Мингячавир - зеления град или рецепта за рибка в мъжки стил

Сигурно, приятелю мой, се чудеш защо ме няма. Не съм избягала или спрях да пиша. Имаме малки промени в нашия живот. Напуснахме големия град и се преместихме на 300 км от Баку в град Мингячавир. Преместването е служебно и си изискваше упаковане на 500 кг багаж, който разбира се не сме донесли с нас. :))). Но изискваше много време и нямах и секунда време за статии, готвене и снимане. Тук ще прекараме следващите два месеца. В момента съм лишена от възможността да готвя. Малко почивка. Но имам прекрасната възможност да пиша, снимам и да се наслаждавам на прекрасния въздух, на чудесната гледка и  много много вкусна кухня на тази част на Азербайджан.
И така да започваме нашето поредно "Кулинарно Пътешествие и още нещо...:)".

От Баку тръгнахме с кола. Времето беше чудесно, пътя отличен. Минахме през прохода Ахсу. Спряхме по средата на пътя малко да отпочинем, да пийнем по чаша ароматен чай. Аз имах възможността да направя няколко кадъра.




Ето този мил плаж срещнахме по пътя. Няколко чудесни бивола си почиваха в огромна локва. Малко разхлаждане в почти лятната жега, а също така спасение от досадните хапещи буболечки. :))) 
Не са ли прекрасни, приятелю.?..:)))

Така ни посрещна града Мингячавир. Много слънчево, много синя река с цвят на морето и много зеленина. Града се намира на река Кура (ударението пада на буквата А). Тази река започва в планините на Кавказ, в Грузия. Минава през град Тбилиси, навлиза в Азербайджан и на края се влива в Каспийско море.

Града на фона на Сивата планина или както се казва на азербайджански - Боздаг.




Ще те разходя, приятелю из този чудесен град. Красиви тротоари, потъващи в зеленина.






Драматичния театър на Мингячавир.

Музикалното училище. 

 Красивите борове на града.


Едно от училищата.


Красиви и равни улици. Това не е центъра, а е в дълбочината на града. :)))
Удоволствие да шофираш, да караш колело, да се разхождаш.



Единия от хотелите на града "River Side", на брега на реката.


Красота!!!










Ако си изморен може да поседнеш в едно от крайбрежните заведения и да хапнеш прясна рибка. В нашия случай това е Сазан, един от представителите на семейство шаранови :))).. Печен на грил..ммм...много сочен и много вкусен, полят обилно със сос от нар - наршараб.



И докато хапваш рибката ще се наслаждаваш на ето на тази гледка.
Какво ще кажеш?

Хотела "Кюр" на територията на който се намира и гребната база. Тука ще се проведат състезанията по кану през юни месец - Първите Европейски Игри - Баку 2015.
Ще се похваля - ще съм в публиката. :)))

Билети :)


В тази публикация ще включа и  рецепта, която научих от едни рибари, наши познати, в този град. Тук риба има много и тя е чудесна - сладка, вкусна и прясна. Поканиха ни на вечеря, като рибката я приготвиха направо пред нас. Мястото е  едно малко задно дворче на едно много малко магазинче в едно от многото градски дворчета. Тука вечерно време се събират няколко мъже, приятели от детството. Хапват вкусна рибка полята с някоя биричка на сладка приказка. Не можах да оставя такъв фото и кулинарен материал без внимание :))). Рибата която хапнахме е шамайка и платика. Шамайка - така наричат тази рибка тука в Азербайджан. Тънка дълга рибка на която не можах да намеря превод на български.
За тази рецепта ще ни трябват: скара на дърва, стар чугунен тиган с дебело дъно, дърва, кибрит, олио, прясна речна риба и сол.
Рибата се почиства и се нарязва с много остър нож на такива резки. Осолява се.

 Не далеч от дворчето в което си почивахме деца играеха на футбол. 
Толкова позната гледка от  детството ми. А на теб познато ли ти е, приятелю? 
Позната ли ти е тази гледка? :)))

 Няколко гълъба отмаряха в остатъка  от нощния дъжд. Спасяват се от жегата.

Липса на съвременни тигани и модерна печка направиха тази вечеря много много вълшебна. Мъжете не се нуждаят от супермодерна техника за да създадат кулинарен шедьовър.

На една малка ръчно направена скара се запалват няколко парчета дърво. Огъня трябва да е силен и да обхваща целия тиган от всичките му страни. Оставяме го хубаво да загрее.

Сипваме олио. Трябва да е повече.

И докато олиото загравя може за разкош да нарежем няколко градински домата, краставици и репички.


Щом мазнината загрее с дълга лъжица или лопатка пускаме нашите рибки да се пържат.

 
Как да разберем, че нашата рибка е готова за да бъде обърната. Както каза нашия домакин, който се казва Мубариз: "Когато звука от пърженето започне да утихва." 
Кратко и ясно, по-мъжки :)))

 Ох, каква красота и какъв аромат.


Към рибката да не забравиш, приятелю, лимон и нар.


Тука искам да те запозная, приятелю с домакинята на това дворче. Как без нея на масата. Хубавица!


И кулминацията - ето я вкусната рибка, приготвена от истински рибари в мъжки стил.

 
 И разбира се платика, сочна с хрупкава коричка.


На тази вкусна и ароматна нотка приключвам първия си разказ за нашето приключение в Мингячавир. И ако си решил да посетиш Азербайджан, непременно ела в този град. Тук има какво да се види и какво да се опита. Сутрин ще бъдеш събуден от кукуригането на петли и песни на сутрешните птички, чудесния чист въздух и топлото слънце.
И ако поне малко съм те заинтрегувала, ще се радвам да се видим в следващите пътешествия из този мил град.

До скоро и Добър Апетит!

