Кюфта-бозбаш
За обяд ще си приготвим Кюфта-бозбаш, любимо ястие на съпруга ми. Аз бих го препоръчала през студените дни да се консумира, но въпрос на вкус е.
Едно вкусно и ароматно ястие от азербайджанската кухня.
Продукти за кюфтета:
500 гр телешка кайма
100 гр. кръгъл ориз
2 средни гл. стар лук
1 с.л. сушена мента
шепа сушени кисели сливи(алъча)
щипка млян черен пипер
щипка сол
За ястието:
2,5 л телешки бульон
5-6 средни картофа
1 средна гл. стар лук
200 гр нахут от консерва
шепа сушени кисели сливи(алъча)
1 с.л. суха мента
1 ч.л. куркума или 1/2 ч.л. шафран
За сервиране:
1 връзка прясна мента
Начин на приготвяне:
- Към смляната, поне 2 пъти, телешка кайма се слагат измият ориз, смления лук, щипка млян черен пипер, мента и сол. Обърква се хубаво. Каймата няколко пъти се удря в дъното на купата в която се замесва.
- Към 1/2 ч.ч. студена вода се слагат поне 3 с.л. сол. Разбърква се.
- Ръцете се потапят в соленият разтвор и се оформят големи кюфтета (размера на кюфтетата,като топче за тенис),като в средата се слагат по 1-2 кисели сушени сливи. Солената вода ще стегне каймата и нашите кюфтета няма да се разпаднат по време на приготвянето им.
- През това време се кипва бульона и се пускат едно по едно кюфтетата.
- Слага се главата лук, почистена от люспите, както така цяла.
- Ястието ври около 20 мин. на слаб котлон, под капак.
- След което се слагат обелени и измити картофи, както са така цели и сушените сливи.
- Щом картофите омекнат на половина се слага нахута,подправките и солта.
- Ястието се оставя да къкри на много слаб котлон до пълното омекване на картофите.
- Сервира се поръсено с прясна мента и филия мек хляб.
P.S.
- Ако ще се използва шафран, то трябва предварително да се залее с малко вряла гореща вода, за да си пусне цвета.
- Яйца не се слагат към каймата. Не се притеснявайте няма да се разпаднат.
- Алъча е вид кисела дребна слива, която често се използва в азербайджанската кухня.
- Вместо бульон може да се използва само вода и да сложите 1-2 бульончета от кубче.
Добър апетит и бъдете здрави!
Много интересно ястие, за пръв път го чувам и виждам. Изглежда вкусно, Аура. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕдно от националните ястия на Азербайджан. Доста често се приготвя в азербайджанските семейства, където и да са по света. Много го обичат. Поздрави от Баку! Живи и здрави!
ИзтриванеМного интересно ястие Аля.Моята баба правеше пилешка яхния със сливи, както и постна яхния със сливи.Но тук има и картофи, и нахут.Интесна и атрактивна комбинация.Освен това не бях чувала ръцете да се топят в солена вода при правене на кюфтета.Интересна идея също .
ОтговорИзтриванеПоздрави на цялото семейство !
В каймата няма яйца, солената вода запазва формата на кюфтето по време на готвенето, така то не се разпада. Солена и студена вода.
Изтриване