Телешка яхния с картофи по Пепи
Много обичам разни яхнийки и ястия със сосче. :)))...
Открих една страхотна рецепта при Пепа Стоева, която тя публикува през далечната 2006 година на любимия ни форум "Гответе с мен!". Днес искам да ви я напомня и да ви предложа невероятно вкусната Телешка яхния с картофи.
Продукти:
600-700 гр. телешко месо
2 гл. лук
400 гр. консервирани домати
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
50 гр. олио
50 мл ракия
1 с.л. универсална подправка
1 с.л. мед
1 кг картофи
2 дафинови листа
1/2 връзка пресен копър
сол на вкус
За сгъстяване:
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета. Заливаме го с вряла вода за около 3-4 минути. Махаме водата. В олиото запържваме месото до леко златисто. Слагаме ситния лук докато не стане стъклен. Слагаме червения пипер, смлените домати, ракията и всичко останало освен картофите и солта. Доливаме водичка с около 2 пръста над месото. Задушаваме на най-слабата степен на котлона до пълното омекване на месото. След като нашето месо омекне слагаме на едро нарязаните картофи и солта. Оставяме ги да се задушат и омекнат. Брашното се разбива с малко водичка на рядка кашичка. Внимателно, по малко сипваме в яхнията и леко разбъркваме за да не намачкаме картофите. Оставяме два три пъти да клокне и изключваме. Оставяме за около 30 минути да попие яхнията от всичките подправки. Сервираме поръсена с пресен, нарязан на ситно, копър и глава маринован чесън(туршия).
За обяд или вечеря задължително с чаша домашно червено вино( в случая домашно грузинско).
Добър Апетит!
ауууу, с това чесънче направо ми идва да търся самолет ида се извозвам при теб :)
ОтговорИзтриванеМного е апетитна, Аура, радвам се, че ти харесва яхнийката :)
Че колко му е ..4 часа и си тук :)))..Тъкмо ще спретна и една с агнешко...Сигурно ще е още по-вкусна :))
ИзтриванеБлагодаря за рецептата!
много апетитно! и едно любимо ястие ...
ОтговорИзтриванеТака е! Няма грешка. Едно чудно ястие от нашата кухня!
ИзтриванеОт нашата кухня, от наши ръце и от наше сърце, нали, Алечка? ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така е , Герганче!
ИзтриванеСега остава да е и на наша земя. И това ще стане!
Прелест!Направо усетих аромата,Аля!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче!
ИзтриванеЧудно вкусна яхнийка, много добре съчетаваща се с прекрасното грузинско вино!
ОтговорИзтриванеНаздраве, Аля!
Наздраве, Инче!
ИзтриванеДомашното си е домашно..яхнийка, винце....ммм.....
Яхнийка с маринова чесън...е,няма такава вкусотия,Аля.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Така е, Живе!
ИзтриванеЗимно, вкусно, топло, ароматно...
Леле как вкусно изглежда, а щом е и по рецепта на Пепи, сигурна съм, че е страхотна! Само една филийка хляб ми трябва и гледай какво хапване ще паднe :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Докато снимах, хляба идваше с бавни стъпки от магазина. Нямаше време да се снима с хлебчето..глад...:)))))
ИзтриванеЛек и спорен ден, Танче!
О,да! Картофките много вървят с изброените подправки - и аз обичам да им добавям мед... и разни други гъдели... Но ще ги оставя за споделяне в някоя от следващите си публикации... Много вкусна гозба си направила, Аля, макар че може била в някой момент като вкус на твоето азербайджанско семейство... Вярвам, че са я оценили по достойнство! Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеМъжа ми харесва много българската кухня. А тази манджичка му стана любима:))
ИзтриванеПрегръдки, Валенце!
Ауу, напарво ми иде да отида да си налея поне чаша червено винце за утеха, като не мога да опитам тази яхнийка. Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеИ това е вариант :))))...Благодаря и лек петък!
ИзтриванеПоздрави от Баку!
О и аз обичам яхнийки със сосче:), а тази тук е да си оближеш пръстите! А снимките пък как говорят само... Великолепие е ястието, фантазия! Поздрави, мила и прекрасен февруари!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!!!
ИзтриванеТакива домашни вкусотийки са си най-вкусни, с парче домашен топъл хляб :))))
И на теб светъл и чист февруари!