Пушена скумрия
Невероятно лесна рецепта за пушена скумрия в домашни условия. Рецептата е на моя баща, който е страхотен кулинар и прекрасен човек. Единствено условие е да си купите течен пушек. За България - потърсете го в руските магазини.
Продукти:
2 големички скумрии
1 голяма шепа люспи от стар лук(кафявите)
1 литър вода
3 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл течен пушек
1 пластмасова бутилка от 2 л
олио за намазване
Начин на приготвяне:
- Рибата се размразява. Изчиства се хубаво. Махаме главата , опашката и всичките перки. Люспите от лука се заливат с 1 литър вода и се кипват за 10 минутки.
- След което изцеждаме люспите, изхвърляме ги и оставяме нашата марината напълно да изстине.
- Когато маринатата е напълно изстинала слагаме солта, захарта, течния пушек - хубаво разбъркваме.
- На пластмасово шише от 2 литра отрязваме гърлото. Отвора трябва да е толкова голям, че да влязат рибките вътре прави.
- Слагаме рибките и ги заливаме с маринатата.
- Отвора затваряме с домакинско фолио.
- Оставяме нашите рибки в хладилника за 3 дена, като всеки ден един път обръщаме рибките.
- На 3ия ден изваждаме рибките, връзваме по едно конче на опашката и ги оставяме да се отцедят.
- Аз ги закачам на кранчето на чешмата в кухнята за около 3 часа.
- След като се отцедят, намазваме леко с олио и нашата пушена скумрийка е готова за консумация.
Добър Апетит!
И от къде се взема този течен пушек?
ОтговорИзтриванеОтгоре бях написала, че трябва да се провери в руския магазин. В София има такъв, знам със сигурност.
ИзтриванеОтново нещо различно и неустоимо. Ако имам път към Берьозката(Руския магазин) ще проверя за пушек. Аля, рибата може ли да е замразена? Прясната държи висока цена.
ИзтриванеВесе, използвах точно замразена. Дали е прясна или замразена не е от значение.
ИзтриванеНа всякъде терся течен пушек и ме гледат като извън земен ! знам че го има но дайте адрес !!!
ОтговорИзтриванеПроверете в руските магазини. Само там ще намерите.
Изтриване