18 май 2016 г.

Турска крем супа от червена леща

Днес ще отпътуваме за Турция и ще хапнем от прочутата турска крем супа от червена леща. Много обичам леща. Някой недобросъвестни готвачи слагат малко леща и повечко брашно за гъстота. 
Попадах на такава супа и бях страшно разочарована :(
Ние ще си направим вкусна и истинска турска супичка само от леща, каквато трябва да бъде.


Продукти:
1 ч.ч. червена леща
2 с.л. кръгъл ориз
1 средна глава стар лук
1 голям домат
3 с.л. олио
около 1700 мл горещ бульон/вода
1 с.л. универсална подправка, ако използваме вода
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. суха мента
1/2 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус

За сервиране:
1 с.л. краве масло
1 с.л. ситен пресен магданоз
1 ч.л. лют червен пипер на люспи


Начин на приготвяне:
  • Почистения лук се нарязва на ситни кубчета и се задушава в олиото до леко златисто. 
  • Домата  се залива с вряла вода за около 20 сек. След което се потапя в ледена вода и се почиства от ципата. Нарязва се на ситни кубчета и се слага към лука. Задушаваме 5-7 минути.
  • Измитите леща и ориза се слагат към зеленчуците. Запържваме 5 минути, след което сипваме 1300 мл гореща вода, 1 с.л. универсална подправка. 
  • Супата ври 20 минути на слаб котлон. Ако ви се стори, че супата е прекалено гъста добавете още вряла вода\бульон на ваш вкус.
  • След като лещата и ориза са готови, махаме тенджерата от котлона и пасираме супата направо в тенджерата. Слагаме подправките и солта. Разбъркваме.
  • Връщаме на котлона. Щом клокне супата изключваме. 
  • В малко тиганче загряваме маслото. Към него слагаме магданоза и лютия пипер. Запържваме около 1 минута.
  • Сервираме супата поръсена с магданозената запръжка и парче топъл хляб.


Чудна и ароматна супичка. Една истинска наслада за небцето :) 



Надявам се днешното предложение за леща в по-различен вариант ви е допаднало.
P.S. Рецептата е от руски сайт "Поваренок".

До скоро, приятели!
:)

8 коментара:

  1. Прекрасна е.Червената леща и не само тя е много вкусна.Правилно приготвената леща е страхотна.С много зеленчуци и без никакво брашно.Когато уври добре лещата леко се сгъстява и става супер.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, едно от любимите ми варива. Ако трябва да избирам между леща и боб, винаги избирам леща :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Аз пък не си падам по лещата, виж с боба се уважаваме много:)
    Но дъщерята, а и зетя много обичат леща - традиционната, и ако променя нещо - мрън, мрън.
    Но пък мога да им предложа тази крем супа, пък дано я харесат.
    Аз мислех, че е арабска рецептата и съм приготвяла, но по различна рецепта, ако я изнамеря, както и снимките - ще публикувам и моята:)
    Прегръдки огромни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В този вид моят мъж много я харесва.Предимно заради него я приготвям. И боб си хапваме. Ама сега отслабваме и двамата, и сме на режим :)

      Изтриване
  3. Страхотна е тази червена леща. Преди много години беше голям смях с нея - варях си я като нашата и все ме ставаше направо на крем супа :)
    И сега като отскачам до Турция (по-рядко вече) не я пропущам, но там няма майстор дет~ да ти каже как я прави - всяко заведение си има секрет и не го издават. Едни наблягат на повече чесън, други на лютивото, трети не я пасират изцяло и т.н.
    А за мене слагането на ориза е напълно ново и ме заинтригува.
    Поздрави от облачна Б-я

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много бързо се варява. Първия път когато я приготвих помислих си, че я преварих :). Тук има доста от турските заведения. Последния път бая брашно сложиха и рекох си, че повече няма да ям такава супа на заведение. Но пък мога да си я приготвя в къщи без капка брашно, а да си е чисто от леща. Стана много ароматна и невероятно вкусна, и с лютия пипер стана върхът. За ориза и мен ме изненада рецептата. Но той много подходящ се оказа.
      Поздрави горещи от Баку,който се готви за поредната какафония - Formula 1 :))))

      Изтриване
  4. За първи път ми се получи :)Правила съм я няколко пъти все по различни рецепти,някои от които с огромни количества и разнообразие от подправки,а това не на всеки допада.Страхотно се получи,благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че се доверихте на моя вкус. Наистина е много вкусна. Да ви е сладко! Поздрави от Баку :)

      Изтриване