Сладко от смокини

Поредна рецепта предадена на мен от свекърва ми. Сладко от смокини, любимо на цялото семейство. Едно от най-популярните сладка в Азербайджан. Абшеронската смокиня една от най-сладките и вкусните  в света.
Може да й се насладите само десет дена в годината, в средата на август. 
Или да си направите сладко и през зимата да се потопите в меденият й  вкус.



Продукти:
3 кг смокини
2,5 ч.ч. студена вода
2,5 кг бяла кристална захар
Чаеша Чаша= 250мл



Начин на приготвяне:


  • Смокините се изплакват на течаща вода съвсем за малко. Отрязва им се опашката.
  • Към захарта се сипва водата и се кипва на котлон за около 5 минути или докато захарта напълно се разтопи.
  • Към захарният сироп се слагат смокините и се оставя така поне за 8 часа без да се покрива. През това време смокините ще си пуснат сока.
  • След което нашето бъдещето сладко се кипва на силен котлон за около 5-10 минути, като постоянно се отпенва.
  • Котлона се изключва и се оставя до пълното изстиване на сместа. Изстиването заема около 8-10 часа.
  • Отново се кипва на силен котлон, за 20 минути. Отпенва се, ако има все още пяна и се изключва. Изчаква се 8-10 часа до пълното изстиване.
  • Последният път се кипва 5-7 минути отново на силен котлон и се изключва. Оставя се да изстине напълно.
  • Разпределя се в предварително измити и напълно сухи буркани с капак. 
  • Не се стерилизират.
  • Съхранава се на студено(мазе или хладилник).
  • Съвет от свекърва ми: Когато се сипва от сладкото, лъжицата трябва да е напълно суха. Ако се спази този съвет, никога няма да ви се захароса или развали сладкото.
  • Количеството на получените буркани зависи от големината им.



Добър Апетит!

Коментари

  1. След като напълните бурканчетата,стерилизирате ли ги ?

    ОтговорИзтриване
  2. След като напълните бурканчетата,стерилизирате ли ги ?

    ОтговорИзтриване
  3. Взех да го правя и аз с предварително варене на сиропа. Иначе- по същи1 начин. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокло сладка тук съм опитала от смокини, на свекито излезе най-вкусно :)..Поздрави в къщи!

      Изтриване
  4. Едно от любимите ми сладка. Всеки си има своя рецепта:). Това изглежда много изкусително, Аура, чудесни бурканчета ще си имаш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,така е..колко готвачи толкова и рецепти..Важното да е вкусно и да остане капка от лятото в сладкото :))) Поздрави!!!

      Изтриване
  5. Много обичам смокини, и сладко от смокини - ш от зрели, и от зелени.
    Тази година правих само от зелени.Няма да имам време да опитам по твоята рецепта, че сме захванали ремонт.
    Поздрави на свеки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така...нов диван...сега ремонт..това означава, че е дошло време да идваме на гости :)

      Изтриване
    2. Дошло е, ами, ама с това темпо на ремонта - не знам кога ще му се види края.
      Мебелите трябваше да ни дойдат на 4, после на 12 после на 16, но още ги няма:((

      Изтриване
    3. Докато дойдем,ще пристигнат :))))

      Изтриване
  6. Ще пробвам и този вариант.Лесен е.Аз го правя на фурна като засипвам смокините със захар за 1 нощ, а след това ги пека във фурната и пълня горещото сладко в бурканчета.Също е лесно и не се стерилизира.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесен е, като изключим факта, че трябва три пъти да се кипва. Но иначе е удобно и невероятно вкусно се получава. Едвам опазвам бурканите от моя мъж. Фен е на смокиновото сладко :)))
      Поздрави от слънчевия Баку :)

      Изтриване
  7. Смокините не се ли белият?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този сорт, който се казва Абшеронски и расте само тук, в Баку-не. Много са нежни и няма нужда от белене.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации