Соффиони - Soffioni Abruzzesi

Аз не съм по сладкото, но този невероятен десерт ми е взел акъла. Обожавам лимоните и в този десерт присъства лимонов сок и лимонова кора. Обожавам Италия и този десерт родом е от там. Направо се влюбих в него. Много ароматен, с хрупкаа коричка и много нежен отвътре.Топи  се в устата. Препоръчвам ви го горещо.


Продукти за тестото:
150 гр брашно
40 гр кристална захар
1 яйце
25 гр олио
щипка сол

За крема:
200 гр сирене рикота
50 гр захар
2 яйца
1 с.л. лимонова кора
1 ч.л. лимонов сок
щипка сол

пудра захар за посипване

Начин на приготвяне на тестото:
  • Яйцето се разбива с щипка сол.
  • Слага се захарта и се разбива отново.
  • Сипва се олиото  като се продължава с разбиването.
  • Изсипва се цялото пресято  брашно и се разбива с миксер. Тестото става на трохи. 
  • Трохите се събират на топка на ръка. Получава се меко нелепнещо тесто. Тестото се увива в домакинско фолио и со оставя в хладилника за 30 минути.

Начин на приготвяне на крема:
  • Отделяме жълтъците от белтъците.
  • Към жълтъците сипва се захарта( като 1 с.л. се оставя за белтъците) и се разбива. Слагат се лимоновата кора, лимоновия сок- разбиват се за кратко.
  • Към рикотата се изсипва сместта със жълтъците и се разбърква.
  • Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар и щипка сол на твърд сняг. Внимателно се прибавят към жълтъците и се объркват от долу на горе.
Събиране на десерта:
  • Тестото се разточва на тънка (около 2 мм) правоъгълна кора. Нарязва се на 5 квадрата.
  • Формичките за кекс намазват се с меко краве масло и обилно се посипват с брашно, като излишното брашно с потупване на формите, се изсипва.
  • Всеки квадрат се слага във формичката и внимателно се разпределя в нея. Краищата на квадрата-тестото трябва да висят извън формата, но не много.
  • Крема се разпределя по формичките.
  • Краищата на тестото се завиват навътре върху крема без да се натиска.
  • Пекът се в предварително загрята фурна на 160-170 градуса около 30-40 минути, според фурната.
  • Проверяват се за готовност с дървена клечка. Щом клечката излезе суха, соффионите са готови.
  • Формичките се вадят от фурната и се подреждат върху скарата от фурната. Така престояват около 15 минути, след което соффионите внимателно се изваждат от формичките и се подреждат отново върху скарата, докато напълно не изстинат. 
  • Готовите соффиони се посипват с пудра захар.
  • Един невероятно вкусен десерт за следобедното кафе.



P.S. Използвах формички за кекс с диаметър 11 см, височина-4,5 см. затова се получиха 5 броя. За другия път ще ги направя във формичките за тарталетки.


Добър Апетит!

Коментари

  1. Страхотен пост, поздравления! На един дъх прочетох публикацията! Успех в развитието на блога!


    SEO новини от дигитална агениця Висео

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации