Боб с телешки кюфтенца в глинен гювеч
Ястието, което днес ще представя е мое изобретение. Много любимо в къщи през студените зимни дни. Макар че Баку не е от студените градове, но северният вятър, който духа през зимата е уникално пронизващ в комбинация от 80% влажност. Ако навън показва +5 и духа вятър, това означава, че се усеща като -7 :). В такива дни приготвям този чудесен боб за моето семейство.
Продукти:
1 ч.ч.боб от сорта "Черното Око"
1 малка глава червен лук
2 зелени чушки
1/2 голям морков
1 с.л. зехтин
1 с.л. подправка за фасул
1 с.л. топено краве масло
200 гр домати в собствен сос пасирани
За кюфтенцата:
600 гр телешка кайма
1 малка глава червен лук
1 яйце
2 с.л. оризово бращно
щипка сол
щипка млян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Боба се залива със студена вода и се оставя да престои една нощ.
- На следващия се залива с нова чиста вода и се постая на котлона.
- Щом кипне, водата се изхвърля и отново се залива с нова чиста вода.
- Сварява се почти до готовност.
- Към каймата се слага 1 малка глава червен лук, нарязан на много ситни кубчета, яйцето и останалите продукти. Омесва се хубаво.
- Оформят се кюфтенца по 40 гр всяко.
- Кюфтенцата се изпържват за малко на силен котлон, в 1 с.л. зехтин, само да се запечатат от всички страни.
- Щом хванат златиста коричка, слага се 1 гл. лук нарязана на ситни кубчета, пасираните домати. Разбърква се. Кипва за около 5 минути и се изключва.
- Останалия лук и чушките се нарязват на средни кубчета.
- Моркова на полукръчета с дебелина 0,5 мм.
- В глинен гювеч се слага маслото и се размазва по дъното.
- Слагат се малко от зеленчуците, част от кюфтенцата заедно с доматения сос, боба заедно с водичката му. Така се подреждат останалите продукти.
- Залива се с вода, малко под средата на кюфтенцата.
- Слагат се солтта, подправката за боба.
- Затваря се с капак.
- Приготвя се директно на газовия котлон. Първоначално котлона се включва на най-слабата степен, щом заври ястието, може малко да се увеличи степента на котлона.
- Готви се около 1,5 часа.
- Ястието трябва да се сгъсти, но и да остане малко течно.
- След като ястието е готово котлона се изключва и така се оставя около 15 минути да си отпочине.
- Сервира се поръсено със сух лют пипер.
Коментари
Публикуване на коментар