7 април 2017 г.

Финска торта «Мечта»

Пролетта е време за нови надежди и нови мечти. Затова ще ви предложа една безглутенова и невероятно лека финска торта без брашно. Аз реших да я направя в чаши за уиски. Получиха се 7 броя. 
Идеалният десерт за почивните дни.


Продукти за блата:
5 яйца
200 гр. захар
130 гр. картофено нишесте 
40 гр. какао
½ пак. бакпулвер

За сиропиране:
100 мл сварено сладко кафе

За  крема:
250 мл течна сметана с 33-35% масленост
150 мл сварено кафе
30 гр. пудра захар
1 с.л. желатин

За  украсата:
200 мл течна сметана с 33-35% масленост
4-5 с.л. пудра захар
½ ч.ч. настърган шоколад


Начин на приготвяне на блата:
  • Сухите подправки се смесват и се пресяват.
  • Жълтъците се отделят от белтъците. 
  • Белтъците се разбират на твърд сняг с 3 с.л. захар. 
  • Жълтъците се разбиват с останалата захар, докато побелеят и увеличат обема си.
  • Внимателно на порции се слагат разбитите белтъци към жълтъците и се разбъркват.
  • Следващата стъпка е да се сложи лъжица по лъжица и сухата смес за блата. Внимателно се бърка с лопатка от долу на горе от края към  средата.
  • Форма с диаметър 26 см с падащ ринг, се застила с хартия за печене. 
  • Формата с нищо не се намазва! 
  • Изсипва се сместа. Завърта се формата няколко пъти. Така блата ще се опече равно и няма да се надигне по средата.
  • Пече се в предварително  загрята на 180* фурна около 45 минути. Проверява се  с дървен шиш дали блата е готов. 
  • Щом блатът се изпече, се изважда от фурната и заедно с формата се слага върху метална решетка докато изстине, около 5-6 часа.

 Начин на приготвяне на крема:
  • Към  150 мл сварено и студено кафе се слага желатина и се оставя,докато набъбне, около 10 минути. След това кафето леко се загрява съвсем леко, за да се разтопи желатинът, и се оставя да изстине напълно.
  • Сметаната се разбива с пудрата захар на твърд сняг. 
  • На малки порции и при непрекъснато бъркане на най-ниската степен на миксера се сипва изстиналото кафе с желатина.
  • Купата с крема се покрива с домакинско фолио и се оставя за 10-15 минути в хладилник, докато крема стегне малко.

Сглобяване на тортата:
  • С помощта на тънък нож блатът се отделя от стените на формата.
  • С помощта на конец блата се разрязва на три равни части.
  • Ринга от формата се слага върху чиния. 
  • Вътре в ринга се слага първият блат.
  • Сиропира се със сладкото кафе.
  • Слага се ½ от крема.
  • Отгоре се слага вторият блат. Сиропира се. Втората част от крема.
  • Сиропира се леко и третият блат и със сиропираната страна се слага върху крема.
  • Тортата се прибира за 2 часа в хладилник, за да стегне.

Украсяване на тортата:
  • Сметаната за намазване се разбива с пудрата захар на твърд сняг.
  • Внимателно ринга се отделя от тортата с помощта на тънък нож.
  • С 2/3 от разбитата сметана се измазва тортата от всички страни.
  • Отгоре се шприцоват розички от останала сметана.
  • Поръсваме с настъргания шоколад от страни и от горе.
  • Тортата се слага в хладилник за около 2 часа, за да стегне.


P.S. След като разгледах няколко варианта за приготвяне на тази торта, 
избрах начина на Ирина Хлебникова.

Добър Апетит!

2 коментара:

  1. Ами освен да кажа,че е перфектния десерт,не знам с какво бих могла да изкажа възхитата си...Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миленка! Тя е с перфектния вкус :)

      Изтриване