Домашна чеснова кълцана наденичка

В кулинарното пространство има едно приятелче, което доста често ни изненадва със своите месни произведения. Я луканка домашна показва, я наденичка, я пуска :) 
Имах удоволствието да опитам от деликатесите които приготвя. Та реших и аз да опитам да си направя наденичка. Още повече, че наскоро намерих добър доставчик на свинско месо, а в случая месото трябва да е прясно, а не да е размразено.
Получи се една чудна домашна кълцана наденичка с аромат на чесънче и дафинов лист.


Продукти:
1 кг свински врат
4-5 скл. чесън
10-15 зърна черен пипер
1 с.л. сол
2-3 дафинови листа
50 мл студена вода
свински черва


Начин на приготвяне:
  • Месото се нарязва на ситни кубчета, малко по-големи от колкото режете продуктите за руска салата.
  • Към нарязаното месо слагаме счукания дафинов лист заедно с черния пипер, счукания чесън и солта. Хубаво с ръка намачкваме месото да попие от всичките подправки. Затваряме купата с фолио или капак и оставяме в хладилника за 24 часа, като време от време обръщаме месото на ръка. Ако забравите не е фатално.

  • След 24 часа по-малко доливаме от студената вода и омесваме хубаво нашата плънка.
  • Изчистените и добре измитите черва се нанизват на фуния за пълнене на черва или както в моя случай обикновена фуния  с малко по-широк отвор. Края на червото се завързва на възълче.

  • Пълним червата с месната плънка. Наденичката не трябва да не е прекалено препълнена. Трябва да остава по-мека, защото при термична обработка червото ще се свие и наденицата ще се спука. На няколко места усукваме червото за да се получат няколко  наденички с големина която ви харесва.
  • След като сте използвали цялото месо червето пак се завързва на възълце. Всяко парче се набожда с игла на няколко места. По този начин ще предпазим наденицата от спукване по време на готвене.
  • Кипваме около 3 л вода. Пускаме внимателно наденицата. Варим на среден котлон около 5-7 минути. Подваряваме леко нашата наденичка.
  • След което я изваждаме и подсушаваме. 
  • От тук нататък е въпрос на фантазия. Може да я замразите, може да я запечете във фурната или както направих аз, запържих  в тиганчето с малко олио до готовност, около 30-40 минути на слаб котлон.
  • Сервираме с гарнитура по желание. В случая топла картофена салата, кисело зеле и кисело доматче от туршийка.

Какво му трябва още на човека?..
Избора на питието оставям на вас!



P.S. Идеята е на Ирина Хлебникова.
Добър Апетит!

Коментари

  1. Отговори
    1. При мен скромно :)))Не мога да се сравня с твоите красоти :)

      Изтриване
    2. Ехе, направо си е перфектна.
      И изпълнението с лекото заваряване е много хитро. Често го пропущам, защото ги пека на скара или на грил, но когато са за пържене, е желателно. Благодаря за подсещането - и го отчитам като пропуск в блога си - наистина е удачно, и с твое съгласие ще го ползвам...

      Изтриване
    3. Благодаря, ама и вкусна. Сланинката се стопи и така добре овкуси месцето вътре. Стана ароматна и сочна. Ехеее, и от мен да има нещо в блога ти :)))

      Изтриване
  2. Аля,
    навремето баба и дядо приготвяха през зимата много и чудни наденички.Точно така стават най - вкусни когато се реже на ситно или скълцва със сатър месото.Чудни са и твоите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Елена! И аз обичам така да е на парченца. Така месото повече се усеща и вкуса му е друг. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Само изкушаваш сега с разни наденици:)
    Ще конкурираш Дзверче май...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо до неговите деликатеси имам още много много наденици да направя.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации