Един месец преди Великден - Козуначен кекс

Точно след два месяца домовете ни ще заухаят на козунак. Домакините ще приготвят празнична трапеза за своите близки, за своите семейства. И след като напълно оздравях, след 3 седмици боледуване, днес искам да ти предложа, приятелю, една много лесна и вкусна рецепта с аромат на Великден. Това е Козуначен кекс. За тези, които спазват пост - Бог да ви помага. Знам колко е трудно. 
Снимките не са от новите. Правени са в онзи период, когато живях в Прага.  :)
Колкото пъти и да правя този кекс, винаги става разкошен.
Тука едно другарче ме попита:Защо са козуначени ?..
Ами защото ухаят и имат вкус на козунак :)))

Продукти:
3 яйца
1ч.ч. прясно мляко
1ч.ч. захар
½ ч.ч. олио   
½ кубче мая или 1 пакетче суха мая
3ч.ч. брашно
1 кутия локум/шепа стафиди
4-5 с.л. какао
1 ванилия
щипка сол

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в малко прясно мляко, брашно, захар и солта. Оставете да втаса. Отделно разбийте яйцата със захарта, след което прибавете втасалата мая,  хладкото прясно мляко, олиото, брашното и разбъркайте добре. Отделете 1/3 от сместа и към нея прибавете какаото. В подходяща форма изсипете бялата смес, върху нея нарежете локума на малки парчета и отгоре кафявата смес. Оставете малко да втаса, поръсете със захар и печете на 160º. 


P.S. Оригиналната рецепта не е с локум, а със стафиди. Отгоре поръсих с филирани бадеми.
Стават много ароматни и меки.
Аз използвах малки кексови формички.
Рецептата е от интернет, която имам от доста време...  :smile1:

Добър Апетит!

Коментари

  1. Веднага си я запазвам! А защо козуначени? Сигурно имат същия вкус. Изглеждат чудесно кексчетата, Алечка, и се радвам, че отново си добре. :) Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Герганче, имат абсолютно същия вкус на козунак :)))) Вкус и аромат!!!

      Изтриване
  2. Не мога да повярвам !! Точно тази рецепта търсех. Страхотна е . Имах я преди години от едно списание Бурда и после я забутах някъде. Аз я правех в кръгла форма с дупка. Не слагах локум, а орехи, лимонови и портокалови кори. Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето още един вариант - орехи и корички :)))) Само мога да предположа колко е вкусно и ароматно :)))
      Няма за какво. Да ви е сладко!!!
      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  3. Аля, черпя се веднага и без това до Великден не планирам да правя козунак, но пък мога да пусна рецепта от предни години, имам и снимки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде де, Весе..Интересна ми е твоята рецепта за козуначе :)...

      Изтриване
  4. Заради маята, Гери.
    Аля, прекрасно изглеждат! Локумът е отлично попадение! Наистина са като козуначета, златни при това. Иде ми да викна "Уау!" :)) Не съм правила никога такива, но си мисля, че ако замениш олиото с масло, резултатът ще е три пъти "Уау!"
    Поздрави сърдечни с голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е интересно за маслото. Но няма ли да се промени вкуса.? И от маслото няма ли да стане по сбит, все пак е кекс ?:)))

      Иначе са много много вкусни...Обожавам ги тези кексчета :)))

      Изтриване
    2. Нее, Аля, няма да станат сбити! Маята в тестото няма да го позволи. Отделно от това, кексово тесто с олио има шуплеста структура (кръгли малки дупки като на хляба), докато маслото придава меко, някак дунапренено усещане. Разрезът на кейк с масло е гладък, без каквито и да било трохи - абе, истинско кадифе. :)) Аз правя кекс само с масло, дори не го разтопявам, ами го разбивам на крем със захарта (пудра), след което добавям жълтъците един по един, млякото или сметаната, ароматите, пресятото с бакпулвера брашно и накрая, разбитите на твърд сняг белтъци. В твоя случай, маята отменя само разделянето на яйцата, но маслото определено ще стои идеално в рецептата. Е, това е мое мнение и вкус, не го приемай като наставление или препоръка. :)

      Изтриване
    3. Аааа много интересно Ирма. От такъв майстор, като теб приемам всякакви идеи. Зщото знам, че ще се получи още по-вкусно..Мерси, ще опитам и ще пиша :))))
      Прегръдки, миличка!

      Изтриване
  5. Прекрасни са, Аля, точно си представям какви са мекички и ароматни и си мисля как едно няма да ми стигне :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едно не стига, Танче..Далеч съм от твоите творения..но се старая..:))))

      Изтриване
  6. Изключителни кексчета! Великолепни! Поздрави, Аля!

    ОтговорИзтриване
  7. Преди много години бях правила козуначени мъфини по рецепта на Дими и бяха чудесни,твоите ме връщат към тези вкусни спомени с красивите си снимки,страхотни си ги направила,Аля!Без съмнение ухаят на Великден!Приятна и отпочиваща неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези кесчета са много подходящи за онзи момент, когато ни се дояжда козунак, но не ни се меси. Пък и имали по топло нещо през пролетта, от аромата на козунак в къщи :))))
      Хубава нова седмица, Роси!

      Изтриване
  8. Kolko kekscheta izlizat?V forma za mafini ste stanat li?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите формички са по-голями поне два пъти от тези за мафините. Излизат 9-10 броя. Значи горе долу вашите ще са двойно. Предполагам, че ще стане, защо да не стане във форма за мафини. По-малки ще са :)))

      Изтриване
  9. Може ли един въпрос от неспециалист като мен? как мислите,ако сложа разъопрно кокосово масло дали ще се получи добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и ивинявайте, че чак сега ви отговарям. Не мога да ви кажа дали ще стане с разтопено кокосово масло. Не съм ползвала такова и няма представа.
      Приятен ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации