11 април 2017 г.

Постна яхния от леща с картофи

За тези, които спазват великденските пости ще предложа една вкусна и питателна яхния от леща с картофи. Вкусно и бързо, особено ако нямаме достатъчно време за приготвяне на обяд или вечеря. 


Продукти:
1 ч.ч. леща
3-4 картофа
1 гл. стар лук
1 морков
3-4 скл. чесън
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
сол на вкус
3-4 с.л. олио/зехтин


Начин на приготвяне:

  • Лещата се измива хубаво. Сипва се студена вода около 2 пръста над нея, и се слага да се вари на слаб котлон.
  • Лука и моркова се нарязват на ситни кубчета и се запържват 5-7 минутки в олиото.
  • Слага се доматеното пюре и се задушава още 3 минутки. 
  • Към зеленчуците се слагат 50 мл. гореща вода и на слаб котлон се задушват още 5 минути.
  • Когато лещата омекне се слагат обелени, измити и нарязани на едро картофи, зеленчуковата запръжка и малко вода. Количеството на вода е по желание. 
  • Яхнията се вари докато картофите омекнат напълно. 
  • Накрая се осолява, слага се универсалната подправка и счукания чесън.
  • Сервира се поръсена с пресен магданоз.



Добър Апетит!

4 коментара:

  1. Страхотна гарнитура - към някое и друго кюфтаче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Типично по мъжки, веднага и кюфте да има :)

      Изтриване
  2. Аура,
    все повече хора спазват постите.Разбрали са,че така организма се прочиства физически и духовно.Чудесна яхния, ще я изпробвам, лещата е много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спазване на пост е нещо много лично. Ако човек чувства, че има нужда от такова пречистване няма лошо. А яхнията си я бива. Вкусна е!

      Изтриване