27 януари 2016 г.

А ти, обичаш ли суши?

Днес е ден на суши в нашия дом. От време на време си доставяме малко удоволствие да отидем в един от най-добрите суши-ресторанти на града. Обикновено се събираме с приятели за този вид хапване. Поръчваме си от няколко вида суши, каничка саке и трапезата започва. Много разговаряме, смеем се, дори понякога прекалено. Вече ни познават като най-веселата компания :) Дълго се чудех: толкова ли е сложно да си направя суши в къщи. Един ден попаднах в супермаркета на щанд с продукти за суши. Купих си всичко необходимо и реших да опитам. В резултат на моите усилия получиха се доста сполучливи суши. 
Днес ще ви представя моя вариант.


Продукти за ориза:
400 гр.ориз за суши(кръгъл)
75 мл оризов оцет
50 гр захар
15 гр сол

Продукти за суши:
1 пакет кори "Нори"(10 броя)
200 гр слабосолена сьомга
200 гр крем сирене "Филаделфия"
1 дълга краставица
2 пера зелен лук
бял/черен сусам

Продукти за омлета:
1 яйце
1 жълтък
1 ч.л. соев сос
0,5 ч.л. захар
щипка сол
1 с.л. олио за пържене

За гарниране:
соев сос
маринован джинджифил
паста уасаби


Начин на приготвяне на ориза:
  • Ориза много хубаво се измива в няколко студени води, докато водата не стане прозрачна.
  • Измития ориз се слага в тенджера с дебело дъно, сипва се вода в съотношение 1:1. 
  • Ориза се оставя за 30 минути, докато побелее.
  • След 30 минути се слага  да се свари на най-слабата степен на котлона за 40 минути, под капак. През това време капака не се пипа.
  • След 40 минути ориза се изключва и се оставя за още 12 минутки без да се отваря.
  • Ориза се подрежда внимателно в широка и плитка чиния.
  • Оцета леко се заграва за 20 секунди в микровълновата или на котлона. 
  • Слага се захар, сол и се разбърква хубаво. С тази смес се полива ориза и се оставя настрана да попие марината.


Начин на приготвяне на омлета:
  • Всичките продукти се разбиват с тел в купичка.
  • Загрява се тиган с не залепващо покритие с 1 с.л. олио. 
  • Изпържва се тънък омлет. 
  • От готовия омлет изрязват се 8 кръгчета с помощта на чаена чаша. 
Оформяне на суши:
  • За да може да се навият стегнато сушите трябва да се използва специална рогозка за суши.
  • Сьомгата трябва да се нареже с много остър нож на тънки пластини или да си купите готова такава.
  • Краставицата се обелва и се нарязва по дължина на пръчици с ширина около 0,5 см всяка страна.
  • Върху рогозката се слага парче стреч фолио, така тя ще остане винаги чиста.
  • Върху фолиото слага се кора "Нори".
  • По малко се взима от ориза, като ръцете се топят в купа със студена вода, така ориза няма да залепва за пръстите ви.
  • Разпределя се тънък слой от ориза върху "Нори".
  • Единия край на кората около 0,5 см се оставя празен. Върху ориза от пълния му край слагат се ивички краставица и сьомга.
  • Внимателно се завива на руло, като си помагате с рогозката.
  • Празния край се намазва с пръстче  с вода и се залепва.
  • Оставя се за около 5 минути да стегне.
  • След което рулото се нарязва на порции с много остър нож.
  • Ножа след всяко рязане се мие със студена вода. 
"Филаделфия":
  • Върху рогозката се слага парче стреч фолио. Върху фолиото кора "Нори".
  • Отгоре се разпределя тънък слой от ориза.
  • Единия край на кората около 0,5 см се оставя празен.
  • От другия край ориза трябва да излиза извън кората на същите 0,5см.
  • Покрива се с друго парче стреч фолио и се обръща с кората нагоре.
  • Маха се фолиото. По средата на кората се слага от сиренето "Филаделфия" във формата на "кренвирш".
  • Навива се от към празния край на "Нори", като пак си помагате с рогозката.
  • Оставя се така с фолиото около 5 минути.
  • Маха се фолиото, отгоре върху рола се подреждат тънки парчета сьомга, като леко се прехлупват едно върху друго. Готовия рол се нарязва на порции и се посипва леко със сусам.


Дзакуро-Суши( във формата на Нар): 
  • Кората "Нори" с помощта на четка, се намазва с оризовия оцет, за да омекне.
  • След което се нарязва на 4 парчета.
  • Аз го режа с помощта на ножица, която използвам специално за хранителни продукти. 
  • Върху всяко парче се слага едно кръгче от омлета.
  • Отгоре по едно топче от ориза.
  • Хубаво че увива на топче.
  • Топчето се увива с парче домакинско фолио.
  • Получава се на вид, като бонбон.
  • Така готовите топчета се оставят 15 минути да стегнат.
  • След това фолиото се маха.
  • От към гладката страна с ножица се разрязва на кръст и леко се отваря.
  • В отвора се слагат парчета сьомга и се посипва със сусам.

Футомаки:
  • Върху фолиото се поставя лист "Нори".
  • По малко се взима от ориза, като ръцете се топят в купа със студена вода, така ориза няма да залепва за пръстите ви.
  • Разпределя се тънък слой от ориза върху "Нори".
  • Единия край на листа около 0,5 см се оставя празен.
  • Завива се стегнато руло.
  • С помощта на много остър нож се разрязва по дължина на две половинки.
  • След което всяка половинка на още две.
  • Върху рогозката се поставя друга кора "Нори".
  • В единия й край слагат се двете половинки от разрязаното руло с разреза надолу.Между тях се образува нещо като желоб.
  • Вътре се слагат перо зелен лук, парче краставица и отгоре пак лук.
  • Отгоре останалите две парчета от рулото с разреза на горе.
  • Внимателно се завиват на руло.
  • Оставят се за 5 минути да стегне. 
  • Нарязват се на порции.

Сервира се със соев сос, маринован джинджифил и уасаби. 
Аз уасаби не намерих, затова без него :).
За суши може да ползвате продукти по ваш вкус. Ако имате узряло авокадо, също стават фантастични на вкус.

От това количество продукти излизат суши за 2-3 човека. 
Всичко зависи от апетита ви :)
Подарете на близките си една чудна, вкусна японска вечеря.
Идеите са взети от различни руски сайтове.

Добър Апетит!

いただきます

2 коментара:

  1. Ей,това не го обичамммм, не ме изкушава даже с вида си, непривлекателно ми е:(, ха сега де, някой сигурно ще ме помисли за луда, ама това е положението.
    Но поздравления за снимките и заиграването - не е лесна работа, майсторство си е, спор няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе играчка си е :)
      Ние си хапваме. Не често де, но понякога ей така за настроение :)
      Все пак са по специфични на вкус, не всеки харесва такова :)

      Изтриване