9 януари 2017 г.

Пиле "Тандури"

Нова година нов късмет :) 
Да я започнем с разходка до Индия и чудната рецепта за пиле "Тандури". Леко пикантно, крехко и ароматно пилешко месо за началото на новата година :) За тази рецепта са най-подходящи пилешки бутчета. 
Въпреки дългото мариноване рецептата си заслужава чакането.


Продукти:
5 бр. пилешки бутчета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. настърган на ситно пресен джинджифил
1 с.л. настърган на ситно(или пресован) чесън
сока на 1 лимон
1 с.л. сол
Подправки:
1 с.л. млян кориандър
2 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. млян кимион
1 с.л. куркума
1 с.л. сумах

Начин на приготвяне:
  • Махаме кожата от бутчетата. Правим с остър нож надрези, като между тях оставяме около 1 см разстояние. 
  • На кухненския плот или дъска за рязане слагаме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте. С тази смес натриваме хубаво всяко бутче, като се стараем да попадне от сместа и в разрезите. 
  • Оставяме месото на плота и го поливаме с половината от сока. 
  • В отделна купа смесваме киселото мляко, останалия лимонов сок, настърганите джинджифил и чесън, останалата сол. 
  • Към млечната смес слагаме останалите подправки. Разбъркваме. 
  • Слагаме в сместа бутчетата, овалваме ги хубаво. 
  • Покриваме купата с подходящ капак или домакинско фолио и ги забравяме за около 12 часа в хладилника, но ако имате време и желание е добре да престоят там 24 часа. 
  • След като се мариноват загряваме фурната на максимална температура(при мен 320* градуса). Подреждаме ги върху скарата на фурната. Печем по 15-20 минути от всяка страна до златисто само с горен реотан. Да не забравим да сложим и тава, за да има къде да капе сока от месото и да не загаря.
  • Сервираме с ориз.









Добър Апетит!

6 коментара:

  1. оо, страхотни са! Вкусно начало на Новата година:). Честита 2017 година, Аура! С пожелания за здраве и щастие, успехи и всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита и на теб да е! Живи и здрави! Много късмет и щастие през новата година!

    ОтговорИзтриване
  3. Аура,
    честита Новата 2017 година ! Здраве, мир и благодат в семейството ! Чудесна рецепта за начало на годината.Великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита да и на теб,Елена!Здраве,късмет,щастие и всичко най-хубаво през новата година!Благодаря за оценката. Ама наистина си е вкусно...беше...:)))
      Поздрави от топлия Баку и прегръдки!

      Изтриване
  4. Ще приготвя някой път така пиле, Аля, ароматно е! Ориза ще пропусна, дългозърнестия не ми е по-вкуса.
    Брей, изненада ми - цели три рецепти, бравос:) Давай все така тази година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ти е по вкуса защото не си опитвала правилно приготвеният дълъг ориз. Много е вкусен. Кога ще ми дойдеш на гости?
      Трай...тъкмо намерих време за публикации :)))

      Изтриване