Пиле "Молдова"
Днес е Гергьовден.
Честито на всички именици. Живи и здрави бъдете.
Бог да ви помага и закриля!
Както вече знаете аз обичам да пътешествам и да хапвам вкусно. През март месец посетих република Молдова и разбира се не можах да не опитам от местните вкусотии. Молдовската кухня до някъде прилича на българската- много печива, много зеленчуци, различни манджи, скари, и какво ли още не :) Днес ще ви представя едно вкусно ястие с пиле и с това ще наруша традицията за агнешкото на този ден.
Има хора които не обичат агнешко, за тях предлагам днес да хапнат пиленце.
Ароматно и крехко с вкус на Молдова.

1 пиле около 1,600 гр
3 с.л. с връх доматено пюре
4 гл. средни стар лук
1 ч.ч. червено вино
100 гр. краве масло
2 дафинови листа
1 ч.л. черен пипер
5 скл. чесън
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
сол на вкус
За сервиране:
2-3 скл. счукан чесън
1/2 вр. магданоз
сварен бял ориз
- Пилето се измива и подсушава. Нарязва се на средни парчета. В тиган се загрява цялото масло. Месото се изпържва на порции до златисто от всички страни, на среден котлон. Изважда се в подходяща за фурната дълбока тенджера с капак, в случая от йенско стъкло.
- Лука се нарязва на ситни кубчета и се изпържва също до златисто в мазнината от пилето. Готовия лук се изсипва заедно с мазнината към месото.
- В купичка разреждаме доматено пюре с вода. Доматена смес трябва да прилича по консистенция на боза. Към нея прибавяме захарта, оцета, счукания чесън, солта и черния пипер. Разбъркваме и заливаме пилето. Също така слагаме и червеното вино върху месото. Пъхаме между парчетата месо дафиновия лист. Слагаме капака на тенджерата.
- Слагаме в студена фурна за да не се спука стъклената тенджера. Печем на 160*(газова фурна) около 1,5 часа.
- Ястието сервираме с топки бял ориз, поръсено с магданоз и счукан чесън.
И за да усетите цялото вдъхновение на Молдова и на това чудесно ястие,
сипете си чаша червено молдовско вино. Молдова е една слънчева страна на виното. Там не минава и ден без няколко глътки от този божествен еликсир на бога на плодородието и виното Бахкус.
Желая ви Добър Апетит и прекрасни празнични почивни дни!
Весели майски празници и на вас, Аля! :)
ОтговорИзтриванеДа, традицията за Гергьовден повелява на масата да се сервира агнешко, а в наше село винаги на този ден се въртят чевермета, та и ние също ще си хапнем печено агне (скоро трябва да излезе от пещта). Хубаво щеше да сте тук сега! :) За не обичащите такова месце, аз също заложих на пиле.
Ястието ти наистина изглежда и звучи доста "българско", също като пиле с доматен сос, което лично на мен ми е много вкусно и задължително готвя с масло. И да, класиката е да се поднесе с варен ориз.
Чудесно поднесено от теб и представено с отлични фотографии, както винаги!
Поздравления и да ви е вкусно, мила!
Голяма прегръдка!
Да, права си Ирма, много прилича на българско ястие. С това винце стана за чудо и приказ. Много ароматно и крехко. И аз те прегръщам силно и горещо. На такива празници човек трябва да си е у дома :(... Но всеки със съдбата си.
ИзтриванеПоздрави от лятото!
У дома е там, където си го направим, Аля. Аз поне винаги, от съвсем малка, съм усещала, че моето у дома ще е някъде в бъдещето, там, където лично ще свия гнездото си, там, където любовта ще ми се усмихва всеки ден и ще кара очите ми да блестят, а сърцето ми да трепти от щастие. Но, както казват старите хора "Няма пълно щастие.", така че да се радваме на това, което имаме, което Бог ни е дарил и на всеки миг. Пък те чудесата си се случват, де. :))
ИзтриванеХайде, чакам лятото и теб! :*
Прегръщам те силно, миличка!!!
ИзтриванеЩеше да е добре да сте тука и да си поделим удоволствието с агне на пещ. Честит празник
ОтговорИзтриванеБлагодаря,благодая,благодаря! Да се надяваме и това да стане някой ден!Поздрави от Баку!
ИзтриванеИ на мен ми се иска да си тук, макар да нямам пещ:)),с метнато вътре агне:)), но с каквото има, знаеш, ще те нагостя, а пиленцето ти е много дъхаво и ароматно, чудно!
ОтговорИзтриванеИ кафе само да пием пак ще ми е приятно,Весенце. Ех, кога ли ще стане...
ИзтриванеМного вкусно изглежда! Обожавам чуждестранни рецепти, истински и автентични. Така добре си представила тази, страхотно кулинарно пътешествие. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Стана чудесно на вкус. Много ароматно и невероятно нежно. И аз обичам автентичните рецепти.А пътешествията как обичам... :))) В края на май пак съм на път :))))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!