1 година блог - разходка до "Пирамидите"

Точно преди една година, на 15 май, аз се престраших и публикувах първата си статия в интернет  пространството на блогърите. Ще си призная честно, толкова се притеснявах от мнението на читателите ми. Много ми се искаше не само да харесват моите писаници, мисли и фотографиите. Очаквах да чуя определени мисли и думи. Не възторг, а усещане на това, което публикувам. Исках, приятелю мой, да почувстваш това което чувствам аз, когато посещавам различни места, готвя нещо вкусно или снимам. Аз не съм професионален писател или фотограф, но това  което правя го правя от цялото си сърце. Понякога изчезвам за малко, после пак се появявам... Постоянно търся музата си..във всяко нещо което правя.

Днес моето малко лично пространство има малък рожден ден 1 година. Не съм приготвила торта за почерпка, но те каня приятелю, на една чудесна разходка из Кавказските планини. Бяхме поканени в края на работния ден от колегите на съпруга ми на една чудесна разходка в района на Агджакенд. Цяла седмица валя дъжд. Едвам стигнахме до това прекрасно място в планините. По едно време асфалта свърши и започна кален, размит от силните дъждове път, но си заслужаваше. 


Местенцето наричат "Пирамида" заради външния вид на планините в този район. Наистина приличат на пирамиди.


Гъсти и пухкави облаци все едно са полегнали по върховете на пирамидите. Те са като огромни парчета памук увили всяка от планените.







Бързите води на планинска река се спускат някъде от там от високо, от планината Муровдаг. Въпреки почти настъпилото лято водата е много много студена.


Покрай рекичката са построени отворени и затворени беседки. Тука може да поседнеш, пийнеш чай с домашно сладко или да хапнеш вкусни шашлъци или някое местно ястие, което ще бъде приготвено в  момента на поръчката.


Поради височината пролетта тука тепърва настъпва...Докато се разхождаш из полянките в краката си ще видиш планинска самардала, мента, чубрица и още куп билки, които може да хапваш ей така направо, откъснати в момента.






Леко премръзнали решихме да хапнем. Гощаваха ни със селско ястие Кяляпър - агнешко месо, което се е задушавало около 4-5 часа в собствен сос. На масата имаше и зелени подправки, набрани отвън на полянката, домати, краставици, овче сирене - не удостоени със снимка, поради много огладнялата  компания :)))

 И разбира се топъл, току що опечен селски хляб - тандър. Този вид хляб се пече из целия Азербайджан, но тука той е невероятен. Може да е от чистия въздух или от планинската вода, която се използва за направата му получава се толкова вкусен и ароматен.




Тук таме се виждат и къщички. Това са къщички под наем. Всяка къща се дава под наем за 50 евро на нощ. Много приятно място за семейна почивка. Чист въздух, екологично чиста храна, приятна атмосфера.



Абсолютна идилия, която ще те накара да забравиш напълно ежедневните си проблеми. Тази идилия ще те накара да погледнеш на света от другата му страна. Тука на това място, далеч от градската суета живеят обикновени хора, но толкова истински. Ние градските чеда съвсем сме се откъснали от природата, от истинския живия живот. Винаги, когато имам и най-малката възможност, старая се да се възползвам от нея и да посетя такива места. Тука сред тези високи планини, на бреговете на тази студена река, стъпвайки през тези зелени треви усещам живота с цялото си тяло. Усещам всяка капка въздух която поглъщам. 
Благодарна съм на съдбата, на живота си за това, че от време на време ми предоставя възможността да посещавам такива райски места на нашата планета. На такива места оценяваш нашата планета и само на такива места проумяваш, как трябва да се стараем да живеем в мир със себе си и с околните. 
Ако имаш път към Азербайджан, приятелю, непременно посети това място. Ела в местенцето "Пирамиди" и се наслади на майката-природа, на нейното творение, наречено планета "Земя".


... и до скоро
...до скоро КП..и още нещо...:)

Коментари

  1. Честита ти първа година, Аля! Да си жива и здрава и да продължиш да радваш всички с чудесните си рецепти, снимки и разкази!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Аура, честита първа годинка на блога!
    Колко ли още кулинарни пътешествия ни чакат заедно с теб в бъдеще -нека да са повече пожелавам аз! :)
    Много красиви снимки, а хлябът просто е велик! Имаш ли рецептичка за него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да са още много:)))..поне така планувам :)))
      А за хляба - ще има отделна публикация и да се надяваме рецепта :)))..Много е вкусен. Въпреки диетата ми...не мога да устоя и да не хапна поне парченце, щом е на масата. :)))
      Благодаря за пожеланието и прегръдки!

      Изтриване
  3. Честита годинка на блога, Аура! Пожелавам ти здраве, много пътешествия и безброй вдъхновения! Прекрасна разходка и страхотни снимки и ястия! Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди!
      Благодаря за пожеланията иза оценката на хобито ми :)))
      Поздрави от Азербайджан!

