Първа Пролет = Новруз Байрам

Ето, че вече  пролетта дойде. На 21 март е прието да се посреща първа пролет. От 20 март та чак до 29 в Азербайджан е официален празник на пролетта - Новруз Байрам. Тогава са официални почивни дни. Хората бягат от шумния град. Някой заминават за чужбина, други си отиват по родните места за да се насладят на празничните дни, близо до роднините си, до семействата си, до родителите си. Интересното е, че в Азербайджан 4 седмици преди 21 март започват празничните дни. Всеки вторник от тези 4 седмици се смята за празничен ден. Всеки вторник е наречен на една от земните стихии - Въздух, Огън, Вода и Земя.  Последния вторник наречен на Земята. Във всеки дом се прави Хонча, която се слага на масата. В средата на Хончата се слага - Семени. Това е прораснало жито - символа на Новруз Байрам, символа на пролетта.



Разбира се и в нашия дом има Хонча. На голяма, обикновено кръгла табла, семенито се слага по средата, украсено с червена лента. Около него се нареждат различни ядки и орехи, сушени плодове и сладки, боядисани яйца. Задължително се слагат и свещи. Техния брой трябва да е толкова, колкото са членовете на семейството. 


Вечерта в последния вторник, преди голямото тържество, когато цялото семейство се събира на празнична вечеря, светлините се гасят и се запалват свещичките. Всички си пожелават здраве, щастие, късмет и берекет през годината.




Задължително на масата присъстват и тези невероятни кифлички - Шор Гогал. Рецепта предавана от поколение на поколение. А сега и на мен. Двете със свекърва ми направихме 80 броя :))) - за три семейства. Много ароматни и вкусни. Хапват се задължително с чаша сладък чай. Обещавам, приятелю, рецептата в следващата ми публикация. Мислех да я напиша тука, но тази необичайна вкусотия заслужава отделен пост. Някога всичките сладки и разните други печива за празника жените са приготвяли сами. Сега, в наше забързано време в повечето случай, печивата се поръчват или се купуват от сладкарниците. Но в нашето семейство традицията се спазва и нещата се приготвят от нас, по-силната половинка - жените :))).



Пролетта дойде. Тя вече е тука с повечето слънчеви дни, с пропукалитисе  пъпки по дърветата, с пеещите птички на всякъде.




За празника на първата пролет града се украсява. Пред Моминската кула(Девичья Башня) на стария град "Ичеришехер"в Баку, се слага голямото семени.


В стария град се организира панаир на който се събира целия град. 
Главните герои на празненството - Кечал (от ляво) и Кьоса. Те прогонват зимата, забавляват хората, носят радост за всички в тези дни.


Тези дни и малки и големи си слагат някой атрибут от националните кавказки одежди. Един истински кавказец...Обожавам тези шапки. Толкова са меки и топли, направени от овча вълна.


На панаира се запознахме с един известен в Азербайджан музикант и актьор, певец и майстор на своя музикален инструмент, който се нарича Зурна.


 Имаше и малки красавици - истински азербайджанки :))) 
Не можах да не снимам тази малка кукла :)))


Мноооогооооо серьозна млада дама :)))


И възрастни не по малко колоритни :))


Всички се радват на пролетта, и природата и хората...






Прекрасна ухана пролет...Вишна до стените на крепостта на стария град.


Кулминацията на празника е да се събират всички около празничната трапеза на 21 март вечерта. Краля на всяка азербайджанска трапеза е пилафа. В нашето семейство пилафа се приготвя от свекърви ми. Да ми е жива и здрава много години.




 В Азербайджан има над 160 вида пилаф. Този се казва "Дюшеме"...и е уникално вкусен. Рецепта ще представя в следващите публикации. Смело мога да кажа, че се научих да го приготвям. Нещо много много вкусно.
След вечеря всички излизат на двора, палят огньове и  ги прескачат за здраве и берекет.
Децата тичат по улиците и пред всяка порта слагат шапки, звънкат на вратите и бягат, а стопаните им пълнят шапките със сладки, ябълки и боядисани яйца :)))) 
Много красив обичай, който в наше време повече се спазва по селата, за съжаление.


На следващия ден заминахме на село и ето, как ни посрещна двора. С голяма поляна от малки сини цветчета, зелена тревичка и пеещи птички, +16 градуса и топло слънчице.



Живота се събужда от зимната дрямка...


Едно малко паяче си е приготвило вече пайжинката на терасата, за пролетен лов на мушички :)))



Двете ни български мартеници вързани в двора в Азербайджан, подарени ни на 3 Март от наши сънародници.


Огряна от вечерното слънце дюла, започна да показва своите малки листенца.


Навсякъде цъфтят глухарчета. Пролетта дойде и живота се е събудил. 


От цялото си сърце ти желая, приятелю, всяко едно твое желание да се сбъдне. 
Бъди жив и здрав. Щастие, късмет и берекет ти пожелавам на теб и твоите близки.


Така сме посрещнали първата пролет в Азербайджан. Зимата си отиде. Идват топли дни и вечери с аромат на треви и цветя, с пеенето на птички и щурчета.
До скоро, приятелю и Честита Първа Пролет :)))

Коментари

  1. Честита пролет, Аля!
    Много хубава традиция!
    Очаквам с нетърпение и двете рецепти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и Честита Пролет!
      Малко закъснях с публикацията, ама то няма време по край празниците. А сега сме и на село..ту сме на гости, ту интернет няма..:))))

      Изтриване
  2. Честита,красива и усмихната пролет!
    Чистота и доброта в сърцата!
    Прегръдки,Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб, Миленче!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  3. Както винаги, невероятно и очарователно. Честита пролет, Аля! И специални поздрави на К. за празника....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Большое спасибо, Дмитрий. Ждем Вас в Баку на шашлык из молодого барашка :)))
      Кямран

      Изтриване
  4. Аля,очарована съм от твойте разкази в снимки.Моля те ,разкажи ни за твоята любов и как я последва в тази прекрасна страна.Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Можеби някой път ще раскажа :)))))

      Изтриване
  5. Прекрасно! С огромно удоволствие и интерес прочетох публикацията ти, Аля! Много интригуващо с прекрасни снимки!
    Благодаря ти, че ни запозна с пролетните празници в Азербайджан!
    Честита пролет и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита ви първа пролет и тук, Алечка! Аз пък освен Кямран държа да поздравиш и тази негова толкова умиляваща мама!
    Ти както винаги ме разходи с вас и усетих празника. Натъжих се, че не успяхте да си получите мартеничките навреме, сега можеше и те да стигнат в Гьочай. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, щом ги получа непремено ще стигнат до Гьойчай, обещавам :))))
      Поздрави, миличка!

      Изтриване
  7. Значи в моменти като този, ми доживява при вас;) Толкова хубав празник, такива хубави традиции, а не като нас- загърбихме всичко и взехме да търсим Великденския заек....
    Чакам с нетърпение пилафа ти, защото имам слабост към този вид ястия. Прекрасно беше, Аура, благодаря за сичкото това удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделената разходка:)))
      Оооо пилафа - тука това ястие е уникално и всеки път различно. А за традициите да, азербайджанците ги спазват и това много ми харесва.
      Поздрави и прегръдки от Баку!

      Изтриване
  8. Честита пролет, мила! Много, много ти благодаря за прекрасната публикация! Умееш да създаваш уют, както в къщи, така и във виртуалното ти пространство. Прекрасна публикация, напълни ми душата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!!!
      Много се радвам, че ти е харесало и винаги си добре дошла в моя малък свят :)))

      Изтриване
  9. Честита пролет, Аура. Благодаря, че ме отведе, макар и за малко, в Азербейджан. Страхотни живи традиции и чудесен разказ. Провокира ме да разкажа нещо по отношение на традициите, дано събера сили днес.
    Ще чакам с нетърпение рецептата на поне един пилаф.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита, честита!!!
      Чакам с голямо удоволствие и твоя разказ :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Прегръщам те силно, Аля и ти пожелавам най-прекрасната пролет в живота ти!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации