4 юли 2016 г.

Тилапия с картофена коричка

Лятото е в разгара си. При нас вече жегите са големи, а за тях е най-добре да се хапне нещо леко и естествено вкусно. Напоследък време много нямам, но все пак трябва да се яде. Днес ще хапнем риба тилапия. Едно чудно и най-вече лесно за приготвяне ястие.
А ако чакате гости, това ястие е точно за тях. Уверявам ви, че ще ги впечатлите много.



Продукти:
800 гр. тилапия - 4 филета
3 средни картофа
1 гл стар лук
2 яйца
5 с.л. брашно
млян черен пипер
сол
олио за пържене

За сервиране:
Сос ала "Тартар"



Начин на приготвяне:
  • Лука се нарязва на ситни кубчета и се изпържва до леко златисто в 3 с.л. олио. Оставяме на страна да изстине.
  • Разделяме белтъците и жълтъците.
  • Към белтъците слагаме щипка сол и ги разбиваме на твърд сняг. Аз използвам тел за разбиване, вие може да ползвате миксер.
  • Върху голяма плоска чиния слагаме 3 пласта домакинска хартия. Върху нея рендосваме обелените и измитите картофите на ситно. Разпределяме рендосания картоф върху хартията. Отгоре покриваме с още 3 пласта и притискаме с ръка. Така хартията ще попие излишната течност, която ще пусне картофа.
  • Към разбитите белтъци слагаме рендосаните картофи, 1 с.л. с връх брашно, изпържения лук, сол, черен пипер на вкус. Хубаво разбъркваме.
  • Рибата се подсушава с кухненска хартия. Овалва се в разбития жълтък и останалото брашно от всички страни.
  • Загряваме олиото в тигана. Слагаме едно парче от рибата. Отгоре с помощта на лъжица разпределяме от картофената смес. Пържим така на среден котлон до     златиста коричка. Внимателно обръщаме с широка лопатка, като внимаваме с картофената смес отгоре, защото тя е още мека. Щом обърнем, намаляваме малко котлона и пържим също до златисто. Изваждаме готовата рибка върху кухненската хартия за да попие излишната мазнина.


Сервираме със салата по избор или със сос ала "Тартар". Рецептата му може да  намерите ТУК, в моята публикация за "Рибени кюфтаци".

Надявам се да ви хареса. Желая ви топло и слънчево лято.

P.S. Рецептата е от руски сайт "Вкусный Блог".

Добър Апетит!

9 коментара:

  1. Разкош! Направо съм очарован.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Нежна и вкусна рибка :)

      Изтриване
  2. Аля много интересна и определено новаторска рецепта!Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам талапия. Харесва ми текстурата ѝ, това, че не е мазна риба, диетична е и богата на минерали, мастни киселини и витамини, което я прави отличен избор за дневното ни меню. Не знам защо, но като че ли напоследък сме я позабравили и това трябва да се поправи! :)
    Благодаря за поредната споделена вкусотия, Аля! Много хитра техника на приготвяне, а и вкусът на "панировката" обещава добър резултат. Нямам търпение да я изпробвам и съм убедена, че на момчетата ми също ще им хареса.
    Голяма прегръдка за теб!
    ...
    А ти къде се губиш напоследък?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уф, не ми остава време за нищо :((( Аз започнах да уча фотография в Москва. И само снимам снимам и снимам, да и чета :))))
      Благодаря за коментара, миличка! Рибката става страхотна на вкус. Тази седмица пак ще е в менюто ни :)
      И аз те прегръщам силно. Липсваш ми!

      Изтриване
    2. А! Ей, това е новина! Дерзай, мила, светът те очаква! :*

      Изтриване
  4. Чудесна новина, желая ти успех в начинанието! Рибката изглежда толкова вкусно, а и рецептата е интересна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване