Соффиони - Soffioni Abruzzesi
Аз не съм по сладкото, но този невероятен десерт ми е взел акъла. Обожавам лимоните и в този десерт присъства лимонов сок и лимонова кора. Обожавам Италия и този десерт родом е от там. Направо се влюбих в него. Много ароматен, с хрупкаа коричка и много нежен отвътре.Топи се в устата. Препоръчвам ви го горещо.
Продукти за тестото:
150 гр брашно
40 гр кристална захар
1 яйце
25 гр олио
щипка сол
За крема:
200 гр сирене рикота
50 гр захар
2 яйца
1 с.л. лимонова кора
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол
пудра захар за посипване
Начин на приготвяне на тестото:
- Яйцето се разбива с щипка сол.
- Слага се захарта и се разбива отново.
- Сипва се олиото като се продължава с разбиването.
- Изсипва се цялото пресято брашно и се разбива с миксер. Тестото става на трохи.
- Трохите се събират на топка на ръка. Получава се меко нелепнещо тесто. Тестото се увива в домакинско фолио и со оставя в хладилника за 30 минути.
Начин на приготвяне на крема:
- Отделяме жълтъците от белтъците.
- Към жълтъците сипва се захарта( като 1 с.л. се оставя за белтъците) и се разбива. Слагат се лимоновата кора, лимоновия сок- разбиват се за кратко.
- Към рикотата се изсипва сместта със жълтъците и се разбърква.
- Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар и щипка сол на твърд сняг. Внимателно се прибавят към жълтъците и се объркват от долу на горе.
Събиране на десерта:
- Тестото се разточва на тънка (около 2 мм) правоъгълна кора. Нарязва се на 5 квадрата.
- Формичките за кекс намазват се с меко краве масло и обилно се посипват с брашно, като излишното брашно с потупване на формите, се изсипва.
- Всеки квадрат се слага във формичката и внимателно се разпределя в нея. Краищата на квадрата-тестото трябва да висят извън формата, но не много.
- Крема се разпределя по формичките.
- Краищата на тестото се завиват навътре върху крема без да се натиска.
- Пекът се в предварително загрята фурна на 160-170 градуса около 30-40 минути, според фурната.
- Проверяват се за готовност с дървена клечка. Щом клечката излезе суха, соффионите са готови.
- Формичките се вадят от фурната и се подреждат върху скарата от фурната. Така престояват около 15 минути, след което соффионите внимателно се изваждат от формичките и се подреждат отново върху скарата, докато напълно не изстинат.
- Готовите соффиони се посипват с пудра захар.
- Един невероятно вкусен десерт за следобедното кафе.
P.S. Използвах формички за кекс с диаметър 11 см, височина-4,5 см. затова се получиха 5 броя. За другия път ще ги направя във формичките за тарталетки.
Добър Апетит!
Страхотен пост, поздравления! На един дъх прочетох публикацията! Успех в развитието на блога!
ОтговорИзтриванеSEO новини от дигитална агениця Висео