9 декември 2015 г.

"Мутаки" - коледен аромат в азербайджански стил


Днес излезе първия брой на едно ново начало, първото кулинарно блогосписание на български език - SOintoFOOD


За мен е чест да съм част от този първи брой, който излиза точно преди Коледа. Пожелавам на авторите попътен вятър и само напред. Пазихме в тайна тази чудесна идея, която смятам за много приятна и вкусна изненада за всички, които обичат да готвят или имат желание да се научат. Рецептите представени от мен в този празничен брой може да прочете на 86 - 91 стр. Обещах на авторите да направя публикация в блога си след като излезе вкусното блогосписание. 
Гери и Мария, сърдечно ви благодаря за поканата!

Днес ви представям една от рецептите.
По традиция на Коледа е прието всеки дом да ухае на канела и орехи. Затова искам да ви предложа  едни по-различни дребни сладки за този празник. Това са сладки, които се наричат «Мутаки» с много вкусен и ароматен пълнеж от орехи и канела. Думата «Мутаки» идва от названието на вид възглавнички в Азербайджан. Те са дълги, във формата на цилиндър. 
  И така да запретваме ръкави и да започнем приготвянето :)



За рецептата ще потрябват следните продукти:

1 ч.ч. = 250 гр


За тестото:
200 гр краве масло
200 гр заквасена сметана 30 %
2 жълтъка
2 ч.ч. брашно

За пълнежа:
500 гр орехи (ядки без черупката)
2 ч.ч. захар
2 студени белтъка
щипка сол
щипка млян кардамон
щипка мляна канела

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Стриваме пресятото брашно и маслото на трохи. Прибавяме 2та жълтъка и сметаната. Омесваме нелепнещо тесто. Може да ползваме кухненски робот, ако разполагаме с такъв. Разделяме на 8 топки. Подреждаме в чиния. Увиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилника за два часа.


През това време правим пълнежа. 
Орехите смиламе през едрата цедка на месомелачката. Прибавяме захарта. Към студените белтъците слагаме солта и ги разбиваме на твърд сняг. Аз го правя с тел за разбиване на ръка. Получава се много бързо. Ако се страхувате, че няма да успеете да ги разбиете на ръка, ползвайте миксер. Към орехите и захарта слагаме разбитите белтъци, канелата и кардамона. Всичко разбъркваме хубаво с вилица.

Поръсваме плота на масата с много малко брашно, колкото да не залепва нашето тесто за него. Вадим едно топче от тестото, останалото оставяме в хладилника. Разточваме на тънка кора с диаметър около 34 см, приблизително. Тестото трябва да е тънко разточено. Разрязваме с остър нож (аз ползвам нож за пица) на 8 триъгълни парчета. В по-широкия край слагаме 2 ч.л. от плънката. Плънката много лесно се слепва и няма да се рони. Завиваме страните на вътре и навиваме към по-тънкия край по същия начин по който правим и пуричките. Страните трябва да са затворени, за да не потече разтопената захар по време на печене. Както е показано на снимката. 

Подреждаме в тава застлана с хартия за печене. Печем до съвсем леко розово. Аз ползвам фурна на газ и пека на 150 градуса. Вие ще си прецените според вашата фурна. Но не слагайте на прекалено силна температура. По същия начин постъпваме и с останалото тесто. След като са готови изваждаме нашите мутаки на решетка за да се охладят. 
Студените сладки поръсваме с пудра захар. 

 Надявамсе тези сладки да ви се усладят в този зимен коледен ден :)
Добър Апетит!
 

18 коментара:

  1. Аля,поздравления за участието ти в новото начинание!
    Предложението ти е чудесно и тестото сигурно е много хубаво!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Тестото е много вкусно, направо се топи в устата :)))
      Поздрави и топла прегръдка от мен!

      Изтриване
  2. Тези сладки, още щом ги видях на снимка, поисках да опитам! Сигурна съм, че са адски вкусни! Алечка, подслади ни чудно, благодаря ти за всичко!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за поканата и за интереса към малкото ми местенце. Пожелавам на начинанието ви успех и попътен вятър.
      Прегръдки и поздрави!

      Изтриване
  3. Поздравления, Аля, за участието ти в списанието с тази прекрасна рецепта!
    Топла прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Хриси!Тръпката в едно такова участие е невероятна, особено когато става на въпрос за Коледа :)
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  4. О, непременно ще ги опитам. Прекрасни и ароматни сладки си ни презентирала, Аля. Благодаря за споделената рецепта! Поздрав най-сърдечен и весели и вкусни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, миличка!
      На всички пожелавам весели празници. Нека всеки дом се изпълни с аромат на щастие.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Изкушаваш с тези сладки, Аля! А със стакана ми навя малко тъга, спомних си за изминали години и екскурзии!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стакана специално сме го купили от Москва :)))..Това е чашата за чай на моя мъж :)))
      Топли прегръдки от най-сетне студения Баку :)

      Изтриване
  6. стрхотни сладки.прииска ми се да ги пробвам
    А стакана няма да коментирам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Планирам да докарам, ако не ми ги вземат на границата :))))
      Стакана класика в жанра :)

      Изтриване
  7. Милата ми приятелка...толкова си талантлива, Аля!
    Поздравления, напълно си си заслужила мястото в първия брой на таова красиво списание, направено с хъс и любов!
    Ако не успея да направя тези сладки, обещай ти да ми ги направиш, не може да не ги опитам просто!
    Онзи ден ги мернах, но нямах време да пиша!
    Прегръщам те и те чакам с все по-голямо нетърпение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Весенце за оценката. Тръпката беше голяма и удоволствието е невероятно да участваш в такова начинание.
      Ще ти направя :))))

      Изтриване
  8. Хм, забравих да напиша, че малко съм ти сърдита, че запази всичко това в тайна от мен (нали си ми приятелка, аз нямам тайни от теб). Както съм ти обещала - има много бой да ядеш!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изненадите трябва да се пазят в тайна, особено от близките хора и още повече, когато става на въпрос за изненади по Коледа. Това е един малък коледен подарък към всички приятели.
      Прегръщам те, миличка!!!
      ако е рекъл Господ, скоро ще се видим :)

      Изтриване
  9. И тук ти поднасям поздравленията и комплиментите си, Аля! Отлично представяне! Рецептата е много лесна за изпълнение, гарантирано вкусна, а и снимките са разкошни - зареждат с коледно настроение и предизвикват апетит! Браво! :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладките стават много много крехки. Направо се топят в устата. Много ги обичам,а и са прекрасно допълнение към коледната маса.
      Поздрави!

      Изтриване