Коментари

  1. Чудесно място, Алечка!
    И прекрасна риба!
    Направи ми впечатление какви хубави сгради има за училище :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      В Азербайджан училищата са много хубави.
      Старите събарят и строят нови или реконструират. И най малкото село има хубаво училище :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Колко красиво пишеш и разказваш така увлекателно! Пожелавам ви успехи Аура, местенцето е прекрасно! Толкова прелестни снимки си направила, а начина по който гледаш на живота е вълшебен! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блаодаря, миличка!
      Голямо впечатление ми правят простичките неща, обикновените хора и ето такава храна, като тази - обикновено приготвена рибка. Нищо особено, но в това наистина има някакво вълшебство.
      Благодаря за топлите думи и пращам искренни топли прегръдки!

      Изтриване
  3. Аля,знаеш ли как напълни душата ми с тези снимки,писаници....Ама страхотна си-така да знаеш.Ти правиш хората щастливи-убедена съм!Нищо не знаех за тази страна ,а толкова да ми харесва и то благодарение на теб.Прекрасно е мястото на което сте сега-наслаждавайте му се!
    Хубав празник Гергьовден и наздраве!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Живе, толкова ме трогна с думите си. Надявамсе наистина да правя хората около мен щастливи. Обичам да доставям радост на близките си и приятели. Радвам се, че писаниците ми ти харесват. Правя ги с голямо желание.
      И честит празник и на вас!
      Наздраве, миличка!

      Изтриване
  4. Прекрасна разходка. Аля! Изключително ми беше интересно и приятно да се разхождам с теб из улиците на това градче, и да похапна от рибката. :))
    Поздравления и честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Завърна се, Аля, и още как!
    Прекрасна публикация!
    Наистина може и никога да не видя нито Баку, нито другите кътчета от тази интересна страна, но и през твоя поглед не е малко! Гледам билетчетата ти повече, да взема да се метна на самолета все пак:)) Така хубаво ще си се разхождаме по тия зелени алеи...как имам нужда да се махна поне за ден от София.
    Чудесна е и рибката, ама много си лоша - искам и аз...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Весенце!
      Интересна е и то много!
      А за билетчетата - за всяко съзтезание по едно, но ти само ела и ще ти намерим билетче.
      Алеите са невероятни, много ми харесват.
      Ех, де да можеше да дойдеш..мечти...

      Изтриване
  6. Кремена Русева7 май 2015 г. в 19:06

    Аура, благодаря!
    Невероятна разходка в красив град. Изглежда толкова спокойно и безгрижно-ваканционно!
    А виж - за рибката.... е, добре, завиждам. Усетих вкуса само от начина, по който си го описала.
    Да ви е прекрасен престоят в това чудно градче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кременче!
      Тука е един малък рай. Чуден въздух, птички пеят - идилия :)))

      Изтриване
  7. Аура, интересен е животът ти, макар че не знам друго за него,. Но това, което показваш всеки път, е просто прекрасно. Чак се чудя, мисля, че ако се наложи за два месеца да сменя градът, с радост ще отида- нови познанства, нови гледки, нов живот, пък макар и за малко.
    Гледката с блока и децата между прането ми е запечатана в съзнанието и на мен от дете;) Мило е.
    Хубава вечер, а една простичка мъжка рецепта сега, щеше да ми достави голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова се радвам, че все още има такива гледки. В тях има нещо от онова истинското. Хубаво е, че има все още страни на планетата, където децата могат безгрижно да си играят навън сами.
      Като се замисля, права си, наистина е интересен. Толкова много хора и места срещнах в живота си. Всяко нещо оставя отпечатък, добър отпечатък в моя малък живот.

      Изтриване
  8. Слънчев, красив и най-вече спокоен град. Именно спокойствие лъха от всеки кадър, спокойствие, което тук вече много ни липсва и за което благородно ти завиждам, Аля - улиците по социалистически замрели в обедната жега, няколко гълъба, няколко безстрашни малчугана и сякаш случайно объркала пътя кола, която да развали нажежената и ухаеща на лято тишина :) Не знам доколко е вярно това, но усещането ми е толкова истинско, че ми иде да вляза в екрана. А рибката ми говори направо! ) Поздравления за майстора!
    Приятен и безгрижен престой ти желая, с много вълнуващи и незабравими моменти, Аля!
    Голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, ти усети точно това, което се опитах да покажа. Спокойствие!!! В Азербайджан през топлите сезони е много топло, затова след 11 и до към 6 часа вечерта навън можеш да видиш много малко хора. Обикновено всички са в работата си и сидят под климатиците. По селата пък хората по това време спинкат или нещо вършат по домоте си. Движението започва след като падне жегата до много късно 2-3 часа през ноща или рано сутрин. Климат какво да се прави. Само такива като нас, зажаднели за тази идилия, се разхождат из жегите :)))
      Майстора ще бъде поздравен, задължително!!! :)
      Поздрави, миличка и горещи прегръдки!

      Изтриване
  9. Онемях. Невероятна красота. Невероятна си.
    И честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!!! Мога само да кажа, че в момента сме на същото място. Чудесно място и прекрасни хора. И честит празник! Поздрави от компанията!

      Изтриване
  10. С този разказ и тези снимки просто се затвърди в мен мисълта, че ако човек има възможност, просто без колебание трябва да попътува из тази красива страна! Прекрасно преживяване беше разглеждането на тази публикация! Благодаря, Аля! С интерес чакам следващите снимки.
    А на теб успешен и приятен престой! И вкусни кулинарни открития :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче!
      Благодаря за интереса ти към моите скромни публикации. Обичам да пътувам и когато съдбата ми предоставя тази възможност, винаги се опитвам да се възползвам от нея. Надявам се и следващите ми статии да ти харесат.
      Поздрави от Азербайджан!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации