25 септември 2018 г.

Италианска торта с моркови

Днес, мили приятели, ще хапнем торта с моркови. Колкото и странно да звучи тя е много ароматна, сочна и вкусна. Лесна за приготвяне и не изисква куп продукти. 
Обикновена селска италианска торта, но невероятно вкусна.


Продукти:
300 гр. сварени и пюрирани моркови
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
150 гр. касиев мармалад
1 пакетче крем по избор
50 гр. шоколад
1 с.л. краве масло за намазване на формата

1 чаена чаша=250 гр.
Форма с диаметър 26 см


Начин на приготвяне:
  • Сварените моркови се пюрират или се рендосват на ситно ренде.
  • Разбиват се с помощта на миксер с 2 ч.ч. захар.
  • Към разбитите моркови се слагат яйцата, едно по едно и се разбиват на пяна.
  • Следващата стъпка е да се сложи олиото. Разбива се.
  • Постепенно се слага брашното, ванилията и се разбива леко.
  • Накрая се слага бакпулвера и с помощта на лъжица се разбърква тестото от долу на горе.
  • На дъното на форма с ринг, с диаметър 26 см, се слага хартия за печене. 
  • Стените на формата се намазват с меко краве масло.
  • Тестото се изсипва във формата и равномерно се разпределя. 
  • Пече се на 200* около 35-45 минути в зависимост от фурната.
  • Проверява се с дървена клечка.
  • След като блата е готов се оставя за 10 минути във затворена фурна.
  • Изважда се върху скара да изстине напълно.
  • Изстиналия блат се сиропира с  1 с.л.конфитюр разбъркана с 4-5 с.л. гореща вода.
  • След което сиропирания блат се намазва с конфитюра.
  • Отгоре се намазва с крем, който се приготвя според описанието на пакетчето, и се полива с малко разтопен шоколад.


P.S. В оригиналната рецепта блата се поръсва с пудра захар и се сервира. 
Конфитюра и крема си е мое произведение. Така ми харесва повече. Може блата да се разреже по средата и да се намаже с кофитюр и крем. Въпрос на вкус. Вкуса на морковите не се усеща.
Прекрасна торта за следобедно кафе.
Рецептата е от руски сайт Поваренок.
Добър Апетит!

2 коментара:

  1. Прекрасна е, Аура и снимките великолепни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много набързо приготвена, без оформление, но пък много ароматна и вкусна. Поздрави и благодаря за топлите думи!

      Изтриване