19 януари 2017 г.

Домашни пилешки кренвирши

Всички обичаме кренвирши, да не говорим за децата. В последно време никой не може да каже какъв е точно състава им. От какво месо и колко химия има в тях. 
Предлагам ви да не се лишаваме от вкусните кренвирши, след като има начин да си ги направим сами в къщи. Днес менюто е домашни пилешки кренвирши с млечно-кашвакален сос.


Продукти:
1 пиле около 1,500 кг
1 яйце
1 ч.ч.(200 мл) прясно мляко
щипка индийско орехче
2-3 скл. чесън
1 с.л. сок от червено цвекло
1/3 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. сол

За соса:
1 с.л. брашно
50 гр. краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
5 парчета топено сирене "Hochland"
50 гр. кашкавал "Гауда"
щипка млян черен пипер
сол на вкус


Начин на приготвяне на кренвиршите:

  • Пилето се обезкостява. Кокалите слагаме в торбичка и в  камерата. От тях ще се получи чудесен бульон за супа.
  • Месото заедно с кожата се нарязва на средни парчета. Залива се с прясното мляко. Слагаме и счукания чесън. Оставяме в хладилника за около 2 часа.
  • След това месото се смила поне 3 пъти през месомелачката заедно с млякото.
  • Слагаме  леко разбито яйце, подправките. 1 с.л. сок от червено цвекло за цвят(може да ползвате щипка сладкарска червена боя.
  • Застиламе плота с парче домакинско фолио сложено в два пласта. Размера на фолиото зависи колко големи ще правите вашите кренвирши. Слагаме 2 с.л. с връх от сместа и завиваме във формата на кренвирш. Единия край усукваме и връзваме с бял конец. Другия край усукваме докато кренвирша не придобия класическата си форма. Трябва да е плътно. Връзваме и него с конец. Така постъпваме със останалата кайма. 
  • В тенджера, широка колкото са дълги кренвиршите, сипваме достатъчно вода и кипваме. Щом водата кипне слагаме нашите кренвирши вътре. Варим 20 минути на среден котлон.
  • Готовите кренвирши изваждаме и оставяме за 2-3 минути. Махаме фолиото и хапваме домашни и вкусни кренвирши.

Аз хапнах кренвирши и микс от зеленчуци сварени на пара в комбинацията на чудния млечно-кашвален сос.

Начин на приготвяне на соса:

  • Запържваме брашното в суха тенджерка с дебело дъно. 
  • Щом почне брашното да си променя цвета, махаме от котлона и слагаме маслото при непрекъснато бъркане. Връщаме на слаб котлон и запържваме за още около 1-2 минутки.
  • Сипваме студеното мляко. Непрекъснато бъркаме с тел. Аз слагам млякото по малко, докато не стигна консистенцията колкото боза. 
  • Слагаме и сирената. Щом се разтопят, слагаме подправките и солта на вкус.



P.S.След като ги сварите, може леко да ги пръжнете стават още по-вкусни :)
Аз правя едно по-голямо количество и ги замразявам. Чудесно се съхраняват в камерата, като реша да си приготвя, слагам ги във вряла вода или на пара без да размразявам предварително.
В средата може да сложите пръчици кашкавал и ще получите кренвирши с кашкавал и т.н. 




Добър Апетит!

12 коментара:

  1. Леле! Чудесно предложение, Аля! Много ми хареса рецептата. Нали найлоново фолио ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, обикновено найлоново домакинско фолио. С него става да се готви. Кренвиршите стават чудесни.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Като няма торта - поне фунийка да бе предложила, а:)

      Изтриване
    2. Мани, такъв резил с тез фунийки :(..

      Изтриване
  3. Какви ли не колбаси съм виждала, но на домашни кренвирши попадам за пръв път. Много интересно, а как вкусно изглеждат само. Поздрави, Аура!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста сполучливи са на вкус. Пък и знаеш какво има вътре. Прегръдки :)

      Изтриване
  4. Уби ме с тез кремвирши! Не се бях сещал за тях, но ще се пробват задължително. Много лесен и прост начин. Па Я се пенЪх с едни черва, не ти е работа. Че и не станаха ... пръснаха се при варенето. По твоя начин е сигурно, че ще станат... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така, и аз да те изненадам с нещо. В сравнение с твоите произведения нищо не е :) При домакиснкото фолио нищо не се пръска и форма запазват. Това е една основа вече от тук нататък въпрос на фантазия :)
      Поздрави за цялото семейство!

      Изтриване
  5. Много оригинална рецепта Аля.Преди години моята баба правеше от смляна пилешка кайма / от петел, защото месото е по - твърдо / кюфтенца.Но по твоята рецепта и чудесни кремвирши могат да се приготвят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, защо пък да не станат. Ще са още по-вкусни от домашно петленце :)

      Изтриване