Пиле "Тандури"
Нова година нов късмет :)
Да я започнем с разходка до Индия и чудната рецепта за пиле "Тандури". Леко пикантно, крехко и ароматно пилешко месо за началото на новата година :) За тази рецепта са най-подходящи пилешки бутчета.
Въпреки дългото мариноване рецептата си заслужава чакането.
5 бр. пилешки бутчета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. настърган на ситно пресен джинджифил
1 с.л. настърган на ситно(или пресован) чесън
сока на 1 лимон
1 с.л. сол
Подправки:
1 с.л. млян кориандър
2 ч.л. лют червен пипер
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. млян кимион
1 с.л. куркума
1 с.л. сумах
Начин на приготвяне:
- Махаме кожата от бутчетата. Правим с остър нож надрези, като между тях оставяме около 1 см разстояние.
- На кухненския плот или дъска за рязане слагаме 1 ч.л. сол, 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.л. лют червен пипер. Разбъркайте. С тази смес натриваме хубаво всяко бутче, като се стараем да попадне от сместа и в разрезите.
- Оставяме месото на плота и го поливаме с половината от сока.
- В отделна купа смесваме киселото мляко, останалия лимонов сок, настърганите джинджифил и чесън, останалата сол.
- Към млечната смес слагаме останалите подправки. Разбъркваме.
- Слагаме в сместа бутчетата, овалваме ги хубаво.
- Покриваме купата с подходящ капак или домакинско фолио и ги забравяме за около 12 часа в хладилника, но ако имате време и желание е добре да престоят там 24 часа.
- След като се мариноват загряваме фурната на максимална температура(при мен 320* градуса). Подреждаме ги върху скарата на фурната. Печем по 15-20 минути от всяка страна до златисто само с горен реотан. Да не забравим да сложим и тава, за да има къде да капе сока от месото и да не загаря.
- Сервираме с ориз.
Добър Апетит!
оо, страхотни са! Вкусно начало на Новата година:). Честита 2017 година, Аура! С пожелания за здраве и щастие, успехи и всичко най-добро!
ОтговорИзтриванеЧестита и на теб да е! Живи и здрави! Много късмет и щастие през новата година!
ОтговорИзтриванеАура,
ОтговорИзтриванечестита Новата 2017 година ! Здраве, мир и благодат в семейството ! Чудесна рецепта за начало на годината.Великолепно изглежда.
Поздрави !
Честита да и на теб,Елена!Здраве,късмет,щастие и всичко най-хубаво през новата година!Благодаря за оценката. Ама наистина си е вкусно...беше...:)))
ИзтриванеПоздрави от топлия Баку и прегръдки!
Ще приготвя някой път така пиле, Аля, ароматно е! Ориза ще пропусна, дългозърнестия не ми е по-вкуса.
ОтговорИзтриванеБрей, изненада ми - цели три рецепти, бравос:) Давай все така тази година!
Не ти е по вкуса защото не си опитвала правилно приготвеният дълъг ориз. Много е вкусен. Кога ще ми дойдеш на гости?
ИзтриванеТрай...тъкмо намерих време за публикации :)))