19 май 2014 г.

Бакинска Кята


Поредното сладко изкушение от Азербайджан. Хрупкава и топяща се в устата вкусотийка.



Продукти:
2,5-3 ч.ч. брашно
200 гр. масло
3 бр. яйца
2-3с.л. заквасена сметана
0,5 ч.л. сода за хляб
1,5 ч.ч. захар
ванилия
сол

Начин на приготвяне:
В купа смесваме - 150 гр. меко масло, 2-2,5 ч.ч. брашно, щипка сол, 2 яйца, сметаната, гасена с оцет сода. Омесваме меко леко лепкаво тесто. Тестото завиваме в домакинско фолио и оставяме в хладилника за 30 мин. до 1 час.



Приготвяне на пълнежа:
В купа смесваме 0,5 ч.ч. брашно, 50 гр. масло, захарта, ванилията. Тестото разделяме на 2. Всяка топка расточваме на тънък правоъгълник. Изсипваме 1/2 от плънката върху кората и с помоща на лъжица равномерно распределяме плънката. Завиваме на стегнато руло, като при всяко завиване тестото леко намазваме с белтък, така плънката, нарежеме  когато нарежеме рулото на порции, няма да се изсипва.


Готовото руло с помоща на къдрав нож нарязваме на триъгълници или квадрати. Подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Отгоре намазваме с леко разбит жълтък с малко олио. Печем на 230* градуса около 20 минути, до златисто.

Направете си чаша азербайджански чай и се насладете на Изтока.


P.S. От многото рецепти се спрях на рецепта от руски сайт Поваренок.

Добър Апетит!!!

2 коментара: