Патладжанена запеканка
Обичате ли патладжан? Аз да и то много.
Тук в Баку се запознах с едно българско девойче на име Христина. Докато бяхме на кафе, в центъра на града, на сладка приказка, тя ми сподели една вкусна рецепта на запеканка с патладжани, която е опитвала в България. Рецептата ми се стори много интересна, затова два дена по късно я направих и бях възхитена от лекотата на приготвянето и уникалния вкус. Христинче, много ти благодаря за рецептата, както и обещах, публикувам я.
Продукти:1,5 кг патладжан
4-5 домата
2 пакетчета топено сирене Хохланд
100 гр. кашкавал
50 гр. пармезан
зехтин
брашно
сол
Начин на приготвяне:
- Патладжана се нарязва на колелца с дебелина 1см. Осолява се и се оставя за около 30 минути на страна, за да си пусне горчивината, след което се измива под течаща студена вода.
- Овалва се в брашно и се нарежда в тава с хартия за печене. Поръсва се със зехтин и се запича във фурната до златисто или докато патладжана леко омекне.
- Доматите се нарязват на шайби, също като патладжана, с дебелина около 1 см.
- Тавичката леко се поръсва със зехтин.
- Подрежда се един ред от патладжана, втори ред домати, отгоре топеното сирене. Втория ред е същия.
- Трети ред се подреджа по същия начин - патладжан, домати, топено сирене и отгоре се поръсва с настърган кашкавал + пармезан, и с малко зехтин.
- Всеки ред с доматите се посолява и съвсем леко се поръсва със зехтин.
- Пече се във фурната на 180* около30 минути.
- Сервира се с кисело мляко и нарязан на ситно пресен босилек или мента.
P.S. В оригиналната рецепта патлаждана предварително се запържва в олиото, този процес замених със запичането му във фурната. Сметнах, че ще е много мазен поради това, че патладжана по време на пърженето поема много мазнина. Замених олиото със зехтин. Патладжана трябваше да бъде обелен, оставих го с кората, тъй като моят патладжан беше с много тънка кора.
Но не зависимо от някой промени в рецептата, ястието стана много вкусно и леко.
Добър Апетит!
Ах,че апититно....!Браво и на теб Аура за приготвеното и на Христинчето за разказаното:)!Явно кафето е било не само вкусно,но и ползотворно!Харесах и това,че си спестила пърженето.....
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче. Ястието наистина е добро. :)
ИзтриванеИзглежда много апетитно, Аля! Радвам се, че тази "Патладжанена запеканка" е известна вече и в Баку.
ОтговорИзтриванеХристина
Благодаря ти още веднъж за рецептата!
Изтриванеако замените сиренето със моцарела и кашкавала с пармезан сте полу4ите меланзана ала пармиджана .разликата е в различните сирена и савсем леко в обработката но основата е еднаква
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята! Също е много интересна!
ИзтриванеЧудесна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
Изтриване