Сладкиш "Нежност"

Като почнах със сладките неща да продължа. Днес ви предлагам едно чудесно сладкишче с извара и шоколад. Много нежно на вкус. С хрупкаво и топящото се в устата тесто. 


Чаена чаша - 250 гр.
Форма с ринг за торта - 26 см

Продукти за тестото:
200 гр замразено краве масло
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
2/3 ч.ч. захар

За пълнежа:
400 гр. хубава не солена извара
2/3 ч.ч. захар
2 яйца
1 тъмен шоколад
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия (аз ползвам течна и слагам 6 -7 капки)


Начин на приготвяне:
Фурната загряваме на 180 С.  Маслото се рендосва на едро. Слагаме към маслото и останалите продукти за тестото и претриваме на трохи. 

Пълнежа:
Изварата се намачква с вилица. Прибавяме захарта, яйцата, нишестето. Хубаво разбъркваме. Слагаме натрошен на парчета шоколад, разбъркваме отново.

На дъното на формата слагаме хартия за печене. Изсипваме половината от брашнените трохи. Разпределяме равномерно трохите с помоща на лъжица, без да натискаме. Сместта трябва да остане пухкава. Отгоре внимателно с лъжица, изсипваме нашия пълнеж. Разпределяме равномерно. Отгоре изсипваме останалите трохи.  Слагаме да се пече около 35-45 минути до леко златисто отгоре на 160С - 180С. След като е готов нашия садкиш, оставяме леко да се охлади, махаме ринга и слагаме в хладилника да стегне.

P.S. При мен фурната е на газ и е по-силна, затова ползвам по-низки температури.
Когато вадите сладкиша, ако в средата леко се люлее, няма страшно, след като изстине ще се стегне.

Рецептата е от руски сайт "Самые вкусные рецепты"

Добър Апетит!

Коментари

  1. Аура, с удоволствие ще изпия чаша чай с теб, приготвен в този красив самовар и ще похапна от вкусния сладкиш! Благодаря за споделената рецепта и ще го направя! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Самовара е исторически. Произведен още в Съветския Съюз през 1982 година и работи перфектно. Чая от него е невероятен с парче от този нежен сладкиш. Кой знае, може да ни дойдете на гости, па ще седнем до самоварчето на сладка приказка.
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  2. Чудесен сладкиш, Аура! Самоварът е великолепен, взема ми очите! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Беше 1989 г и по комсомолска линия бях в СССР :) ...и първият път в който ни сложиха самовар на масата и знаеш ли, Аля, колко умно го гледахме и незнаехме как да си направим чай :)) Спомени, хубави и мили.
    Така, че направи ми един чай и с парче ароматен сладкиш ще имаме най-сладката приказка!
    Поздрави и прегръдка, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си аз, че ще предизвикам сладки спомени със самоварчето. Ползвам го само когато имаме скъпи гости. Много е ефектен на масата. Той пътува с нас по света. Но в Азербайджан всяко заведение има самовар, който е на дърва. Чая от самовар наистина е по-различен на вкус и приказката е по-сладка. Поздрави и прегръдки!!!

      Изтриване
  4. Вкусен сладкиш, приказен самовар, мила компания.. не мога да устоя на показната!:) Честита Нова 2016 година, мила! Да е изпълнена със здраве и прекрасни моменти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,миличка!
      И за теб да е плодотворна и спорна, късмет и щастие!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации