Италианска торта с моркови
Днес, мили приятели, ще хапнем торта с моркови. Колкото и странно да звучи тя е много ароматна, сочна и вкусна. Лесна за приготвяне и не изисква куп продукти.
Обикновена селска италианска торта, но невероятно вкусна.
Продукти:
300 гр. сварени и пюрирани моркови
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
150 гр. касиев мармалад
1 пакетче крем по избор
50 гр. шоколад
1 с.л. краве масло за намазване на формата
1 чаена чаша=250 гр.
Форма с диаметър 26 см
Начин на приготвяне:
- Сварените моркови се пюрират или се рендосват на ситно ренде.
- Разбиват се с помощта на миксер с 2 ч.ч. захар.
- Към разбитите моркови се слагат яйцата, едно по едно и се разбиват на пяна.
- Следващата стъпка е да се сложи олиото. Разбива се.
- Постепенно се слага брашното, ванилията и се разбива леко.
- Накрая се слага бакпулвера и с помощта на лъжица се разбърква тестото от долу на горе.
- На дъното на форма с ринг, с диаметър 26 см, се слага хартия за печене.
- Стените на формата се намазват с меко краве масло.
- Тестото се изсипва във формата и равномерно се разпределя.
- Пече се на 200* около 35-45 минути в зависимост от фурната.
- Проверява се с дървена клечка.
- След като блата е готов се оставя за 10 минути във затворена фурна.
- Изважда се върху скара да изстине напълно.
- Изстиналия блат се сиропира с 1 с.л.конфитюр разбъркана с 4-5 с.л. гореща вода.
- След което сиропирания блат се намазва с конфитюра.
- Отгоре се намазва с крем, който се приготвя според описанието на пакетчето, и се полива с малко разтопен шоколад.
P.S. В оригиналната рецепта блата се поръсва с пудра захар и се сервира.
Конфитюра и крема си е мое произведение. Така ми харесва повече. Може блата да се разреже по средата и да се намаже с кофитюр и крем. Въпрос на вкус. Вкуса на морковите не се усеща.
Прекрасна торта за следобедно кафе.
Рецептата е от руски сайт Поваренок.
Добър Апетит!
Прекрасна е, Аура и снимките великолепни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много набързо приготвена, без оформление, но пък много ароматна и вкусна. Поздрави и благодаря за топлите думи!
Изтриване