Великденски Курабийки

Великден почти отмина. Красивите и вкусни трапези, които сме приготвили за нашите близки вече са история или почти история. Тук таме още е останло по някоя парче от ароматния козунак. В чинийката ме чакат няколко великденски курабийки. 
За този Великден за първи път направих куроабийки. 
А курабийки украсени с айсинг правя за първи път в живота си. За направата на тестото използвах две рецепти. Една българска рецепта от ТУК. Тези курабийки станаха малко по-твърди, но пък по времето на печене абсолютно запазиха формата си и не се деформираха. Наложи се да добавя 1 жълтък в тази рецепта, тъй като тестото силно се ронеше и неможах да го събера на топка, а за разточване не можеше да става и дума.  Втората рецепта, която използавах, открих в едно руско клипче. Някой курабийки леко загубиха формата си, но пък станаха много вкусни и по меки. Днес ще ви предстая руската рецепта.


Чаена Чаша - 200 гр

Продукти за курабийките:
500 гр.брашно
180 гр. краве масло
1 ч.ч. захар
2 с.л. заквасена сметана/кисело мляко
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода за хляб
ванилия на върха на ножа

Продукти за айсинга:
2 белтъка
3 ч.ч. пудра захар
сладкарски бои


Начин на приготвяне на курабийките:
  • Към пресятото брашно се слагат всички сухи съставки без да се разбъркват.
  • Към разтопеното масло се добавя оцета без да се разбърква.
  • Към брашнената смес се добавя сметаната и маслото с оцета.
  • Омесва се меко нелепнещо тесто.
  • От тестото се оформя цилиндър, завива се с домакинско фолио и се оставя за около 15 минути в хладилника.
  • След което се изважда тестото, отрязва се едно парче, останалото тесто се завива във фолиото и връща в хладилника.
  • Слага се отрязаната топка тесто между две парчета домакинско фолио и с помощта на точилката  се разточва кора с дебелина 0,5 мм.
  • Изрязват се с помощта на формички курабийки.
  • Ако нямате специални формички използвайте чаша за чай.
  • Изрязва се кръгче и в единия му край леко се притиска да стане по-тесно. Ще прилича на яйце.
  • Изпичат се курабийките до златисто в тава застлана с хартия за печене, на 150*(при мен газова фурна, която е доста силна).
  • Оставят се на метална решетка от фурната до пълното им изстиване.

Начин на приготвяне на айсинга:
  • С помощта на миксер леко се разбиват белтъците.
  • При непрекъснато бъркане се сипва по малко от пудрата захар.
  • Не я слагайте цялата, а постепенно.
  • Докато получите айсинг с нужната гъстота. 
  • Айсинга се разделя в отделни купички.
  • Оцветяват се с боите в тон в който желаем.
  • Аз си помагах с дървени клечки за зъби и  с дървени шишове.
  • Може да направите пликчета-фунийки от хартия за печене и така да украсите вашите курабийки.
В това руско клипче може да видите как точно става направата на пликчета. 

 

По време на работа с айсинг купичките трябва да бъдат плътно покрити с домакинско фолио за да не изсъхва. Айсинга се съхранява в купичките в хладилника една седмица. Ако айсинга ви е прекалено гъст може да му капнете една капка вода да разбъркате и да прецените дали ви е удобна тази гъстота за работа. Не сипвайте много вода, защото иначе ще стане много течен и ще трябва да добавите пудра захар. Капка по капка от водичката. Също така за украса използвах захарни фигурки, които тук се продават в изобилие.
При мен отидоха няколко дена за направата на курабийките. 
Един ден изпекох курабийките и останалите дни украсявах.

Христос Воскресе!
Живи и здрави! 
Пожелавм на всички ви Божието благословение, любов, късмет и щастие на вас 
и вашите семейства!

 До скоро следващо пътешествие!

Коментари

  1. Христос Воскресе, Аля!
    Бог да е с вас, да ви закриля и да помага!
    Курабийките ти са вълшебни и освен, че са и вкусни, създават настроение с толкова цвят и красота.
    Слънчев, красив и изпълнен с красиви емоции месец май ти пожелавам, мила!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистину Воскресе!
      Мир и благоденствие на цялото ти семейство, мила приятелко!Благодаря,много се старах. Беше си занимавка :)))
      Прегръдки топли от вече летния Баку!

      Изтриване
  2. Колко уют има тук, Аля! Честит Великден, бъдете здрави и благословени! Чудни курабийки, весели и красиви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит да е на всички нас! Благодаря, като за първи път доволна съм :)

      Изтриване
  3. Аля, чудесно си се представила за Великден, и сладките са красиви, и два вида чудесен козунак виждам, а особено съм радостна за нещо, което присъства на снимките, нека ви закриля и пази! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки път, когато запалвам свещичка пред нея се сещам за теб,миличка :)
      И аз те прегръщам,липсваш ми :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации