"Тиквена Торта" или ЧРД.. :)

Какво да кажа..
Ами имам си Рожден Ден :)
За първи път в живота си направих си торта на този ден. Някой ще се учуди, но така се стекоха обстоятелствата, че този ден от живота ми или по точно деня, в който започнах жизнения си път, остана без внимание по една или друга причина. 
Но традициите са за това да се нарушават :)
Колко навършвам? Знам ли.. :) 34 или 43, или може би 20... 16 - на толкова се чувствам.
Все още се мисля за малкото момиченце на тати, когато в къщи имахме гости. Той ме канеше за малко да постоя при тях, при възрастните. Оооо, това беше едно от най-големите ми желания - Да седна на една маса с тях, с големите. И сега искам да е както тогава. 
Къща пълна с гости: роднини, приятели, близки, деца...
Но.... живота така се е разпоредил, че някой вече ги няма и Бог да ги прости. 
Аз ви помня! 
Другите се разпръснаха по света и вече не можем да се съберем на една маса всички заедно. Но все остава по някой и изведнъж чувстваш, че искаш да споделиш този ден - Твой Рожден Ден! Така се случи, че почти всички мои близки, приятели и роднини живеят далеч от мен, поне с 2000 км и повече. И точно сега оценявам интернета. Благодарение на него мога да общувам с вас, мили мои. Можем да си говорим по скайпа или да си пишем по нощите. Можем да споделяме най-съкровените си тайни и да се смеем в захлас, но без звук, за да не събудим половинките си. :)
Днес искам да ви почерпя скъпи мои приятели, близки и роднини с една тиквена торта. Есента отмина, но тикви има много на пазаря. Обичам я и се чудих освен познатите ми начини на приготвяне, не мога ли да направя една торта. Поразрових се из нета. Намерих доста варианти. Спрях се на една от многото. Обикновена тиквена торта.

И така:
Чаена Чаша - 200 мл 
Форма с ринг с диаметър 26 см

Продукти:
За блата:
600гр тиква
5 ч.ч брашно
1 ч.ч. кефир(кисело мляко)
6 яйца
2 ч.ч захар
4 ч.л. сода за хляб без връх
сладкарска боя- оранжева

За крема:
400 гр. заквасена сметана с масленост 30%
5 с.л. пудра захар
6-8 капки течна ванилия(1 пакетче)

За украсата:
захарни фигурки
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Тиквата се обелва и се нарязва на средни кубчета. Слагаме я в тенджера, заливаме с 2 ч.ч вряла вода. Слагаме 2 с.л. захар и варим на слаб котлон около 15 минути.Оставяме напълно да изстине. Махаме водата и пасираме тиквата на пюре с помощта на пасатор.
Разбиваме яйцата със захарта поне 5 минути с помощта на миксер. След което добавяме тиквеното пюре и кефира. Брашното пресято и объркано със содата се слага към тиквената смес. След тиквата слагаме сладкарската боя такова количество какъв цвят искаме да са блатовете. На бавни обороти объркваме сместа. Разделяме на две равни части тестото.
На дъното на формата слагаме хартия за печене. Изсипваме едната част и печем в предварително загрята фурна на 160-180 С. Проверяваме с дървен шиш, щом излезе сух блата е готов. По същия начин изпичаме и другия. Блатовете оставяме на метална решетка до пълното им изстиване.


Приготвянето на крема:
Всичките продукти се разбиват съвсем малко с миксер или тел.

Сглобяването на тортата:
В подходяща чиния слагаме единия блат, поливаме с половината от крема. Крема трябва съвсем леко да се стича по стените на блата. Това е идеята. Върху него обръщаме втория с дъното на горе, така нашата торта ще е равна отгоре. Поливаме с останалия крем по същия начин. Отгоре посипваме леко с кокосови стърготини. Украсяваме по желание със захарни фигурки, но не е задължително.
Оставяме тортата в хладилника за една нощ.

P.S. Фигурките са направени от мен. Направих ги от захарно тесто, което тук се продава по магазините. За първи път правя такова нещо. Не очаквах да се получи :)))

Не използвайте бакпулвер, няма да се получат дупчици след като се опекат блатовете.
Блатовете стават по-тежки и по-плътни поради киселото мляко, което се слага в тестото. 
Използвах сладкарска боя да подсиля цвета на тестото. Тиквата дава много блед оттенък.
 
Тази торта е за любители на не много сладки и плътни десерти. 
Ако кажа, че съм много впечатлена от нея, ще излъжа. 
За моя вкус е прекалено плътна. 
Рецептата е взета от руски сайт "Мамина печка".

Коментари

  1. Бъди здрава и все такава-непораснала и мъдра:)!Тортата е много красива,Аля!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден, мила Аура! Бъди много здрава, много щастлива и продължавай все така смело напред! Радвай ни с твоите снимки, твоите кулинарни умения и твоя оптимизъм! Празнувай весело! Прегръдки от Германия! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя!
      Всичко е взаимно. Поздрави от Баку!

      Изтриване
  3. Аля, честит празник миличка! Бъди здрава, щастлива и обичана!Прегръщам те силно и от сърце миличка :*

    ОтговорИзтриване
  4. Алечка, догодина да си направиш торта за рождения ден, от която да бъдеш впечатлена. :)

    Честит рожден ден! От сърце ти желая здраве, много щастие и все така грееща обич! Бъди себе си Алечка, това е най-ценното, което носиш в сърцето си. :)
    весел праник и да ви е сладко! Тортата определено излежда чудесно!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герганче! Топли прегръдки от мен. Тортата да, стана симпатична, но за мен прекалено плътна. Но въпрос на вкус. Моя мъж си хапва с чаша чай и му харесва.

      Изтриване
  5. Честит Рожден Ден, Аля!
    Нека усмивката винаги да грее на лицето ти и много радост да има в душата ти!
    Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден Ден, Аля! Бъди преди всичко здрава, все така пътешестваща и много щастлива! Прекрасна е тортата, и украсата е чудесна! Усмихнати и весели дни!

    ОтговорИзтриване
  7. ЧРД, Аля ! (макар и на патерици). А тортичката си я бива ...

    ОтговорИзтриване
  8. И тук ти честитя празника, Аля! Светъл ден е бил, денят в който си дошла на Земята, светъл и щастлив да е животът ти, мила! И сладък, и пъстър, и пълен, доволен и щедър, изпълнен с любов, добри приятели, красиви моменти и сбъднати мечти! И тортата е хубава, нищо, че само другата ти половинка я оценява, важно е, че е направена с желание и ще се изяде цялата, за твое здраве. :)
    Далечни, топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, толкова топли думи. Ти си невероятна!!! Прегръщам те силно!

      Изтриване
  9. Да си жива и здрава Аля, пък другото е се нареди. Ти си прекрасен човек, и ти пожелавам все хубави неща да ти се случват! Сърдечни прегръдки от мен!!

    ОтговорИзтриване
  10. Какви прекрасни цветове, Алечка и колко е празнично и красиво тук! Честит рожден ден и от мен! Желая ти здраве и щастие, нестихващо вдъхновение, сбъднати мечти и приказни дестинации! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията. Пътешествията са моята стихия. Не мога да стоя дълго на едно място :))) Надявам се 2016 да ми донесе същите приказни емоции, както и 2015 :)
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Ами аз се замотах, но идвам да удължа празника;) Бъди здрава, Аура. Където и да си по света, където и да са близките ти, важно е да намирате начин да покажете колко се цените и обичате. Разстоянието вече нищо не означава. Пожелавам ти да празнуваш всяка година оттук насетне рождения си ден, защото всяка възраст е красива и заслужава да бъде отбелязана и запаметена по най- приятния за ТЕБ начин. Бъди здрава. И благодаря за тортичката;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце. Ще се опитам да е така. Но когато планирам нещо, то никога не става. Затова решихме повече да не планираме, а да правим всичко според сърцето си и зова на душата. :)))
      Прегръдки, Мъхче :)

      Изтриване
  12. Ха, така...за да е още по-голям срама ми - ще си призная и тук...заслужавам си го.
    Пропуснах рождения ти ден и просто не мога да повярвам...Така се завъртя тази седмица, че 20-ти се изниза нарочно под носа ми...
    Прости ми, миличка... и нека злото те забрави и никога не се сеща за теб!
    Дори по скайп си писахме...
    Надявам се, че неразположението ти вече е отминало.
    Искам да те прегърна и да ти кажа, колко много си ми скъпа, колко много ти желая само и единствено добро!
    Обещавам да се раванширам някога и някъде!
    Знам, че не ми се сърдиш, но на мен ми е криво, защото знам, че си очаквала позвъняването ми...
    Още повече се натъжих, прочитайки горе, че деня ти е оставал без внимание в миналото...
    Аля...

    П.п. Ама верно ли му направи на Кямран тиква:)) Че даже я е ял...имаш напредък значи, догодина с морков да му направиш:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти защо така го преживяваш :)))
      Това е само един ден. Пък и когато се видяхме толкова топли ми думи ми каза, че ще стигнат до следващия рожден ден. Знам колко си заета и колко неща са ти на главата. Но пък така цял месец получавам поздравления. Готино е :))))
      Нали ти казах онзи ден : Одъртях с една година :)))))))))))))))
      Прегръщам те силно, миличка!
      Още не съм добре:(
      Да, направих я...яде, защото не му казах какво има вътре :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации