Черешов пай
И отново в духа на черешовия сезон. Ако и вие, като мен обичате толкова много черешите, направете си един пай. Рецептата я имам много отдавна и вече не си и спомням от къде е. Продуктите са за тавичка с размер 28 см.
За тестото:
300 гр. брашно
150 гр. маргарин
50 гр. масло
6 с.л. студена вода
За пълнежа:
1,200 кг череши
200 гр. захар
3 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1-2 капки бадемова есенция
Начин на приготвяне:
С
помоща на кухненски робот(може и на ръка) стриваме брашното, студения
маргарин и студеното масло(нарязани на кубчета) на трохи.+ водата и
замесваме меко тесто. Оставяме го в хладилника за 20 минутки.
През това
време на измитите череши им вадим костилките+захарта, нишестето, лимоновия
сок, бадемовата есенция-всичко разбъркваме. От тестото отделяме малка
част от която ще правим лентичките за отгоре, оставяме я в хладилника. От
основната част расточваме кора с размер по голям от тавата. С помоща на точилката прехвърляме кората в намазнена с
масло тавичка, леко я притискаме към дъното и стените. Това което излиза
извън тавата изрязваме по ръба с нож. Изсипваме пълнежа заедно със сока в
тавичката върху тестото. От нишестето сока много бързо ще се сгъсти и няма да намокри
кората. От останалото тестото расточваме кора и я нарязваме на
лентички, отгоре оформяме нещо като решетка.
Печем на 200* около 30
минути. После на 180* до леко златисто.
Оставяме до пълното изстиване в
тавата. Сервираме поръсен с пудра захар.
Ако тавичката ви е като
моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от
тавата, преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и ги сгънете във вид на широки ленти, за да станат около 4 слоя. Така сложените
ленти ги сложете на кръст в тавичката, под тестото. Лентите трябва да
стърчат извън тавата, за да можете после да ги хванете и извадете така
пая.. ...
Ако
черешите, които ще ползвате са сладки, може да намалите захарта.
Добър Апетит!
Много апетитен пай, Аля! Жалко, че съм на диета :((
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Нищо, като ти свърши диетата спокойно можеш да го направиш и с други плодове, ако черешите свършат :)
ИзтриванеАпетитни снимки на този толкова обичан пай!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бети, благодарности и поздрави от Баку!
ИзтриванеМмммм! Вкусно!
ОтговорИзтриванеМногооооооо...любим ми е :))))
Изтриване