Картофена наденица на мама

Като съм почнала с наденички да продължи днес с картофена по рецепта на майка ми. Това беше едно от любимите ми ястия като дете. Надявам се и на вас да ви допадне вкуса й. В тази рецепта може да използвате и по постна кайма или дори сланина. Въпрос на вкус. Може и да не слага месо изобщо, но тогава наденицата ще е доста постничка. Количеството на чесън и черния пипер варира според вкуса.


Продукти:
2 кг картофи
600 гр. мазна свинска кайма смляна на много ситно(може и сланина около 200-300гр.)
2 гл стар лук
6-7 скл. чесън
10-15 зърна черен пипер
сол на вкус
свински черва
олио за пържене/печене



Начин на приготвяне:
  • Лука се натрива на ситно ренде. 
  • Обелените и измитите картофи се нарязват на ситни кубчета(като за руска салата) към лука. Объркваме постоянно. Лука ще предпази картофите от потъмняване.
  • Черния пипер се стрива и заедно с каймата(два пъти смляна) се слага към картофите и лука.
  • Слага се солта, намачкания чесън и се обърква плънката на ръка.
  • Пълнят се червата с картофената плънка не много плътно. На места червото се пресуква, така ще се получат наденички с големина по желание.
  • С тънка игла се надупчва всяко парче от нашата наденичка, по този начин, когато ще се  сложи да се подвари, тя няма да се спука.

  • Слага се голяма тенджера с вода и сол да заври. Щом водата заври се пуска вътре нашата наденица да поври 10 минути.
  • След това наденицата се пържи под капак на бавен котлон или се пече във фурната на 160-180* около 40 минути до готовност. Аз предпочитам печена, така ми е по-вкусно.
  • Сервирасе с филия хляб и микс от туршия.




Добър Апетит!

Коментари

  1. Еха! За първи път виждам такава наденица, Аля. Изглежда много, много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,наистина е много вкусна. Едно от любимите ястия в нашето семейство.

      Изтриване
  2. Много, много добро... дори повече.от моята италианска...
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варианти бол, желание да има. Но наистина е много много вкусна. Благодаря!

      Изтриване
  3. Аля,
    такава рецепта за наденички прочитам за първи път, но е много интересна и нетрадиционна.Снимките са чудесни и добре илюстрират какво всъщност се получава.Чудесна е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Елена! Малко е играчка, но резултата си струва :))
      Поздрави от пролетния Баку!

      Изтриване
  4. По-странна наденица не съм и чувала...Сега как да гадая за вкуса, кажи ми...да ми пратиш една такава наденичка:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странна ама вкусна :))))))))))))))))) Като дойдеш на гости, ще те черпя. Време е вече да дойдеш, не мислиш ли ??? :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации