20 май 2014 г.

Кавказки шашлък- Кябап

На Кавказ шашлъците са много популарни. Няма заведение което да не предлага този специалитет. Количеството месо зависи от това колко души сте намислили да нахраните. Обикновено един човек изяжда около 300гр. месо, ако са ви много гладни гостите сложете 500гр, да има така да се каже. Месото може да бъде и с кокалче - ребърца, гръбче, врат, крилца, бутчета и бялото месо.


Продукти:
Месо(агнешко,свинско,пилешко) 300гр. на човек
Стар лук - 1/2 гл.
пресен копър
млян черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
  • Шашлъците не обичат женските ръце  :smile1:. Приготвя се само от мъже. 
  • Лука се нарязва на колелца и се обърква с нарязаното на средни парчета месо. 
  • Копъра се накъсва, слага се сол и черен пипер. 
  • Всичко хубаво с ръце се обърква преди да запалите скарата. 
  • На Кавказ месото НЕ СЕ МАРИНОВА! Смята се, че марината убива вкуса на месото и тогава няма да се получи истински шашлък. Също така ползва се само скара на дървени въглища. Месото се пече на метални шишове.
  • Когато вашта жар е готова, нанизва се месото и се слага да се пече. От време на време се обръща. През цялото време месото се пръска със солена вода, ако започне да гори жарта. 
  • Пече се до златисто, проверява се с нож. Леко надрязвате месото, ако се пука значи е готово.

  • Сервирайте с пресни зеленцучи по ваше желание.

P.S. Рецептата е на моя мъж, който е истински кавказец, роден в гр. Баку.

Добър Апетит!

2 коментара:

  1. Хареса ми предложението ти с 500 грама месо на човек :), таман за моето ненаситно око...ха-ха. А аромата, който се носи...усетих чак тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа Весе, изяждат се с едно хубаво питие и добри приятели.. :))))..Надявамсе, един ден, да седнем с теб на такива шашлъци...

      Изтриване