Печено пиле

Днес ще сме на печено пиле. Старая се винаги да купувам пилешко месо от белоруския магазин, който отвориха тук в Баку. Защо?  Пилешкото месо, както и останалите продукти, които се предлагат в магазина са с високо качество. 
Изнамерих една доста удачна рецепта за печено цяло пиле на фурна. Мариновай те го сутринта или вечерта, така няма да ви се стори, че приготвяне му отнема много време. 
Да започваме :).

Продукти:
1 пиле около 1,800 гр.

Продукти за марината:
4 с.л. соев сос
4 с.л. олио
1 ч.л.. чесън на прах
1 ч.л. млян кориандр
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. риган
1/2 ч.л. мащерка
1/4 ч.л. розмарин
1/4 ч.л. куркума
1/2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. сол(аз ползвам морска)
лют червен пипер на люспи според вкуса ви

Начин на приготвяне:
  • Всички продукти за марината се смесват в една купа.
  • Измито, почистено и подсушено пиле се намазва с получената марината от всички страни включително и вътре.
  • Слага се в купа с капак или се покрива с домакинско фолио и така се оставя за 10 часа в хладилника да се маринова.
  • След като пилето се е мариновало се подготвя тавата в която ще се пече нашето пиле.
  • В подходящата дълбока тава се слага метална решетка(скара).
  • В тавата се сипва 1-2 чаши вода. По време на печенето водата ще се изпарява, затова се досипва от време на време.
  • Върху скарата се слага маринованото пиле. Пилето не трябва да се докосва до водата, да е над нея.
  • От алуминиево фолио се прави нещо като шапка, с която се покрива пилето, но само отгоре.
  • Слага се пилето да се пече в предварително загрята фурна на 200* около 40 минути.
  • След което фурната се намалява на 180* и се пече още 1 час.
  • След което се допича до златна коричка още 20 минути на 160* вече без фолиото, като от време на време се маже с останалата марината с четка или се полива с лъжица.
  • Сервира се с варени картофи, ориз или салата.
Така стана, че имам само една снимка, без разрез, но мисля, че и без това се вижда колко е ароматно и сочно пилето.
Рецептата е от руски сайт Поваренок.

Добър Апетит!

Коментари

  1. Страхотна рецепта Аля.Ще я пробвам при първа възможност.Ние имаме домашни пилета.Не съм правила пиле по подобен начин върху скара , интересен начин на приготовление.Обикновено правя пиле в кесия.Чудесна марината с любими подправки и страхотна снимка.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. С домашно не знам дали ще стане, ако е по-младо и времето за печене под фолиото, може би ще трябва да се увеличи. Но защо пък не и с домашно. Става много много сочно и ароматно. И от мен поздрави и прегръдки. Благодаря за топлите коментари.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации