19 май 2014 г.

Бакинска Кята


Поредното сладко изкушение от Азербайджан. Хрупкава и топяща се в устата вкусотийка.



Продукти:
2,5-3 ч.ч. брашно
200 гр. масло
3 бр. яйца
2-3с.л. заквасена сметана
0,5 ч.л. сода за хляб
1,5 ч.ч. захар
ванилия
сол

Начин на приготвяне:
В купа се смесват - 150 гр. меко масло, 2-2,5 ч.ч. брашно, щипка сол, 2 яйца, сметаната, гасена с оцет сода.
Омесва се меко леко лепкаво тесто.
Тестото се завива в домакинско фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. до 1 час.


Приготвяне на пълнежа:
В купа се смесва 0,5 ч.ч. брашно, 50 гр. масло, захарта, ванилията.
Тестото се разделе на 2.
Всяка топка се расточва на тънък правоъгълник.
Върху кората се изсипва 1/2 от плънката и с помощта на лъжица равномерно се распределя плънката.
Завива се на стегнато руло, като при всяко завиване тестото леко се амазва с белтък, така плънката, когато се нареже рулото на порции, няма да се изсипва.


Готовото руло с помощта на къдрав нож се нарязва на триъгълници или квадрати. Подрежда се в тава застлана с хартия за печене.
Отгоре се намазва с леко разбит жълтък с малко олио. Пече се на 230* градуса около 20 минути, до златисто.

Направете си чаша азербайджански чай и се насладете на Изтока.



Добър Апетит!!!

2 коментара: