14 януари 2016 г.

Ябълковия Сладкиш на Катя

Този сладкиш за първи път опитах преди 15 години в една приятелка, в София, която се казва Катя. По новогодишните празници си бях в България и успяхме да се видим с нея, след доста голяма раздяла. Бях приятно изненадана, че тя помни колко го харесвах аз този сладкиш и когато бяхме на гости в нейния дом, тя го беше приготвила. 
Благодаря ти, Катенце, за този жест и за рецептата.

За форма с диаметър 28см

Продукти:
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч. захар
3 яйца
7-8 средно големи ябълки
1 1/2 пакета чаени бисквити(може и по-малко да отидат)
100 гр.краве масло
1 бакпулвер
щипка канела
пудра захар за поръсване

 Начин на приготвяне:
Разбиваме 3те яйца със захарта с помощта на тел. Слагаме 2/3 от пресятото брашно. В останалата част на брашното слагаме бакпулвера и разбъркваме. Сипваме към тестото. Хубаво разбъркваме с телта.
Ябълките се почистват, обелват се и се нарязват на филийки. Маслото се разтопява директно в тавичката. Върху него подреждаме  ред бисквити, като запълваме всичките дупки. Отгоре, върху бисквитите, подреждаме ябълките. Поръсваме с канела(може и без нея). Отгоре заливаме с тестото. 
Слагаме да се пече на средна температура, при мен 150С( фурната ми е на газ и е по-силна от обикновената) до златисто. 


Проверяваме с дървена клечка за готовност. Щом клечката е суха, нашия сладкиш е готов. Оставяме да изстине, след което поръсваме с пудра захар.
Слагам сладкиша след като изстине, заедно с тавата в найлонова торбичка. Така той още повече омеква и става по-сочен.

P.S. Направих го вече два пъти. Първия път използвах шоколадови бисквити, втория път обикнвоени чаени. И двата варианта са чудесни на вкус.

Чудесен сладкиш с хрупкави бисквити отдолу и ароматна плънка.




Добър Апетит!

14 коментара:

  1. Един стар и позабравен сладкиш!
    Радвам се на това твое преживяване в
    България и среща с много приятели!
    Поздрави, Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дани!
      Беше страхотно,но прекалено малко е 10 дена. :((
      А сладкиша наистина чудесен. :)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Красота!Всичко е красиво и съблазнителното парченце хрупкав сладкиш....и чинийката,в която си ни го сервирала.....Поздравления,Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миленче!
      Елхата е вече история, ще се чакат следващите празници. Страхотен фон е за снимките.
      Придава празничност. :))
      Поздрави мила, от дъждовния Баку :)

      Изтриване
  3. ММ, прекрасен е! Пък и спомени довлякъл;))

    ОтговорИзтриване
  4. Лелее, колко е вкусно и уютно при теб Аля!! Парченце ако може и за мен, чудесен е този сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и не само едно. От теб кафенцето :)))
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  5. Прекрасен е! Благодаря ти / ви/ че ни го припомни/хте/! Няма начин и аз искам парченце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусен! Обожавам този сладкиш :)))

      Изтриване
  6. Много любим е и у дома,Аля,отдавна не съм го правила,а баш сега ми е времето на ябълковите десерти!Аз слагам и локум,орехи,старифиди...Лятно време опитай какаов вариант,а плодовете-малини,бисквитите-какаови,също става много добре,мои гости го опустошиха до троха за нула време.
    Страхотен е в твое изпълнение,чудно пухкав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за идейките. Ще опитам различни варианти. Всичко което изброи хапвам с голямо удоволствие.
      О да, стана пухкав. Два дена подред го правих, замина до троха :)))

      Изтриване
  7. А, знам го и аз този сладкиш, точно така преди доста години беше популярен, май сме го позабравили. При теб е страхотен и с тези снимки...Прегръдки! Надникни при мен - има нещо, което ще ти достави радост, бях го планирала за коледа, но уви - времето ми изневери:)), ще трябва само виртуално сега да се насладиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкиша влезе в графа любими.
      Чуден е, а и толкова бързо и лесно се приготвя.

      Изтриване