Пиле с ориз и спанак на фурна
Една класика от българската кухня.
Продукти:6 средни парчета пилешко месо
1 ч.ч. кръгъл ориз
1 вр. спанак/около 400 гр.
1 гл. стар лук
1 среден на големина морков
4-5 с.л. олио
сол на вкус
щипка млян черен пипер
1 куб. пилешки бульон по желание
Начин на приготвяне:
- Пилешкото месо се сварява до полуготовност. Изважда се, маха се кожата(ако я обичате можете да я оставите).
- Бульона се прецежда.
- Лука и моркова се нарязват на ситни кубчета и се запържват в олиото до златисто.
- Към зеленчуците се слага измитият ориз - запържва се около 5-7 минутки.
- Измитият и нарязан на тънки ленти спанак се слага към ориза. Обръща се 2 пъти и се залива с 1 ч.ч. бульон. Задушава се под капак на слаб котлон, докато ориза не попие цялата течност.
- Готовата смес се изсипва в подходяща тавичка. Залива се с още 2 ч.ч. бульон, в които сме сложили кубче пилешки бульон.
- Добавят се солтта и черният пипер. Разбърква се. Отгоре се нарежда месото.
- Запича се във фурната до готовност на 170 градуса
Добър Апетит!
Обожавам спанак но още повече лапада. Като малка израснал на село в гора от лапад и така порасна здрава и силна майка ми която вече не е сред живите за голямо съжаление ме научи на кулинарство много готвеше ястя с лапад дори и постни. Сега живея в града но по пазарите се намира лапад но ако няма готвя спанак. Супи, яхния, с ориз сърмички някои си правят и салата. Най подходящ за агнешко и задължително подправка пресен джоджен. Приятен апетит.
ОтговорИзтриване