Великденски Курабийки
Великден почти отмина. Красивите и вкусни трапези, които сме приготвили за нашите близки вече са история или почти история. Тук таме още е останло по някоя парче от ароматния козунак. В чинийката ме чакат няколко великденски курабийки.
За този Великден за първи път направих куроабийки.
А курабийки украсени с айсинг правя за първи път в живота си. За направата на тестото използвах две рецепти. Една българска рецепта от ТУК. Тези курабийки станаха малко по-твърди, но пък по времето на печене абсолютно запазиха формата си и не се деформираха. Наложи се да добавя 1 жълтък в тази рецепта, тъй като тестото силно се ронеше и неможах да го събера на топка, а за разточване не можеше да става и дума. Втората рецепта, която използавах, открих в едно руско клипче. Някой курабийки леко загубиха формата си, но пък станаха много вкусни и по меки. Днес ще ви предстая руската рецепта.
Чаена Чаша - 200 гр
Продукти за курабийките:
500 гр.брашно
180 гр. краве масло
1 ч.ч. захар
2 с.л. заквасена сметана/кисело мляко
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода за хляб
ванилия на върха на ножа
Продукти за айсинга:
2 белтъка
3 ч.ч. пудра захар
сладкарски бои
Начин на приготвяне на курабийките:
- Към пресятото брашно се слагат всички сухи съставки без да се разбъркват.
- Към разтопеното масло се добавя оцета без да се разбърква.
- Към брашнената смес се добавя сметаната и маслото с оцета.
- Омесва се меко нелепнещо тесто.
- От тестото се оформя цилиндър, завива се с домакинско фолио и се оставя за около 15 минути в хладилника.
- След което се изважда тестото, отрязва се едно парче, останалото тесто се завива във фолиото и връща в хладилника.
- Слага се отрязаната топка тесто между две парчета домакинско фолио и с помощта на точилката се разточва кора с дебелина 0,5 мм.
- Изрязват се с помощта на формички курабийки.
- Ако нямате специални формички използвайте чаша за чай.
- Изрязва се кръгче и в единия му край леко се притиска да стане по-тесно. Ще прилича на яйце.
- Изпичат се курабийките до златисто в тава застлана с хартия за печене, на 150*(при мен газова фурна, която е доста силна).
- Оставят се на метална решетка от фурната до пълното им изстиване.
Начин на приготвяне на айсинга:
- С помощта на миксер леко се разбиват белтъците.
- При непрекъснато бъркане се сипва по малко от пудрата захар.
- Не я слагайте цялата, а постепенно.
- Докато получите айсинг с нужната гъстота.
- Айсинга се разделя в отделни купички.
- Оцветяват се с боите в тон в който желаем.
- Аз си помагах с дървени клечки за зъби и с дървени шишове.
- Може да направите пликчета-фунийки от хартия за печене и така да украсите вашите курабийки.
В това руско клипче може да видите как точно става направата на пликчета.
По време на работа с айсинг купичките трябва да бъдат плътно покрити с домакинско фолио за да не изсъхва. Айсинга се съхранява в купичките в хладилника една седмица. Ако айсинга ви е прекалено гъст може да му капнете една капка вода да разбъркате и да прецените дали ви е удобна тази гъстота за работа. Не сипвайте много вода, защото иначе ще стане много течен и ще трябва да добавите пудра захар. Капка по капка от водичката. Също така за украса използвах захарни фигурки, които тук се продават в изобилие.
При мен отидоха няколко дена за направата на курабийките.
Един ден изпекох курабийките и останалите дни украсявах.
Христос Воскресе!
Живи и здрави!
Пожелавм на всички ви Божието благословение, любов, късмет и щастие на вас
и вашите семейства!
До скоро следващо пътешествие!
Христос Воскресе, Аля!
ОтговорИзтриванеБог да е с вас, да ви закриля и да помага!
Курабийките ти са вълшебни и освен, че са и вкусни, създават настроение с толкова цвят и красота.
Слънчев, красив и изпълнен с красиви емоции месец май ти пожелавам, мила!
Целувки!
Воистину Воскресе!
ИзтриванеМир и благоденствие на цялото ти семейство, мила приятелко!Благодаря,много се старах. Беше си занимавка :)))
Прегръдки топли от вече летния Баку!
Колко уют има тук, Аля! Честит Великден, бъдете здрави и благословени! Чудни курабийки, весели и красиви!
ОтговорИзтриванеЧестит да е на всички нас! Благодаря, като за първи път доволна съм :)
ИзтриванеАля, чудесно си се представила за Великден, и сладките са красиви, и два вида чудесен козунак виждам, а особено съм радостна за нещо, което присъства на снимките, нека ви закриля и пази! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеВсеки път, когато запалвам свещичка пред нея се сещам за теб,миличка :)
ИзтриванеИ аз те прегръщам,липсваш ми :)