Добре сте ми дошли!

  Доста време се чудех с коя публикация да започна. Първоначално исках първата ми публикация да е свързана с голямата любов на живота ми - България. После реших, че ще започна с нещо което най-много обичам... После още куп неща размислих...

  На 21 март тук в Азербайджан, където сега живеем отбелязват празника на пролетта - Новруз, имаше близо 10 дена почивка и ние заминахме на село. Там живеят доста от роднините на моята полвинка. Едни обикновени хора , но много сърдечни и гостоприемни. Цялата почивка ходене по гости. И не можеш да не отидеш, ще се обидят. Но най-скъпите за мъжа ми са лелите му. Имената им са много интересни леля Алмаз и леля Беим. Ще разкажа малко за втората, която толкова много ме впечатли. Напомня ми за баба ми - Бог да я прости :( ...

Ето това е жената, която толкова много ме впечатли - леля Беим.

Тя живее в едно малко градче, по скоро село, наречено Гьочай, Азербайджан, което се слави с най-добрия и вкусния нар в света, на 250 км от столицата  гр. Баку.  Отгледала е 4 деца - двама сина и две дъщери. Има страхотни сини очи и необикновено красиви ръце, украсени с една малка простичка халка, която й беше сложена от мъжа й преди много много години. Не мислете, че винаги ходи така. Шала на главата си е сложила по този начин, защото й стана студено. Но така изглежда още по красива.
Като малък мъжа ми често е прекарвал лятото при нея и това беше най-прекрасното време за него. В продължение на повече от 2 години, докато живяхме в Прага( и такъв период имаше, за него някой друг път ще разкажа) мъжа ми все говореше за някакво най-вкусно сладко хлебче, което тя е приготвяла. Колко е бил щастлив тогава, когато го е ял с чаша сладък чай. Сега женицата е на 75 години и вече няма сили да меси. Става въпрос за едно сладко хлебче наречено Кюлча или както го наричат в Азербайджан - Külçə . Рецептата е на повече от 200 години и беше предадена на мен, за да продължи да живее. Оказа се, че никой в родата не умей да го прави. Приготвих я веднага щом се прибрахме от селото. Оценителят беше мъжа ми, който каза че съм го върнала в детството му.. Смятам го за комплимент.. 
Моята Кюлча приготвена изцяло от домашни продукти, които си докарахме от село..
Сервира се задължително с чаша сладък черен чай.Рецептата ще намерите в категория - Вкусотийки от тесто ТУК


Коментари

  1. Аля, радвам се, че съм първия човек, който надниква тук, в това приказно местенце.
    Странно как между хората понякога се създават невидими връзки, с някои усещаш близост, сякаш се познавате отдавна, други остават за теб незабележими. С теб по някакви неведоми пътища изпитахме взаимна симпатия още от първите моменти, в които се "запознахме" на едно друго място.
    Интересна си ми и като начин на мислене, близък до моя, малко консервативен, от друга страна, като повече видяла свят и живяла на различни интересни места...Емоционалността ти също ми е много близка. Харесва ми общуването с теб и се радвам, че направи това местенце, където да ти гостувам. А за онова, истинското гости на което така сърдечно ме покани - дай боже някой ден и това да се случи! А дано по-скоро пък се видим на Китен - любимо място и на двете ни! Прегръщам те и ти желая само прекрасни неща да ти се случват, искрено смятам, че ги заслужаваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Весе!
      Толкова си мила и толкова добре ме описа..Чак малко ме досрамя..Вярвам, че все някой ден ще се видим на някое готино местенце под топлото слънце на България, пък кой знае, може и на Азербайджан.
      Целувки и много много слънце за теб от мен, от слънчевия Азербайджан!

      Изтриване
  2. Отново изненада за мен, и отново страхотна - ново блогче откривам, на страхотно другарче, което отдавна ми е легнало на сърцето! :)
    Поздравления, Аурелия! След старта на "Кулинарен дневник", бе време и на "Кулинарни пътешествия...". Сигурна съм, че тук ще ми е много приятно и знам, че винаги ще откривам интересни, красиви и любопитни публикации. За интереса ми към Азърбейджан няма да повтарям, но и няма да ти спестя суперлативите към всичко, което до сега си представила и споделила. Знай, че си страхотен човек, кулинар и фотограф и най-искрено ти пожелавам да продължиш да развиваш таланта и уменията си, да печелиш приятели и поддръжници!, И най-много ти желая онова, което ще те направи завършена и истински, безкрайно щастлива!
    Прегръдка топла от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, толкова мили и прекрасни думи...Толкова топли пожелания...Благодаря от сърце, от цялото си огромно сърце, отворено за приятели!

      Изтриване
  3. Аура,толкова се радвам,че мога да посещавам блога ти и да му се наслаждавам!
    Готвиш тооолкова вкусно-поздравления!
    Пожелавам ти успех ,още по-вълнуващи пътишествия и все по-вкусни гозби!
    Топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, благодаря много...Радвам се, че има хора на които им допада моето хобби...Готвенето за мен е не само задължение, а едно вкусно преживяване..Благодаря още веднъж.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации