Домашна пуешка шунка
Отново сме на пуешка вълна. Диетично месо, а и много вкусно. Днес ще си приготвим домашна пуешка шунка. Невероятно лесно, а резултата е много вкусно месенце за мезе или сандвич. Може да я приготвите и за децата си, като спестите някой от подправиките.
Продукти:
Пуешко филе
Червен пипер
Млян черен пипер
Риган
Майоран
Лют червен пипер на прах
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне:
- Месото хубаво се намазва със зехтин.
- В найлонов плик се слагат всичките подправки. Към тях се слага месото и хубаво се овалва в сместта.
- Затваряме плика и оставяме нашето месо така увито, около 3 часа в хладилника.
- След което загряваме фурната на 250*.
- Застиламе тавата от фурната с хартия за печене. Слагаме месото без плика и го пъхаме във фурната точно на 17 минути. Нито по малко нито повече.
- След като минат 17 минути, изключваме фурната и оставяме там месото 4 часа, като през това време НЕ ОТВАРЯМЕ вратичката на фурната.
- След 4 часа изваждаме нашата шунка, нарязваме и си хапваме вкусно.
P.S. Готовата шунка увих в домакинско фолио,всяко парче отделно, и оставих за една нощ в хладилника. Невероятна е на вкус. Сочна и крехка домашна шунка.
Може да експерементирате с подправките. Сложете тези които обичате. Може да овкусите и с чесънче. Въпрос на вкус и фантазия.
Важните съставки това са солта и зехтина. Количеството на подправките зависи от вашия вкус и от големината на месото, което ще използвате. Месото трябва да бъде от всичките си страни оваляно.
Рецептата е от руски сайт "Поваренок"
Добър Апетит и до скоро вкусно пътешестие :)
Много интересна рецепта за шунка.Не съм правила точно по този начин.Но е много лесно да се направи в домашни условия.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Точно това е, че е ужасно лесна. Не изисква някакви специални уреди или продукти. На вкус става чудесна и сочна.
ИзтриванеЛек ден и поздрави!
Жестоко.
ИзтриванеЩе сЪ праИ.
Фен съм на шунките.
Поздравления!
Нали?:)))
ИзтриванеЗнаех си аз,че ще ти хареса :)))
Да споделиш резултата после :)
Съмняваш ли се?!
ОтговорИзтриване:)))
ИзтриванеТова е прекрасна шунка, Аля! Диетична, вкусна и изглежда наистина сочна. Да не говорим колко мързелива е рецептата - слагам я късно вечерта във фурната, изключвам и на сутринта закуската е гарантирана. :)
ОтговорИзтриванеИ у нас ще се прави. Благодаря, че я сподели!
Снимките са жестоки!
Прегръдка голяма за теб!
Идеално. Правих подобна, ама свинска. Изяде се за ден, но се чудя: дали знаеш колко време мога да я съхранявам в хладилник? Че ако реша да направя повечко наведнъж, например? Благодаря и поздрави, Аурелия!
ОтговорИзтриванеОт личен опит - 7 дена издържа в хладилника. Чудесен вкус. Повече не съм я съхранявала поради това, че се изяжда :))))
ИзтриванеНе мисля, че може да се замрази. Не съм замразявала. Предполагам,че все пак фризера ще промени вкуса й. Но вероятно и замразяване ще пробвам. Защото и аз реших да направя следващия път повечко, че много ни хареса.
Прегръдки и поздрави от Баку!
Е, тука ме разби...верно ли, бре?!?
ОтговорИзтриванеТака - 17 минути и после си стои? И не остава сурова?
Изглежда убийствено!
Ама от где пуешко филе, може би с пилешко бих опитала.
Да,точно 17 минути. И аз се притеснявах, че ще остане сурова, но нищо подобно. Стана невероятна на вкус. Имам поръчка за още. Днес отивам да проверя за пуешко филе :))) Опитай с пилешко, но то е по-малко на грамаж и може би ще му трябва по-малко време.
ИзтриванеАз като видях шунка и реших, че шунковар имаш:), кОто на Дзверчо:)
ОтговорИзтриванеЕееее аз само си мечтая за такова....
ИзтриванеЗдравейте, на колко градуса се пече шунката?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в рецептата си пише: на 250 градуса точно 17 минити.
Изтриване17 минути достатъчни ли са за да сме сигурни, че термичната обработка е сигурна. Имам предвид да не останат разни бактерии, че много ме е страх от подобни неща.
ОтговорИзтриванеАбсолютно са достатъчни. Имайте на предвид, че след като изключите фурната, месото остава вътре до пълното изстиване на фурната. Това означава, че то продължава да се приготвя. Така че не се притеснявайте. От 6 години редовно приготвям тази шунка. Имам 5 годишен син, които я обожава от малък. Само трябва да спазите технологията точно, както е описано.
ИзтриванеИЗВИНЯВАМ СЕ А ЗА КАКЪВ ПЛИК СТАВА ВЪПРОС .ТЕЗИ ОТ ЦЕЛОФАН ЛИ.
ИзтриванеОбикновенна торбичка.
ИзтриванеНякой правил ли е рецептата със свинско каре?
ОтговорИзтриванеНе. Не мисля, че ще се получи. Пуешкото е по-крехко от свинското.
ИзтриванеЗдравейте!Не разбрах как се пече на 250 гр.на фурна с вентилатор или на горен и долен реотан?Бихте ли пояснили,моля?
ОтговорИзтриванеБез вентилатор! Ако имаше такъв щях да уточня. Горен долен реотан.
Изтриване