Постни пирожки

Кат съм започнала с пирожки та да продължа.
И днес ще направим едно малко Кулинарно Пътешествие до Русия :)
Предлагам ви пирожки, които може да хапнете в тези постни дни. Руската кухня предлага невероятно количество рецепти на постни ястия включително и печива, които така ни липсват по времето на пост. Чудесни са на вкус, мекички и на следващата сутрин. 
Опитайте ги и няма да съжалявате. 


Продукти за тестото:
620 гр. брашно + 1 с.л. брашно
360 мл топла вода
2 с.л. олио
2 с.л. захар
2 ч.л. сол
3-4 ч.л. суха мая

Продукти за плънката:
1/4 от главата на средна прясна зелка
300 гр пресни печурки
1 гл. стар лук
4-6 с.л. олио
3 клонки пресен копър
сол
щипка черен пипер

За намазване:
1 пакетче черен чай

За поръсване:
2 с.л. сусам


Преди да започнем  приготвянето на нашите пирожки. В 1/2 ч.ч. гореща вода слагаме 1 пакетче черен чай. Покриваме чашата с малка  чинийка и оставяме на страни.

Начин на приготвяне на тестото:
Към топлата вода слагаме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме за около 5 минутки настрана. След което към течната смес слагаме останалите продукти: 620 гр. брашно, 2 ч.л. сол, 2 с.л. олио. Замесваме меко тесто. Тестото трябва да е меко и да лепне, но да не остава по пръстите. Оставяме на топло място за около 2 часа, като през това време на два пъти премесваме нашето тесто съвсем леко. 
Докато нашето тесто втасва ще приготвим плънката за пирожките.


Начин на приготвяне на плънката:
Зелето се нарязва на тънки ивички. Аз използвам специално ренде. Лука на ситни кубчета. В тиганче в 2-3 с.л. олио задушаваме лука до леко златисто. Към лука слагаме зелето. Сипваме около 100 гр. вода и задушаваме до пълното изпаряване на течността. Щом зелето започне да се запържва, оставяме го около 5 минутки и махаме от котлона. Гъбите се измиват и се нарязват на половинки. Всяка половинка на тънки резенчета. В друг тиган в останалото олио запържваме гъбите до златисто. След като гъбите са готови, прибавяме ги към зелето. Слагаме сол, черен пипер, наситнения копър, разбъркваме. Оставяме да изстине.


Оформянето на пирожките:
Когато нашето тесто удвои обема си може да оформим нашите постни пирожки. 
От тестото откъсваме парче тесто с размер на топче за пингпонг. С помощта на ръцете оформяме топче. Върху кухненския плот слагаме 1 с.л. брашно( напълно достатъчно за оформяне на всичките пирожки). Съвсем малко взимаме от това брашно и посипваме мястото където ще оформяме пирожките. Разточваме малка питка с размер на дланта ни. В средата слагаме 2 ч.л. от плънката и защипваме хубаво. Оформяме нещо като плитка.  
ТУК може да видите как точно става плитката :) Подреждаме нашите пирожки в тава застлана с хартия за печене с шева нагоре, като леко притискаме. Оформяме във формата на листенце. Оставяме за още около 20 минутки в топла фурна. След което намазваме нашите пирожки с черния чай( с помощта на черния чай, нашите пирожки ще придобият златист цвят), който сме приготвили в началото. Поръсваме със сусам. 
Печем до златисто на 160*(газова фурна).
Резултат 22 пирожки.


P.S. Рецептата е от руския сайт "Поваренок"

Пожелавам вкусен и лек пост на тези, които като мен, са решили да го спазят. 
До скоро пътешествие в света на вкусотиите :)

Добър Апетит!

Коментари

  1. С това намазване с черен чай напълно ме провокираш към тяхната направа....Великолепната плънка ги издава,че са много-много вкусни пирожки!Прегръдки,Аля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, невероятни са на вкус. Дори и в момента си похапвам :))))
      Черния чай чудно решение за хрупкава и златиста коричка.
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Аля,
    за руската кухня е характерна интересната плънка, особено със зеле и гъби.Много употребявани продукти и за пълнеж на известният руски пирог.Обаче черният чай е голяма изненада за мен.Постната кухня също е страхотна и аз ти пожелавам лек пост - духовен и телесен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Елена, за пожеланията!
      Да руската кухня е доста разнообразна от към плънка и пироги, които много обичам, но се ограничавам :)))
      Още веднъж благодаря и поздрави от Баку!

      Изтриване
  3. Постни или не - обичам ги! Благодаря за почерпката! Напоследък и на чайчето наблягам, ама без самовар! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О Петя, голям пропуск по повод самовара. Чай приготвен в самовар е с по-различен вкус. На село свекърва ми има самовар на дърва. Там чая е невероятен :)))
      Прегръщам те!

      Изтриване
  4. Ето, това е за мен, Аля! Страхотни са! А и много обичам плънка със зеле и ще ми дойдат много добре.
    И аз като теб се впуснах в това приключение - постенето. За мен е приключение, защото е за първи път и вчера за първи път изпитах неистово желание за друга храна, но устоях, за което съм много горда. Отивам да си направя сега тези малки изкушения, че да имам с какво да се залъгвам, когато ме нападнат едни такива, греховни спрямо храната мисли. :)))
    Прегръщам те топло, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, знаех си, че ще ти харесат. Аз съм за 3 път. Първия път в Прага и ми беше много лесно, но тук е трудно, понеже изкушението е доста голямо за вкусно похапване. Колко изкарам толкова. Насила също е грях. Така че, колко е рекъл Господ, миличка. Дано ти харесат. Имам още 2 пирожки. Пазя си ги за вечеря :)))
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Алечка, мисля, че много ще ми харесат, не съм опитвала, но обичам зеле и изглежда вкусно! Така подмамващо са се изсипали само!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусни са, изобщо няма и да разбереш, че са постни. Щом и нашия човек яде :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации