15 март 2016 г.

Картофени пирожки с гъби

Обичам руската кухня заради огромното разнообразие от тестени вкусотии. Там ще откриете различни видове пироги, погачи, рула сладки и солени, а също така и невероятното разнообразие от пирожки печени и пържени. Съвсем случайно на страничката ми във фейсбук се появи рецепта за едни чудни картофени пирожки. Преди доста време, повече от 10 години, бях правила такива пирожки, но загубих рецептата и естествено забравих за тях. И когато открих тази рецепта сетих се колко бяха вкусни и нежни. 
Днес искам да ви почерпя с вкусни, ароматни и нежни картофени пирожки с пълнеж от гъби. 


За тестото:
5-6 бр. едри картофа
2 яйца
50 гр.кашкавал
5 с.л. брашно
сол

За пълнежа:
600 гр. печурки
2 големи глави стар лук
1/2 връзка пресен копър
черен пипер
сол

За пържене:
Олио+ краве масло на око

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват хубаво и се сваряват заедно с обелката. След като се сварят, се заливат със студена вода и се оставят да се охладят.

През това време гъбите и лука се нарязват на ситни кубчета и се изпържват по отделно  в смес от олио и краве масло. Нарязваме на ситно пресния копър. В купа объркваме изпържените гъби, лука и копъра. Поръсваме със сол и черен пипер. Нашата плънка готова.

Изстиналите картофи се обелват. Рендосват на ситно ренде. Към тях слагаме двата жълтъка, ситно рендосан кашкавал, сол - омесваме хубаво. Слагаме леко разбитите белтъци, объркваме. След което по-лека слагаме и брашното. Получавасе еластично тесто. Тестото трябва да лепне. От тестото оформяме топчета с размер на яйце, като през цялото време топим ръцете в брашно за да не залепва по пръстите ни.


От всяко топче с  ръце се оформя малка питка с дебелина полвин пръст. Слагаме питката на лявата длан и леко сгъваме ръката. В длъбнинката слагаме 2 ч.л. с връх от пълнежа и защипваме краищата. Слагаме нашата пирожка на дъска посипана с брашно с отвора нагоре. Хубаво защипваме и притискаме надолу. След което оформяме пирожката във формата на листо. 

 Пържим в загрята смес от олио и краве масло, първо с отвора надолу, до златисто. 
От тази порция продукти излизат 15 нормални пирожки за трима :)))

Сервираме с пресни зеленчуци или зелена салата. 
Може да се поднесат със заквасена сметана. 
Прекрасно ястие! 

Добър Апетит!
 Кулинари Пътешествия продължават! :)

16 коментара:

  1. Наистина са прекрасни, Аля и изглеждат така! Да ви е сладко, мила!
    Подсети ме, че имам една прекрасна книжка за руска кулинария, в която са представени няколко рецепти за пирожки, сред които и с гъбена плънка. Твоите изглеждат досущ като тях. Някога, когато децата бяха малки, често я разгръщаха и всеки път се спираха на снимката с пирожките. :))
    Беше зачезнала от известно време от тук, радвам се че се появи отново, и то само как!
    Поздрави от нас! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо...ти си пропуснала..това вече е трета публикация :)))
      Руските пирожки са необичайно вкусни. Много ги обичам!Кой знае какви вкусотии има в тази книжка,а?
      Поздрави и от нас и прегръдки!

      Изтриване
  2. Привет! Невероятно предложение.
    Ще се прави определено - обичам изделия с картофено тесто (па и няма глутен и Чедото ще ги яде).
    А за мене ще бъдат с месна плънка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПРивет привет!
      Тъкмо мислех следващия път да са с месенце :))) Определено ще са вкусни.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Винаги съм свързвала пирожките с руските приказки. Като дете много обичах да ги чета:). Чудни пирожки са твоите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз от приказките се влюбих в тях, а след като опитах няколко вида любовта само се усили. Въпреки, че влияят зле на фигурата не отказвам пирожка :)))
      Благодаря и поздрави от нощния и дъждовен Баку!

      Изтриване
  4. Много,много благодаря за чудесната рецепта!Прегръдки,Аля :)

    ОтговорИзтриване
  5. Моля моля, Миленка! :))))
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че хубави....
    непременно ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  7. Аля,
    имам книга от Руската книжарница, в която са описани само постни рецепти.Някои от тях дори още не съм превела.Но има и рецепти за пирожки.Твоите са прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руснаците са майстори на пирожките, а и постните неща са им доста разнообразни и вкусни.
      И от мен поздрави Елена!

      Изтриване
  8. Ей сега си лоша:(, не мога да си хапвам пържено, а тооолкова обичам:(, пирожките са неустоими просто.

    ОтговорИзтриване