Ден първи - 1st European Games Baku2015 Canoe Sprint

Искам днес да споделя с вас емоцията си от преживяното. Вчера на 14 юни 2015 започнаха състезанията по гребане на Първите Европейските Игри - Baku2015 тук в град Мингячавир, Азербайджан. Състезанието ще продължи три дена.  Аз съм единствената българка в публиката. Има и наши състезатели. Защитават честта на България тук в Азербайджан. На този линк ТУК може да видите имената им. За съжаление в българските медии не открих такава информация. Сигурно на тях не им е интересно (надявам се да греша) какво става на тези игри и кои наши спортисти се борят за медали и място под слънцето. Затова доста от тях напускат страната ни и застават под чуждо знаме. Познавам такива. Познавам истински таланти, наши момчета и момичета, които се състезават за Азербайджан и смятат тази страна за по-близка от Родината си. И не само тука, но и за други страни. Прогонени не от Родината, Земята, а от системата. Никой не упреквам, обратното - възхищавам се, че все пак има страна, където нашите таланти са оценени по достойнство. А сега ще ви покажа малко снимки. Не съдете строго. За съжаление обектива с който разполагам в момента, не може да достигне обектите по отблизо, но мисля, че снимките не са лоши.
Надявам се, читателю мой, че поне ти се интересуваш, как се справят нашите спортисти по време на тези исторически Първи Европейски Игри.

И така Ден Първи - 7:30 сутринта.


Започна подготовката...





Финиша

Втория зрител. Първия бях аз. Минах под аплодисменти на всички работници, които подготвяха в Мингячавир състезанията по гребане. Моят съпруг един от тях. 
Абе направо влезнах в историята. :))))


Хангара с лодките на спортистите. Вход само за определени хора. Всичко е много строго.


Малки тренировки преди старта. Във въздуха вече се усеща напряжението.


Момичетата излизат на тренировка.


Колега :)))). Замислен преди тежкия ден. Камерата му тежи доста. И така цял ден ту в ръцете, ту на рамото - за да може всички хора по света да видят събитието. Вечерта ми се обадиха почти всички познати и приятели да ми кажат, че цял ден ме дават по телевизията. 
Хи хи..че аз съм си звезда, как без мен :))))) Мъжо горд.


Започва се..


Първата група финишира. Борбата е жестока.


Уморени се прибират в базата... Квалификациите е вече зад тях.



Отбора на Азербайджан в сините шапки(всички са украинци).

Ето го и нашето момче..:)))


Отиваме на финала! Браво!



Всяка лодка след като се извади от водата много добре се подсушава и се прибира в хангара.


Малко студена вода след финиша...Всеки спортист дава всичко от себе си.

Нашето момиче от унгарски произход( така разбрах). За съжаление не успя...:(




Квалификациите продължиха до към 17:45. Жегата е невероятна, около +35 градуса. Въпреки това зрителите викат и подкрепят всеки един спортист. Усещането е невероятно да си на живо на такова световно спортно събитие. Пожелавам на всеки да има тази възможност. 
Струва си!

Днес също бях и снимах, гледах и събирах впечатления и мисли. 
И утре съм там - цял ден!
:)

Коментари

  1. Алечка, какво да ти кажа... И ние с моя човек ходихме на Европейско първенство по канадска борба. Проведе се тук в София. Продължи цяла седмица, входът беше свободен, а нито една от големите медии не видях да отрази събитието... Без коментар!
    Но тръпката наистина си заслужава! Благодаря ти, че сподели с нас и тази спортна емоция! :)
    А снимките са си чудесни... Аз и такива не мога да направя с моя китов обектив - все още съм си само с него...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Герганче!
      Възможно и да греша, но опитах да намеря повече информация за нашите момчета и момичета. Но това, което открих беше толкова малко, че по-добре нищо да не бяха писали. Възможно да не се представяме толкова добре, както някога в спорта. Резултатите на нашите спортисти са резултат от днешния хал в нашата България. За два и половина месяца тук в базата за гребане, аз видях с очите си, как се грижи Азербайджан за спортистите, които се съзтезават под неговото знаме. В един спортист трябва да се вложи много за да има резултат, но нашите управници прекалено са заети с натрупването на личните девиденти. Пиша го това, защото ми стана много обидно. Ние сме много талантлива нация, но ни оценяват чужди държави, а ние чакаме от нашата покана и грижи.
      Извинявай..нещо се разприказвах...
      Събитието е уникално. Ще има и още снимки, надявам се да не съм много досадна :))))
      Поздрави мила!

      Изтриване
    2. Ами, Алечка, такова е положението... То да беше само в спорта. В нашата държава само мошеници и връзкари... Ама да не отварям темата. Иначе за събитието - не само няма да си досадна, с интерес ще следя! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Аля, в момента в Баку има наша делегация, дори премиерът ни беше на откриването.
    Имаме вече златен медал. сребърни и бронзови в борбата
    при мъже и жени.
    Не знам защо мислиш, че няма интерес.
    Може би на гребните канали да не е имало от нашите.
    Иначе у нас не полагаме такива грижи за спортистите, но винаги
    искаме снимки с победителите.
    Добре, че има в много спортове надъхани млади хора, които ни радват с постиженията си!
    Радвам се, че можеш да гледаш 'от мястото на събитието" :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мисля така защото почти не намерих инфо в нета. Баку, съгласна съм...Но и тука има наши. Те са само 6 души, които представят България в тази категория. Горе публикувах снимки, където се виждат имената на нашите спортисти и снимки с тях. Може би си пропуснала :))))... Съгласна съм, че само чакат резултати, но не се интересуват, как се постигат тези резултати. Стана ми обидно..не издържах и написах..Винаги се опитвам да казвам това което мисля, затова и си патя редовно :))))) Тези млади хора, когато разберат какво имат другите спортисти по света ще си тръгнат от България...и когато започнат да носят медали, ще свири чужд химн и те ще стоят под чуждото знаме...
      Извинявай...много емоционално реагирам на такива неща..Искам да чувам българския химн и да гледам, как се надига нашето знаме над всички останали...:)))))
      Прегръдки и поздрави от 1st European Games Baku2015

      Изтриване
  3. Аля, с голямо удоволствие и интерес разглегах снимките и прочетох публикацията ти. Много ти благодаря за чудесното представяне на игрите, погледнати през твоя обектив!
    С нетърпение очаквам и следващите споделяния!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси!
      Сега сядам да покажа и останалото...:)))

      Изтриване
  4. Благодаря ти, че отразяваш събитието. Останалото е дълга тема за коментиране. Затова ти стискам ръката и аплодирам желанието ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря...
      Да много дълга тема...емоциите надделяха....:))))
      Прегръдка и поздрави!

      Изтриване
  5. Аля, да това си си ти - и аз съм така - казвам, каквото мисля, с някои изключения - понякога няма смисъл...
    За първи път мнението ми малко ще се различава от твоето и знам, че няма да се сърдиш:))
    Мисля, че в спорта специално се влагат немалко пари, за разлика от много други също важни, дори бих казала по-важни области. Разбира се, това само на фона на всичко друго у нас, за другите държави не може и да става дума. Това е като да сравняваш един богат човек и един беден какво може да осигури и даде на детето си. Държаната ни е докарана десетки тодини до това тежко положение и сега дори и да иска някой държавник - на този етап няма как с магическа пръчка да промени всичко...Накъдето се обърнеш - всичко е проблем, нищо не е нормално. Права си за едно - журналистите се впечатляват повече от лошите новини, от сензациите, от убийствата, катастрофите, политиката, отразяването на спортно, културно събитие, представянето на нещо стойностно вероятно намират за скучно. От друга страна и публика не намират за това - народеца ни е обеднял толкова, че глада през деня да изкара за хляба, а прибирайки се вечер претрепан от работа - не го и вълнува кой талант какво е постигнал, кога и къде...тъжно е, но е факт. Друго исках обаче да напиша, с което не съм съгласна с теб - не приемам това, че след като тук ти плащат по-малко - трябва да идеш и да се състезаваш за друга държава, както и да прозвучи, но за мен това е родоотстъпничество. Ето и за това сме на този хал - защото сме талантливи, знаещи, можещи, спор няма, поне аз така смятам, но сме и меркантилни, продажни, загърбваме заради парите честта, достойнството си и националната си идентичност, така, както сме я подкарали - скоро и на собствения си език няма да говорим и пишем - много модерно, престижно е да си говорим май вече и у дома на английски...
    Аз съм патриот по убеждения, признавам - нямах дори минута свободна напоследък за да проследя тези игри в Азербайджан, дори ако не беше ми казала, можеше и да не разбера, но винаги, когато и където чуя за успял българин искрено се радвам и вълнувам, но само когато той гордо и с достойнство стои зад произхода си. Нямам право сигурно да съдя никого - всеки решава за себе си, но моето мнение е такова.
    Патриотизма е и една от твоите черти, които безкрайно харесвам и уважавам! Затова си представям колко си била щастлива, не само от присъствието на това важно събитие, но и от вълнението, че виждаш свои сънародници сред участниците. Знам, че и за това си ядосана на управниците ни и определено има защо, но все пак има за радост и спортисти, които въпреки трудностите, въпреки финансовите проблеми продължават с гордост да остават под нашето знаме, пък било и без то да се вее победоносно...поне за сега.
    Прегръщам те - снимките са чудесни, уловила си всичко!
    Поздрави и Кямран за добрата работа на екипа, организиращ тези игри!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Системата ни кара преди всичко да мислим за себе си, за семействата ни. Последното място е отредо на Родината. За съжаление това е истината. За да се надигне цялата ни страна, самочувтсвието ни( поне аз така си мисля) трябва да подкрепим преди всичко хората, които представят Родината ни навън с таланта си. Тези дни намерих статията за квартал Столипиново на гр. Пловдив в един руски сайт. Която така и се казваше "Най-мръсното място на Европа"..Пратих ти линк. Абсолютна лъжа е на автора, защото в Европа има и по-мръсни места, но въпроса е в това, че все по често името на България свързват с такива статии. Става ми болно и обидно. Но абсолютно си права за това колко е обеднял народа ни и че основно в медиите може да прочетем само статии за убийства, изнасилвания, наръгвания и все в този род новини. За мен е важно, че нашето знаме се е развяло на Азербайджанска земя, защото това наистина са исторически игри.Това са първи в историята на спорта Европейски Игри. Да, ние не вземхе медал в този вид на спорта. Но това за мен е на второ място. Наистина бях горда да викам за нашите момчета, да мога да ги виждам на живо, как се борят и дават всичко от себе си.
      Не осъждам тези, които се съзтезават под чуждо знаме. Те винаги ще си останат българи и тука хората много се гордеят, че за тяхна страна и под тяхно знаме стоят българи.

      Уф, много тежка тема..но това е живота..
      Прегръщам те миличка и знаеш, че много уважам мнението ти...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации