, че трябва да се празнува. Какво като не е наш. Та това е един хубав и светъл празник. Празник на най-прекрасното чувство, което може да изпита човека. И нека казваме и  показваме на любимите си хора колко много ги обичаме, защото живота е много кратък и не ни чака. Любовта е сладка следобедна дрямка. Любовта са очите на любимия човек до теб. Любовта е полет над вселената,  въпреки, че нямаш криле.
Любовта е болка и тревога за любимите ни хора. 

И както е написал Жан Д`Омерсон в "Историята за скитащия евреин":
"Любовта позволява да избягаме извън вечните окови. От вечния възход, който е само вечното падение. Тя ни тика извън самите нас. Тя разчупва дяволския кръг. Да обичаш значи да забравиш света, минаващото време, нещастието, че съществуваш. Значи да забравиш себе си в полза на нещо друго. Значи да откриеш истината отвъд привидностите и да избереш трайното пред мимолетното."


"Свети Валентин" винаги е свързан с нещо сладко. Обикновено с шоколад. Аз реших да наруша традицията и да ти предложа, приятелю, нещо по-различно, но много много вкусно..Едни френски кифлички"Синабон". Тука в Баку по тях са полудели. Реших да опитам да ги направя и всичко стана чудесно.  И така да продължим...


Чаена Чаша - 250мл

Продукти за тесто:
200мл прясно мляко
2 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
2 яйца
70 гр. масло
4 ч.ч. брашно + 1с.л. глутен
1/2 ч.ч. бяла захар
1 ванилия

Продукти за пълнежа:
1 ч.ч. кафява захар
4 с.л. канела
70 гр. краве масло

Продукти за глазурата:
60 гр. краве масло
1 ванилии
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. топено сирене в кутийка( за мазане, натурално)

Продукти за глутена:
260 гр. брашно
170 мл хладка вода


Начин на приготвяне на глутена:
Омесваме от водата и брашното тесто и го оставяме за 50 минути покрито в купа. След което взимаме една по дълбока купа. Сипваме хладка вода и започваме да мием нашето тесто внимателно. Тази процедура се продължава около 40 минути, като постоянно сменяме водата с чиста. Аз слагам купата в мивката и така ми е по-лесно. Миете и месите тестото във водата, докато не ви остане една гумена консистенция, която се разтяга, но не се къса. Става жълто на цвят. Остатъка може да замразите и когато ви потрябва да го използвате.


Начин на приготвяне на тестото:
Към пресятото брашно слагаме сухата мая и разбъркваме.
Към млякото сипваме солта, разбитите яйца, мекото масло, захарта, ванилията  - разбиваме с тел. Към брашното сипваме течната смес. Слагаме и 1 с.л. от глутена. Омесваме средно тесто. Оставяме на топло да удвои обема си. Към кафявата захар слагаме канелата и разбъркваме.

Докато нашето тесто втасва ще направим глазурата. Смесваме в купичка сиренето и мекото масло. Към тази смес на порции добавяме пудрата захар, ванилията и разбъркваме - нашата глазура е готова.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора с размери горе долу 45см х 55см. Намазваме кората с мекото масло и посипваме с канелената захар. 


Завиваме внимателно на стегнато руло. 


С помощта на остър нож или тънък конец нарязваме нашето руло на пънчета с ширина 4 см. Внимателно да не развалим формата на нашите кифлички. Подреждаме в тава с хартия за печене. Подреждаме така, че да има разстояние между тях. 


Слагаме в предварително затоплена фурна на 160* с вентилатор.
Печем около 20 минути до златисто.


Щом извадим нашите кифлички от фурната, веднага ги поливаме с глазурата. Върху всяка кифличка слагате по една чаена лъжичка от глазурата. От топлината на кифличката глазурата ще се разтопи и ще се разлее отгоре.


Нашите кифлички са готови.


Сервираме топли  с чаша прясно мляко.


P.S. Към плънката следващия път бих сложила 2/3 ч.ч кафява захар.
Към глазурата бих сложила само 1 ч.ч пудра захар.

Знам, че някой ще кажат, че с този глутен и тъй нататък. Тази рецепта изисква допълнително количество глутен. 
И разбира се не се препоръчва за хора чувствителни към него. 
Ако искате, разбира се може да направите тези възхитителни кифлички и без добавката на глутен.
Аз спазих всичките изисквания към тази рецепта и бях отново възхитена и пленена от Франция.


Изненадайте любимия си човек за празника с нещо по-различно от традициите.

Обичайте се и бъдете обичани!

Добър Апетит!

Коментари

  1. Аля, не само любов, но и с любов приготвено.
    И поднесено по един вълнуващ и романтичен начин ...
    Още една две подобни и ще взема да правя сладкиши - месоядното в мен протестира...

    ОтговорИзтриване
  2. Още ли не си почнал? :)))
    И аз така все отлагах десертите, сега не мога да се спра..Добре, че има кой да ги папа...
    Поздрави от дъждовния Баку!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са кифличките, Аля!
    И нищо му няма на глутена, защото той не е вреден,
    освен на хората, които имат доказана непоносимост към него!
    Много любов ти пожелавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дани!
      Когато е с мярка, всичко е полезно. По-малко...
      И на теб много любов!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Алечка, все така да "рушиш" традиции, по най-сладкия начин. Много интересни кифлички и безспорно вкусни! :)
    Обичен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси, Герганче!
    Превъзходни са! Толкова ароматни и толкова вкусни!
    Пожелавам цялата обич на планетата да е твоя!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм се огледала в тези кифлички и се надявам скоро да ги направя! Твоите са много апетитни!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотни са Инче! Опитай, много ароматни и вкусни!

      Изтриване
  7. Благодаря, Аля за музикалният поздрав! Вземам си една необичайна за мен кифличка и ти пожелавам любовта винаги да е покрай теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Христинче, че ти хареса. Щом говорим за любовта не може без вечната песен за "Вечната любов".
      Благодаря и до теб да е винаги тя. Защото без любовта малко ще е скучно на този свят :)))

      Изтриване
  8. Аля, сега виждам написаното от теб и мисля, че сме мислили еднакво, само че аз - в рима...Кажи, не е ли така?!?
    Обаче ти, дяволче си претворила и в нещо материално и безумно вкусно и красиво, е аз не успях днес, но утре мога да наваксам:))) Прегръдка от нас и море от любов ви желаем...Снимките са трепач:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислиме еднакво...Знам го аз...Обаче тези кифлички са страхотни. за мен са прекалено сладки, но това не значи, че не си хапнах няколко :)))...
      И от нас безкрайна любов ви желаем.
      За снимките - благодаря...

      Изтриване
  9. Честит празник! Много нежна песен, много нежна публикация, много любов да има в живота ти, мила! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси!
      И на теб, всеки миг от живота ти да е изпълнен с любов и щастие!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  10. Чудна публикацияп, Алечка! И страхотно си ги докарала, и си ме изпреварила да ги направиш. Гледах ги в руски сайтове много пъти - ха днес, ха утре.. така и не стигам до тях. А твоите са толкова пухкави и апетитни..! Ама и ти като мен си ги гледала в руско изпълнение, изглежда - защото руснаците им казват "синнабон". Американците (а оригиналът е американски, предполагам знаеш) им казват "синнамон". Обче кифличките си ги бива, независимо на какъв език! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ги знам като френски кифлички. За американски не знаех. Всичко е възможно. То май вече по света ястията са си международни и да се спори от къде тръганаха няма смисъл..Важното да ние вкусно. А тези кифлички си заслужават времето. Да знам, че са "Cinnabon" :))))...Много вкусни и ароматни. Заминаха на нула време :))
      Прегръдки, Вале!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации