14 септември 2017 г.

Картофените питки на мама

Тези питки са едно от любимите ми ястия от дете. Знам. че не приличат на питки, но така си ги знам от дете и така си ги наричам. Опитайте и няма да съжалявате.
Страхотни са на вкус. 



Чаена Чаша= 250 мл

Продукти:
За тестото:
1 яйце
хладка вода
брашно колкото поеме
щипка сол
3-4 с.л. олио

За плънката:
4-5 картофа
1 гл. стар лук
70 гр. краве масло
сол
олио за пържене


Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката за да може да изстине.
Картофите се обелват. Нарязват се на едри еднакви парчета и се сваряват до готовност. 
През това време обеленият лук се нарязва на ситни кубчета и се запържва до златисто в краве масло.
Щом картофите се сварят, излива им се водата. Смачкват се на хубаво пюре без бучки.
Слага се сол и изпърженият лук заедно с мазнината. Обърква се и се оставя напълно да изстине.

Докато плънката изстива се приготвя тестото.

В чаена чаша се чуква  едно яйце и се запълва догоре с хладка вода. Разбива се леко с вилица.Изсипва се в купа в която ще се меси тестото.
Слага се солта и олиото.
Разбърква се с вилица.
Брашното се пресява и лъжица по лъжица се слага към течността.
Омесва се меко не лепнещо тесто.
Тестото се покрива с купа или кърпа (но с купа по-добре или тенджера) за около 20 минути за да се отпусне.
От отпочиналото тесто се откъсват парчета големи колкото яйце.
Правят се топки и се подреждат върху набрашнена повърхност.
Покриват се с кърпа за да не образуват коричка.

Върху леко набрашнена повърхност се разточва едната питка ,колкото ни е дланта.
В средата се слага една супена лъжица с връх от плънката и се събира на вързопче. Вързопчето хубаво се затваря.
Слага се с отвора надолу и внимателно се разточва на тънка питка,като в началото си помагаме с пръсти и после с точилката.

Тигана се загрява на среден котлон.
Намазва се с олио и се слагат питките една по една.
Изпържват се до златисто от двете страни.
Всяка питка след като е готова може допълнително да се намаже с малко краве масло.
Сервират се с кисело мляко или заквасена сметана по желание.


Добър Апетит!

4 коментара:

  1. Точно тези питки ще изпробвам Аура.Моята баба правеше подобни, но със сирене.Твоите са интересни и много вкусни.А и лесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни. Много много ги обичам. Най-сетне и аз започнах да ги приготвям :)
      Поздрави от Баку!

      Изтриване
  2. Леле, това ще е фантастично, Аля!
    Много обичам такива рецепти!
    Ама да ме научиш как такива гладки питки овалваш, моите не стават така, питала съм и мама, и тя се чуди защо не ми стават гладки...еми нещо чалъм има, ама не казвате:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А сега де...знам ли..:)))..винаги стават гладки..Ела и ще те науча )))... или като дойда да спретнем с теб заедно нещо вкусно,какво ще кажеш? :)

      Изтриване