"Boeuf Bourguignon" от Джулия Чайлд или как се влюбих във Франция
Казват, че любовта минава през стомаха. Определено този, който го е казал, е бил прав. Бях впечатлена от една история за прочутата американска готвачка Джулия Чайлд. Интересното за нея е, че е започнала да се учи да готви на 33 години. Поради работата си и тази на мъжа си пътуваше много. Тези пътувания преоткриха за нея невероятния и разнообразния свят на кулинарията. Тя е била родена на 12 август 1912 година. С дядо ми са били набори. :) Съпруга й го пращат в Париж на работа, в американското посолство. Тя дълго се чуди с какво да се захване. Скучните срещи с жените на работниците от посолството бързо й омръзнаха. Тя се е записала на кръжок по шиене на дамски шапки. Но това явно не й носело много удовлетворение. Имаше нещо, което тя е обичала много и това да хапва вкусно. Идеята й подхвърли нейния съпруг, да се захване с кулинария. Тя се записа на най-скъпите курсове за кулинария в Париж - "Кордон бльо". И така започна нейната история, като шеф-готвач. Тя е написала доста книги свързани с готвенето. Една от които много ме впечатли и именно за френската кухня. Невероятните рецепти, които тя е подбрала и така хубаво ги е описала. След като изгледах и филм за нея, бях решена да приготвя нещо от нейната книга. Не можах да подмина прочутото "Телешко по бургундски" или както е в оригинал "Boeuf Bourguignon". Е, какво мога да кажа - определено съм впечатлена от това ястие. Преместисе от обикновен запис в тефтера ми в графа любими и невероятно вкусни.
Днес приятелю, ще споделя рецептата на прочутата Джулия Чайлд и нейния невероятен
Продукти:
1,5 кг говеждо
1 гл. стар лук
2 моркова
170 гр. бекон
2 с.л. брашно
1 шише червено вино
3 ч.ч говежди бульон
1 с.л. доматено пюре
3 скл. чесън
1 ч.л. сух майоран
1 ч.л. сух мащерка
25 бр. малки лукчета
4 с.л. краве масло
10 с.л. зехтин
букетче от магданоз, дафинов лист и мащерка
500 гр. манатарки
1-2 с.л. бьор мание
сол на вкус
1/2 ч.л. млян черен пипер
Продукти за бьор мание:
100 гр. краве масло
120 гр. брашно
Начин на приготвяне на Бьор Мание: 100 гр. меко краве масло смесваме със 120 гр. брашно.
Получава се меко тесто от което оформяме топки с размер на орех. Може да
се замразят и после да се ползват за сгъстяване на сосове. За ястието ползваме 2 бройки.
Начин на приготвяне на ястието:
Месото се почиства от жили и ципи. Трябва да не е мазно. Нарязва се на кубчета около 3х5 см. Хубаво се подсушава с кухненска салфетка.
Бекона се нарязва на ситни кубчета около 2х3 см. Загряваме около 6 с.л. зехтин изпържваме бекона до златисто. След като бекона се зачерви, махаме го настрана в една купичка.
В същата мазнина изпържваме на порции нашето месо до златисто. Ако прецените, че мазнината ви е малко може да долеете още малко. Когато сложите последната порция месо да се пържи, пуснете фурната да загрее на 230*. Изпърженото месо преместваме към бекона. 1 гл. лук се нарязва на тънки ивици. Морковите на едри парчета. В същата мазнина изпържваме съвсем леко нашите зеленчуци. Вадим ги в отделна чинийка. В тигана, в който сме пържили зеленчуците, слагаме бекона и месото. Слагаме 2 с.л. брашно, сол, черен пипер разбъркваме и слагаме във фурната за 4 минути. Вадим, обръщаме и слагаме за още 4 минути. Уверявам те приятелю, че това време е напълно достатъчно да се зачерви хубаво нашето месо. След което изсипваме месото в дълбока огнеупорна тенджера. Към него слагаме изпържените зеленчуци, виното, 2 ч.ч. от бульона - течността трябва да покрива месото. Слагаме доматеното пюре, счукания чесън, майорана и сухия тимян. Кипваме на котлона, слагаме капак и преместваме във фурната. Задушаваме така около 3 часа на 140*-150*.
През това време в 4 с.л. зехтин и 4 с.л. краве масло запържваме нашите лукчета до кафяво. Изваждаме ги в отделна чиния. В същата мазнина слагаме нарязаните на едно гъби. Запържваме до златисто. Връщаме лукчетата. Сипваме останалия бульон, слагаме дафиновия лист, ситни магданоз и ситния тимян( може и като връзка да се сложат), сол, черен пипер -задушаваме на слаб котлон 10 минути.
След 3 часа вадим нашето месо и сипваме към него гъбения сос. Внимателно разбъркваме, слагаме капака и задушаваме още около 45 минути.
В готовото ястие сложете бьор манье и оставете под капак за няколко минути.
Сервираме задължително с варени картофи(пюре) и задушен грах с масло и чаша червено вино. :)
P.S. Нямах манатарки затова използвах култивирани печурки.
Вместо пресен тимян ползвах сух.
Когато сложите бьор манье в ястието леко разбъркайте и изчакайте да се разтопи, като бъркате съвсем внимателно.
Толкова малки лукчета не намерих, затова използвах най-малки които имах и намалих количеството.
Може да се използва и телешко месо. Времето на приготвянето на ястието се намалява.
Когато започнах да готвя осъзнах, че нямам толкова голяма тенджера за фурната. Но на помощ дойде отвертката. И на една от тенджерите бяха свалени дръжките(добре, че са прикрепени с болчета) :))))))))))))))))
Толкова силно съм впечатлена от рецептата, че отварям категория
"Вкусотиите от Джулия Чайлд".
Времето, което ще ти отиде приятелю, за да приготвиш тази вкусотия е доста, но те уверявам, че си заслужава всяка една хапка от това великолепие от вкусовете.
Тънкия вкус на виното се смесва с аромата на тревичките.
Ах, Франция.!..
Je t'aime...!...
Добър Апетит!
Толкова хубава разказваш, че за малко и аз попаднах в света на Джулия Чайлд и дори усетих аромата на твоето телешко, Аура! Браво! Благодаря за разходката! Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеТочно така ароматно и неверотно вкусно!
ИзтриванеОт първата хапка се пренасяш в онези 60те, когато тя се е вихрила в кухнята си...
Благодаря. миличка!
Успя да ме пренесеш във Франция !.....В онова малко ресторантче,украсено с полски цветя и нежно озвучено от прекрасните иромантични шансони............
ОтговорИзтриванеУчтивия сервитьор,преметнал бяла кърпа на ръката ,усмихнато ми налива от червеното вино и ми сервира телешкото......
Бон апети!
Почувствах се специална,благодарение на теб,Аура:)!
И аз бях там, да знаете!
ИзтриванеИ тук, Аля - чудесно е телешкото, а за разказа...завладяваш ти...
Мерси, Весенце! :)
ИзтриванеМечти, мечти...Толкова е прекрасно човек да мечтае...Всеки от вас за мен е специален, Миленче!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Ех, Алечка... Пренесе и нас някъде далеч и вкусно ни нахрани. :) Прекрасно!
ОтговорИзтриванеОчаквам с нетърпение попълненията на новата графа. Прегръдки!
Не съм очаквала чак толкова да е вкусно. Вкуса ме впечатли невероятно. Определено си заслужава да се опита френската кухня. поздрави. миличка!
ИзтриванеЕдна класика от френската кухня, едно от ястията в топ 10 на най-популярните блюда, поднесено от теб подобаващо и с маниер, какъвто подхожда на изискан кулинар! Поздравления за избора на рецепта и за самото изпълнение, Аля! За пореден път ме впечатли. Ето колко лесно и със един замах се изтриват граници и се пренася Франция чааак в Азербайджан! :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти от все сърце, някой хубав ден да вкусиш на местна почва и в оригинал това бургундско телешко!
Хубаво, усмихнато утре! Прегръщам те, мила!
Мерси, Ирма!
ИзтриванеЗабеляза ли, че за кулинарията няма религия, няма националност. И това е прекрасно!
Единствената книга на света, която носи само прекрасни моменти е готварската. Ти винаги й се наслаждаваш.
А защо и не заедно, на някоя тиха улички на Париж, да поседнем на по една чаша френско изискано вино и на по една чинийка от това великолепно ястие...
Поздрави, Ирма и прегръдки!
О, ама разбира се! Има страхотни, колоритни селца между Авалон и Дижон, където човек може да се наслади на отличната бургундска кухня. Или в дълбокия Прованс, около Авиньон, където може да се опита едно друго телешко, ухаещо на омайни билки - Дюб Провансаль...
ИзтриванеЕех, спирам, че се отнесох в мечти за топли, тихи и уханни провансалски вечери, Аля! С музика на щурци! :)
Хубава, топла вечер от мен!
Еееее това за селцата още повече ми харесва! Виждаш ли, как едно ястие може да събуди духовете на мечтите..Ех...мечти...Но мечтите са за това да се сбъдват :))))
ИзтриванеХубава вечер, Ирма!
Няма нормален човек на света, който да е отишъл във Франция и поне мъничко да не се е влюбил в нея! А някои други, като мен, които са имали щастието да се потопят изцяло в живота там, са направо хлътнали до ушите :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е Франция и нейната кухня, а твоето телешко днес ме накара да се усмихна, макар и с носталгия.
Някой ден и аз трябва да го приготвя (или да поръчам на някой да го сготви и да се изтипосам на вечеря ;) С бутилка вино, разбира се ;) )
Поздрави от снежна София!
Мерси, Мари!
ИзтриванеТова с виното ми хареса. Значи, щом се преместя в България, те чакам на гости. От мен телешкото, а от теб, както самата ти каза...виното..
Те първа ще се запозанавам с тази невероятна кухня. Усещам вече, че ще ми хареса много...
Поздрави!
Ааа, не случайно Джулия Чайлд е прочута кулинарка! Тази вкуснотийка е толкова привлекателно поднесена, че направо огладнях, Аля! Както още не съм закусвала, мога и на закуска да си я хапна, не само на обяд! Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеОпределено е имала вкус към добрата храна. Точно Франция я впечатли със своите вкусотии. Сега разбирам защо :))
ИзтриванеНяма нужда да убеждаваш никого, Алечка, за вкуса и разкошеството на тази гозба! Мисля, че всеки който се е докосвал по някакъв начин до френската кухня е на ясно с нейните приоритети. А още повече, когато става дума за Джулия Чайлд, една от най-големите! Страстта, любопитството и любовта и към храната са живели в нея до последния и дъх. Обичам да я давам за пример, защото едни от най-великите готвачи са като нея, откриват влечението си към готвенето на по-късен етап от живота си и стават перфектни, защото готвят със страст, със сърцето си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и поздравления за чудесното ястие!
Аааа Танче,заствам зад всяка твоя дума...Наистина е била гениална до последния си дъх. Възхищавам се на такива хора. На хора, които успяват да намерят себе си на доста голяма възраст. Никога не е късно! Важно е желанието!
ИзтриванеПрегръдки, миличка!
Ах, Франция, ах сервираните прибори, посуди и трапеза и ястие и всичко!!!!!!!!!!!!!!!!! Ах, Аура, какъв пир за сетивата е тази публикация! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеМерси, Катенце!
ИзтриванеЗа мен е чест да получавам похвали от такъв кулинар като теб. Забелязах при теб едно невероятно десертче :))))..Отивам да разгледам..:)))
Много увлекателно разказваш,Аля,а пък за ястието мога да те аплодирам,защото със сигурност е трудоемко и много съблазнително!Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТрудоемко е, Роси и отнема доста време. Но смело мога да кажа, че времето, което отива за приготвянето му и чакането си струва.
ИзтриванеПоздрави!
Много наподобява телешкото стифадо широко сервирано в Кипър, Гърция и Близкия Изток. Тимяна е заместен от канелата и не можах да разбера как се сгъстява соса след като престои известно време. Лука е по големи главички.
ОтговорИзтриванеСтифадо не съм опитвала. Но това ястие едно от любимите ни в къщи.
ИзтриванеСгъстяването става благодарение на Бьор Мание. В рецептата е описано приготвяне му, както и когато се добавя към ястието.
Поздрави от Баку!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеОтдавна се канех, след като гледах филма и ми остана в съзнанието близо 2- 3 години... и...воала ;), направих го. Благодаря за рецептата. Да споделя само, че го готвих два дена и от всичките аромати, после не го оцених, за разлика от семейството ми, които бяха във възторг. Едва на втория ден, понеже остана мъничко, можах да се насладя напълно. Заслужаваше си и пак ще го направя. А колко е хубаво да си имаш бьор мание готово :)))
Едно от любимите ми ястия.Невероятно вкусно е, а и заслужава си времето прекарано в кухнята. Да благодарим на Джулия Чайлд за прекрасно описаната рецепта и да се насладим на духа на Франция :)
Изтриване