Боб с телешки кюфтенца в глинен гювеч

Ястието, което днес ще представя е мое изобретение. Много любимо в къщи през студените зимни дни. Макар че Баку не е от студените градове, но северният вятър, който духа през зимата е уникално пронизващ в комбинация от 80% влажност. Ако навън показва +5 и духа вятър, това означава, че се усеща като -7 :). В такива дни приготвям този чудесен боб за моето семейство.

Продукти:

1 ч.ч.боб от сорта "Черното Око"

1 малка глава червен лук

2 зелени чушки

1/2 голям морков

1 с.л. зехтин

1 с.л. подправка за фасул

1 с.л. топено краве масло

200 гр домати в собствен сос пасирани

За кюфтенцата:

600 гр телешка кайма

1 малка глава червен лук

1 яйце

2 с.л. оризово бращно

щипка сол

щипка млян черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Боба се залива със студена вода и се оставя да престои една нощ.
  • На следващия се залива с нова чиста вода и се постая на котлона.
  • Щом кипне, водата се изхвърля и отново се залива с нова чиста вода.
  • Сварява се почти до готовност.
  • Към каймата се слага 1 малка глава червен лук, нарязан на много ситни кубчета, яйцето и останалите продукти. Омесва се хубаво.
  • Оформят се кюфтенца по 40 гр всяко.
  • Кюфтенцата се изпържват за малко на силен котлон, в 1 с.л. зехтин, само да се запечатат от всички страни.
  • Щом хванат златиста коричка, слага се 1 гл. лук нарязана на ситни кубчета, пасираните домати. Разбърква се. Кипва за около 5 минути и се изключва.
  • Останалия лук и чушките се нарязват на средни кубчета.
  • Моркова на полукръчета с дебелина 0,5 мм.
  • В глинен гювеч се слага маслото и се размазва по дъното.
  • Слагат се малко от зеленчуците, част от кюфтенцата заедно с доматения сос, боба заедно с водичката му. Така се подреждат останалите продукти.
  • Залива се с вода, малко под средата на кюфтенцата.
  • Слагат се солтта, подправката за боба.
  • Затваря се с капак.
  • Приготвя се директно на газовия котлон. Първоначално котлона се включва на най-слабата степен, щом заври ястието, може малко да се увеличи степента на котлона.
  • Готви се около 1,5 часа.
  • Ястието трябва да се сгъсти, но и да остане малко течно.
  • След като ястието е готово котлона се изключва и  така се оставя около 15 минути да си отпочине.

  • Сервира се поръсено със сух лют пипер.


P.S. Ако печката ви е електрическа, сложете гювеча във фурната.Пече се същото време на 160*-180* градуса.
Добър Апетит!


Коментари

Популярни публикации