Сочинската баклава

Скъпи приятели днес ви представям кралицата на баклавите( поне за мен  ;D)
Сочинска баклава. Един страхотен сладкиш с който, убедена съм, ще покорите гостите си и своите близки.
В центъра на град Баку има едно малко магазинче наречено "Рафаело". Там продават страхотни сладки и солени печива. Собствениците на магазинчето сами приготвят вкусотиите, които продават. Там за първи опитах тази баклава и останах възхитена от вкуса й. Тя съдържа продукти които обичам, а това са стафиди и орехи.
И така да започваме:


За тестото:
3 ч.ч брашно 
250гр. масло
3 жълтъка
1 заквасена сметана (200 мл.)
0,5 ч.л. сода за хляб
щипка сол

За пълнежа:
4 белтъка 
2 ч.ч орехи
2 ч.ч. стафиди
1,5 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. кардамон
млят карамфил на върха на ножа
1 с.л. коняк
1 ванилия
2 с.л. мед за намазване

Начин на приготвяне:
 
Тестото:
В купа пресяваме брашното, добавяме студено нарязано на кубчета масло, 2 с.л. захар. Правим трохи. Може да си помогнем с нож или ако имате кухненски робот с кана за тесто и специален нож, може да го ползвате за по лесно и бързо. Към брашненомаслените трохи слагаме 3 жълтъка. Сметаната разбиваме със содата за хляб и солта, и я прибавяме кът тестото. Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне. Има вид все едно е мокро. Разделяме на 3 топки и всяка увиваме във домакинско фолио и оставяме в хладилника докато приготвим пълнежа.


За пълнежа:
Ако смятате че стафидите ви не са достатъчно чисти може да ги изплакнете с  вода и да ги подсушите леко. Моите си бяха много чистички и този процес съм пропуснала. 4 белтъка леко разбиваме със захарта. Ползвайте вилица. Орехите се запичат за 10 минутки във фурната. Не ги оставяйте прекалено дълго да се пекът, защото плънката ще нагарча. След което ги счукайте в хаванче. Сипваме ги към белтъчената смес, добяваме канелата, ванилията, кардамона, мляния карамфил и коняка.


Едната топка разточваме на тънка кора по размер на тавата в която ще се пече баклавата(моята беше 37х39). С помощта на точилката преместваме кората в тавата, предварително застлана с хартия за печене. Върху кората размазваме 1/2 от плънката. Отгоре слагаме втората кора по същия начин както и първата. Намазваме останалата плънка и покриваме с третата кора. С остър нож внимателно нарязваме, още суровата баклава, на квадратчета или ромби, по желание. Отгоре намазваме с разбит жълтък и 1 ч.л. мед. Слагаме в студена фурна и печем първо на 200 градуса за около 5-10 минутки. После намаляваме на 160-180 градуса за още 20-25 минути. След което изваждаме баклавата и както е гореща леко я намазваме с мед и връщаме за още 5 минути във фурната.
Изваждаме готовата баклава и я оставяме да изтива.

Направете я вечерта за да може на сутринта  да си пийните кафенцето с едно прекрасно десертче ухаещо на Изток.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Леле, Аля, тая убийствена баклава от кога ме подканя да я направя...И сега, като я пускаш и тук, пак ме подсети. Какво количество излиза, че си купих едно пакетче масло и се замислям да направя наполовина утре...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, от това количество продукти, които са в рецептата излиза голяма квадратна тава, демек тавата за голяма стандартна готварска печка.В рецептата написах размерите на тавата - 37х39. Направи полвин доза, пък ако нямаш по-малка квадратна, направи в кръгла.

      Изтриване
    2. Тази баклава ми е любима.

      Изтриване
    3. Каних се, каних за вчера, но изникнаха други задачи и пак не успях да направя баклавата, а и имам още от едни саварини за дояждане, но веднага ще се похваля, като я направя, скоро ще е!

      Изтриване
  2. Здравей Аура! Следя блога ти от готварския форум, за съжаление вече не пишем там. Вчера, когато мислих какво сладко да направя за новата година се сетих за твоята баклава, за която имам едно наум още откак си я публикувала. Това, което не можах да разбера е свързъно с печенето. Пишеш, че слагаме тавата в студена фурна и печем на 200 градуса 5-10 минути. Тези 5-10 минути кога започват да текат - когато фурната стигне 200 градуса, или от момента, когато сложим тавата във фурната? Питам, защото на моята фурна и трябват 10-15 минути, за да стигне 200 градуса. Привет: Poni 69

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!
      При мен фурната загрява много бързо. Това са първите 5-10 минути. После вече намаляш фурната и продължаваш още 20-25 минути. Всичко е много много индивидуално.Всяка фурна пече различно. Ще видиш как се надига баклавата. Слагаш в студена фурна, включваш на 200 градуса и наблюдаваш.Бих изчакала да загрее на полвината на градусите и от там броиш 5-10 минутки.Намаляш фурната и наблюдаваш да не изгори останалото време.
      Дано съм била полезна. Ако имаш въпроси пиши :)))
      Поздрави и весели празници!

      Изтриване
    2. Благодаря! Весели празници и на теб! Ще те информирам за резултата! И другото - смятам да намаля малко количеството на кардамона, защото моите мъже са много консервативни и могат да му се намръщят. Канелата ще я преглътнат, но кардамона ще им се стори много екзотичен

      Изтриване
  3. Прекрасна е! Не се стърпях и опитах едно ъгълче отстрани на ромбчетата, много е вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е любимата ми баклава.Радвам се, че се е харесала :)))
      Честита Нова Година!

      Изтриване
  4. Честита и на теб! Определено сочинската баклава ще влезе в репертоара ми! Сега съм се прицелила и на кримската

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте.Рецептата е интересна и смятам да я направя тази баклава,но не ми е ясно белтъците как точно се разбиват.Пишете ,че се разбиват само леко с вилица,не на сняг,както в повечето сладкиши.Не се ли пресичат и плънката като крем ли става или попива в блатовете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Белтъците се разбиват заедно със захарта до хомогенна смес, съвсем на бързо точно с вилица, без да стават на сняг. Към тях слагате останалите продукти за плънката, както е описано по-горе. След печене плънката става много вкусна. Не се притеснявайте тестото няма да попие от белтъците, защото ще ги объркате с орехите и останалите продукти. Получава се на вид една хомогенна смес, гъста.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации