29 януари 2016 г.

Еклери

Еклери не съм правила от години. 
Последния път приготвях ги в Прага. Имах много сполучлива рецепта, но я загубих. След дълго ровене из нета се спрях на едно предложение от сайта Гответе с мен на Miragnii.  
Страхотен десерт за малки и големи деца :)

Продукти за тестото:
500 гр. вода
250 гр. брашно
125 гр.краве масло
5 яйца + 1 жълтък
1 с.л. захар
щипка сол

Продукти за крема:
1л течна сметана 35%
150 гр. пудра захар

За поръсване:
100 гр. шоколад
пудра захар

Начин на приготвяне:
Кипваме водата в подходящ съд. Към нея слагаме маслото, захарта и солта. След като маслото се разтопи прибавяме цялото пресято брашно. Бъркаме  с дървена лъжица докато сместа не стане гомогена. Преместваме нашето тесто в друг съд, така ще изстине по-бързо. След като тестото изстине слагаме  едно по едно 5те яйца. Оформяме по желание с лъжица или сладкарски шприц. Еклерите печем върху хартия за печене около 20 минути на 150-160 С без да отваряме фурната. Това е важно условие за еклерите. След като придобият златист цвят изключваме фурната. Оставяме така около 10 минути, след което отваряме съвсем леко вратичката на фурната и така оставяме до пълното им изстиване. 

Приготвяне на крема:
Не обичам варен крем. Много ми е тежък. В къщи предпочитаме бита сметана с пудра захар.
Сметаната трябва да е студена за да се разбие добре. В началото разбиваме на бавни обороти, след което слагаме пудрата захар - лъжица по лъжица, като същевремено увеличаме и скоростта на миксера. 
Еклерчетата се разрязват на две и се пълнят с кремчето. Отгоре се поливат с разтопен шоколад и се поръсват с пудра захар.

Много леки и невероятно вкусни! 
Подарете миг на удоволствие на любимите си!

Добър Апетит!

14 коментара:

  1. много апетитни - май от сладкишите, само от тях си похапвам по малко ..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние много ги обичаме. Лесно и вкусно!

      Изтриване
  2. Кой не обича еклери, няма такъв човек! А твоите са прекрасни, Алечка, такъв уют да създават. :)
    Усмивки и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, миличка!
      Станаха невероятни - топят се в устата. :)))
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Ах, че хубавки!!
    Както си ги подредила, Аура, направо се чудя дали да не ти дойда на гости ;)
    Отиде ми следпразничната диета! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, еклерчета си ми направила:))
    Не се сещам за тази рецепта, аз ги правя по рецептата на Иви, пак от там:)
    С какво ги шприцова, че май нямам добър шприц за целта??
    Метни насам 1-2-3-4:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти сега ли се сети? Те са вече история :)))))))
      Направих ги с един пласмасов шприц, от най-обикновените.
      Ще ми покажеш твоята рецепта, какво съдържа?

      Изтриване
  5. Алинка,открадвам ти един хрупкав еклер с пухкава срединка по нощите,иначе ще го сънувам,страхотни са!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай,Роси!
      По нощите си е най-вкусно :)))))))))))))))))))
      Прегръдки :)

      Изтриване
  6. Ммм, еклерчета. обичам ги и сладки и солени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А сега де,солени???
      Такива още не съм пробвала :)))

      Изтриване
    2. Пробвай непеменно. Ще ти харесат. С плънка от сирена са ми най-любими, както и с риба, но рибата е особен продукт, не всеки я харесва;)

      Изтриване