Ориз с аромат на Индия
Преди няколко дена представих едно чудно Пиле "Тандури",което се сервира с ориз. Естествено ориза трябва да е в индийски стил,по индийска рецепта. Та днес един вкусен ориз, който ще се хареса на тези, които не обичат ориза за гарнитура да прилича на каша :) Всяко зрънце по отделно обвито от ароматно топено краве масло с дъх на Индия :)
Продукти:
1 ч.ч. дълъг ориз "Басмати"
2 ч.ч. гореща вода
1/2 ч.л. куркума
1,2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. сол
3-4 с.л. топено краве масло(рецепта ТУК)
Начин на приготвяне:
- Ориза се измива много хубаво, като се претрива между пръстите, докато водата не стане прозрачна.
- Прецеждаме.
- В подходящ съд с дебело дъно разтопяваме маслото и сипваме към него ориза, солта и подправките без водата.
- От тук нататък започваме да пържим нашия ориз. Отнема известно време.
- В началото трябва постоянно да се бърка за да не залепва за дъното на съда.
- Първата фаза на ориза е да стане стъклен. Щом стигне стъклената си фаза ще спре да залепва за дъното. Продължава ме да пържим.
- Втората фаза на ориза е да започне да побелява. Щом побелее сипваме горещата вода.
- Слагаме капак и на много слаб огън варим около 15-20 минути без да отваряме капака.
- Изключваме ориза и така го остава ме за още 20-30 минути. Нашия ориз готов.
P.S. Хубаво е за тази рецепта да използвате ориз "Басмати", но ако нямате такъв може да ползвате и обикновен дълъг ориз.
Ако нямате топено краве масло ползвайте обикновено.
Добър Апетит и до нови срещи и пътешествия!
Чудесно изглежда, Аля. Ще опитам някой път.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Толкова е лесен за приготвяне :) Идеален за гарнитура.
ИзтриванеАля,
ОтговорИзтриванеточно така се прави ориз по индийските рецепти.Чудесен става и с настъргана лимонова кора, така го правят също и с много подправки, което е типично за Индия.
Поздрави !
Е това е класическата рецепта. Ако някой не харесва подправките или лимона може да си направи по тази класическа рецепта, само с масло и куркума :)
ИзтриванеОбичам индийската кухня :)))