2 години блог с Плетената Питка на Ваня
Днес стават точно две години от създаването на моето скромно местенце. Две години от както започнах пътешествието си из кулинарните блогърски дерби. Чудех се с какво да ви почерпя, но ще спазя българския обичай. Почерпете се с невероятно вкусната питка. Има едно девойче в блогърското пространство на което се възхищавам. Тя има златни ръчички. Каквото и да съм приготвила от нейните рецепти, винаги отличен и вкусен резултат. Това е Ваня Джорджевич и нейните невероятни печива.
Ако искате да видите точно стъпка по стъпка как се приготвя питката влезте ТУК.
Ако искате да видите точно стъпка по стъпка как се приготвя питката влезте ТУК.
Моята питка е по-низка защото използвах форма с ринг с диаметър 24 см.
Продукти:
650 гр брашно
125 мл топло прясно мляко
125 мл топла вода
1 яйце +1 белтък в тестото
50 гр кисело мляко
50 мл олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. суха мая
За намазване:
70 гр краве масло
1 жълтък
4 с.л. сусам за поръсване на питката
Начин на приготвяне:
- В купа смесваме топлата вода, маята,захарта и няколко супени лъжици брашно. Покриваме с домакинско фолио и оставяме на топло да шупне.
- В голяма купа сипваме топлото мляко, яйцата, олиото, киселото мляко, шупналата мая. Разбъркваме. Сипваме брашното и омесваме меко не лепнещо тесто. Оставяме тестото за 15 минути на страни.
- Отпочиналото тесто разделяме на 4 топки. Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 24см. намазваме с меко масло. Отгоре слагаме другата кора и пак намазваме с масло. И така с останалите като последната най-горната кора не се маже . По средата слагаме ракиена чаша това ще е центъра. Разрязваме до чашата на 8 триъгълника нашата купчинка. Всяко триъгълниче на още 3 по-малки и преплитаме на плитка. Трябва да се получат 8 плитки.
- Подреждаме в тава с диаметър 24 см. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса.
- Втасалата питка се намазва с разбит жълтък. Поръсва се със сусам.
- Печем на 150*(газова фурна ) до готовност. Проверява ме с дървен шиш.
До скоро Кулинарно Пътешествие!
Аля, честита годишнина на блога!
ОтговорИзтриванеПри теб винаги ми е интересно
Чудесна питка!
Прегръдки!
Благодаря,Дани! За мен удоволствие да пиша за вас :)
ИзтриванеРазкошна погача! Браво на вас и на източника!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеДа ти е честито местенцето! Ощи много вкусни и фото обиколки да навърти :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Алби!
ИзтриванеЧестито 2 години списване на блог Аурелия ! Пожелавам ти още много кулинарни идеи и вдъхновение при списването на публикациите.Много почитатели и приятели ! Чудесно е, че си избрала да представиш типичната почерпка с прясна питка.Така е по българската традиция.Чудесна и много вкусна питка се е получила.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря,благодаря, благодаря Елена!
ИзтриванеАля, да ти е честито блогчето, което винаги е пълно с прекрасни пътешествия, разкази и приключения :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря много Кро! Ако не бяхте всички вие нямаше да има блог :)
ИзтриванеАля и от мене поздравления с 2 годинки блог. Никак не са лесни - след това като ли е по-различно.
ОтговорИзтриванеПоздравления! Очакваме още вкусни приключения.
И благодарско за почерпката с тази разкошна питка.
А иначе ще пийнем по едно ...
И аз благодаря, че намирате време да ми четете глупостите :))) Да видим как ще е по-натам :)Поздрави!
ИзтриванеЦунки, цунки!
ОтговорИзтриванеЗаради блога, заради това, което си ти самата!
Желая ти здраве, щастие и вдъхновение - и за приготвяне на вкусотии, и за чудесните ти снимки, и за пътешествия - близки и далечни! Чакам включване от ...:))
Питката е прекрасна и се нахвърлих веднага, нали знаеш каква съм лакомия:))
А рецептита на Ваня са просто върха, няма такава, дето да не ми е харесала, малко ми е трудно със запазването им, за да са ми под ръка, като ми потрябват:)
Благодаря,миличка!
Изтриванеи аз ти благодаря за подкрепата ти не само в блогърското пространство, а извън него. Истинска приятелка за която всеки може да си мечтае!
Прегръщам те силно!
:)
Изтриване