      Изтриване
  4. Честита Годинка, Аля! Както винаги, прелестна приказка - очарован съм ...

    ОтговорИзтриване
  5. Честита годинка Аля на прекрасното ти местенце! Невероятно се чувствам тук, независимо дали ни предлагаш някоя вкусотийка или ни водиш на някое приказно местенце като това тук! Благодаря ти, продължавай с това нестихващо вдъхновение и любов към красивото и вкусното, които винаги вървят ръка за ръка!
    Поздрави и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Виолета!
      Доставя ми голямо удоволствие да споделям с всички вас места и вкусотии, които живота ми предоставя. Като дете мечтаех си да пътешествам. Живота ми подарява такива моменти за което съм му безкрайно благодарна.
      Обещавам да продължа!
      Поздрави и прегръдки!!!

      Изтриване
  6. Честит празник, Аля! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение за още много години!
    А аз вече си пожелах да посетя това място.
    Може пък и да ми се случи някога...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо пък не, Илианче :)))
      Ще отидем заедно, защото колкото пъти и да го посещавам все не ти стига времето да се нагледаш, да се надишаш и да се насладиш на тази красота на природата.
      Прегръдки горещи!

      Изтриване
  7. Чудесно място, Алечка!
    Толкова красиви снимки виждам в твоите публикации!
    И много вкусни рецепти!
    Радвам, че те има!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, най-искрени благодарности. За мен е удоволствие да споделям всичко това с вас. :))))
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Аура, мила, честита годинка на това прекрасно местенце! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение, все така да го откриваш във всичко около теб, да споделяш вкусните си рецепти с нас и прекрасните места, които посещаваш! Великолепен човек си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, от цялото си сърце благодаря!
      Уча се от всички вас. Когато човек прави това, което обича той е истински щастлив.
      Горещи прегръдки и поздрави!

      Изтриване
  9. Честита годишнина и от мен ! Да си жива и здрава да откриваш красотата на света и да го споделяш с нас още дълги години !

    ОтговорИзтриване
  10. Честита блогогодинка, Аля!
    Винаги съм очарована от твоите публикации, толкова различни и интересни!
    Пожелавам ти да продължаваш да ни радваш и запознаваш с тази красива част от света и твоите неустоими ястия!
    Поздрави и прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е целта - да са различни и много се радвам, че са интересни за вас. :)))
      Благодаря за пожеланията от цялото си сърце!
      Прегръдки, миличка!

      Изтриване
  11. Честита блогогодинка! Продължавай да ни радваш с красиви и вдъхновяващи рецепти и пътешествия.
    Мястото, което ни предлагаш е толкова красиво, че виртуално се пренесох там.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарности, Габи!
      Мястото е наистина е приказно!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Честит празник, Аля! Наистина прекрасна разходка! Пожелавам ти ентусиазъм и въодушевление и следващата година, и още след това :) Чуден разказ за това красиво място! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива места дават невероятно желание за създаване на разкази. Приятно ми е, че има читатели които харесват това което пиша.
      Поздрави от Азербайджан!

      Изтриване
  13. Аура,
    честит рожден ден на пътеществията и още нещото;)
    Винаги ми е приятно тук, защото е различно. През твоя обектив и очи Азербайджан изглежда мечтана дестнация. А сигурно навскяъде е така, просто не всеки има желание и очи да гледа. Ти обаче се справяш чудесно с тази задача. За което: голямо БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права. Всяко едно кътче на планетата има совя чар. Всичко зависи от която страна се погледне. Където и да се все намирам по нещо красиво и необичайно :))) или поне се старая.
      Благодаря за топлите думи!!
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  14. Алечка, смогнах и аз да стигна до компютъра и до коментар...
    Не знам за другите, но за себе си ще кажа, и ти го знаеш, че те усещам като сестра, или не, за мен дори приятелството е повече от родството, усещам, и още как, всяка твоя дума, мисъл, снимка!
    И да знаеш, че тортата ни я дължиш, па макар и след няколко месеца, няма да ти се размине...
    Пожелавам ти да си все така вдъхновена във всичко, с което се захващаш, почини си хубаво и после - смело напред за всяко начинание!
    Днешната ти разходка е много магнетична и зелена, разходих се и аз!
    Прегръдка, другарче и дано и при мен времето занапред да е повече за приятелите и кулинарните и не само пътешествия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръщам те силно, миличка!
      Торта ще има, задължително..някъде август месяц :)))
      Благодаря за думите ти. Знаеш колко много те обичкам, милото ми другарче :))) Чакаме те...без теб тука не е същото. Целувки, миличка!

      Изтриване
  15. Колко много красота е запечатана в кадрите ти!? Сякаш усещам аромата на гората и ромона на реката.Благодаря ти и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Или!
      Аромата беше чудесен и невероятен :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации