17 януари 2017 г.

Телешки пълнени кюфтенца на пара

Докато живях в Прага бях си купила уред за варене на пара. Използвах го точно 3 пъти. След преместването ни в Баку така и си остана в кутията, опакован. Вчера се разрових из багажа :) и го открих. Как можах да го държа прибран толкова време. Май дори забравих за неговото съществуване. С такъв уред може да си приготвяте куп вкусни неща, особено ако решите да спазвате здравословното хранене. 
Днес ще ви покажа едни невероятно вкусни кюфтенца на пара с пълнеж от гъби. 
Да започваме готвенето :)


Продукти:
600 гр. телешка кайма
1 яйце
150 гр. кашкавал "Гауда"
1 гл стар лук
1/2 ч.л. млян черен пипер
1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
250 гр. пресни печурки
30 р. краве масло
щипка черен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:
  • Каймата се смила поне три пъти, като последния път заедно с месото смиламе кашкавала и лука. 
  • Прибавяме леко разбитото с вилица яйце, черния пипер и солта. Със солта трябва да се внимава, ако кашкавала е солен ще се сложи по малко.
  • Омесваме хубаво каймата и я оставяме на страна да си почине.
  • В тиган слагаме маслото и целите гъби. Запържваме до леко златисто. Слагаме солта и черния пипер.
  • Изпържените гъби също се смилат през месомелачката заедно с мазнината. Това ще е нашия пълнеж. 
  • Оформяме кръгли кюфтенца, като във всяко слагаме по 1 ч.л. от пълнежа. 
  •  Кюфтенцата се подреждат в уреда за готвене на пара.
  •  Време за готвене 30 минути.
  • Сервираме по желание: със салата, ориз, картофи или както в моя случай, с варена елда с малко краве масло.
 P.S. Ако нямате специалния уред за варене на пара има възможност и без него да ги приготвите. Вземете метален гевгир. Подредете кюфтенцата вътре. В тенджера по-малка от диаметъра на гевгира, сипваме 1 ч.ч. вода. Слагаме на котлона. Слагаме гевгира в тенджерата. Дъното на гевгира не трябва да докосва водата. Трябва да има разстояние. Слагаме подходящ капак. Включваме котлона да заври водата вътре. Щом заври, намаляваме котлона на минимум и така готвим нашите кюфтенца. Времето ще е същото. 
Гъбите за пълнежа може да се нарежат на ситно.

За тези които не обичат ястия на пара, може да ги изпържите, като предварително ги панирате в брашно. Така кашкавала няма да изтече и залепне за тигана. :). Или да ги изпечете на фурна. Въпрос на вкус и предпочитания.
Добър Апетит!

8 коментара:

  1. Много идейно и много здравословно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е вкусно.Щом на К му харесаха и поиска още. Дори попита: какво друго може да приготвим в уреда :)

      Изтриване
  2. Как може? :) Аура, точно навреме си го извадила мен ако питаш. Страхотни кюфтенца. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? И аз така си мисля :))) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  3. Аура,
    имам даже по - голям уред за готвене на пара, но аз го използвам много често.Приготвям най - различни неща на пара и стават чудесни.Много сполучливо и здравословно се готви на пара, а според мен и всеки продукт е определено много по - вкусен от традиционното варене във вода.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Еленче, определено е по-вкусно на пара отколкото варено. По-сочно е месото. Варено, въпреки водата остава сухо някак си безвкусно. Щом моя мъж харесва зеленчуци на пара :)))))))))
      Поздрави от дъждовния Баку!

      Изтриване