Зелена баница
За тестото:
500 гр.брашно
3 с.л. олио
1 ч.л.сол
1 ч.ч. топла вода
3 с.л. олио
1 ч.л.сол
1 ч.ч. топла вода
За плънката:
4-5 големи връзки зелен лук
1-2 връзки копър
1 връзка магданоз
5-6 яйца
сол,черен пипер
1-2 връзки копър
1 връзка магданоз
5-6 яйца
сол,черен пипер
Плънката:Лука,копъра
и магданоза нарязваме на ситно и слагаме да се задуши в тиган с няколко
супени лъжици олио за около 10 минути на не много силен котлон, след
което чукваме яйцата,слагаме солта и черния пипер - разбъркваме. След 5
мин.изключваме котлона, сместа не трябва да стане на омлет. Докато
изстива плънката правим тестото.
Тестото: Пресяваме брашното в голяма купа,правим кладенче изсипваме топлата вода,олиото и солта. Първо разбъркваме с лъжица,след това почваме да месим на ръка. Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 мин. да си почине,като го покриваме с топла тенджера. Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 мин.
Тестото: Пресяваме брашното в голяма купа,правим кладенче изсипваме топлата вода,олиото и солта. Първо разбъркваме с лъжица,след това почваме да месим на ръка. Готовото тестото удряме няколко пъти в масата и оставяме за 10 мин. да си почине,като го покриваме с топла тенджера. Отпочиналото тесто разделяме на 8 топки,покриваме с кърпа и оставяме така за още 10-15 мин.
Взимаме 1 топка и я разточваме на много тънка кора,да
прозира. Навиваме кората на точилката и я преместваме върху
вестник или парче плат. Разстиламе я, намазваме с плънката и с помощта на вестника навиваме
на руло. Повдигаме единия край на вестника и кората сама се навива. Полученото руло навиваме на охлювче в намазнена тава и така
правим другите. Намазваме получената баничка с разбито яйце,може и само с
олио и печем,първо на 250 градуса,когато почне да се зачервява намаляваме
на 200-150 градуса.
Добър Апетит!
Еха, прекрасна е, Аурелия! Едно парченце има ли за мен? ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и пожелание за красив и романтичен уикенд!
Ирма, разбира се...и не само едно..Благодаря и на теб.. :)))
ИзтриванеЕх, чудесна е, кога ли ще се наканя да точа и аз...все се оправдавам с липса на време:)
ОтговорИзтриванеВесе, запретвай ръкави :)))
Изтриване