Пържени пирожки с картофи
Здравейте, мили приятели!
Аз малко отсъствах. Първо бях на пътешествие, след което се разболях от някакъв странен грип и почти не готвих. Но болестта почти отмина и трябва да се готви нещо и да се яде. Днес при нас времето е доста студено. Втори ден вали дъжд и духа много силен вятър. За такъв ден са много подходящи топли пържени пирожки с картофи. Получават се 40 броя пирожки.
Продукти за тестото:
1 яйце
250 гр. майонеза
2 с.л. суха мая
0,5 л топла вода
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
1-1,5 кг брашно
олио за пържене
Продукти за плънката:
3 бр. големи картофа
1 гл. голяма стар лук
70-80 гр. краве масло
сол
Начин на приготвяне:
Яйцето се разбива с тел или вилица съвсем леко. Към него прибавяме майонезата, разбъркваме. Слагаме захарта и солта, пак разбъркваме. Маята се разбърква в топлата вода и се сипва към майонезената смес. Слагаме олиото, разбъркваме и по малко сипваме пресятото брашно.
Разбъркваме и пак слагаме от брашното. Трябва да се получи меко нелепнещо тесто. Намазваме голяма купа или тенджера с малко олио, слагаме вътре тестото.
Затваряме отгоре с капак или домакинско фолио и оставяме на топло за 2 часа да втаса, като по време на втасването на 2-3 пъти съвсем леко, притискаме нашето тесто.
През това време обелваме картофите и както са цели слагаме ги напълно да се сварят. Лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в 1/2 от кравето масло до златисто. На сварените картофи се маха водата и както са горещи се намачкват на хубаво пюре, слагаме изпържения лук, солта и останалото масло. Хубаво разбъркваме и оставяме на страни да се охлади.
От готовото втасало тесто откъсваме топки с големи на голям орех. С ръце правим малка мекичка, колкото вие дланта. По средата слагаме една чаена лъжичка с голям връх от картофеното пюре, прегъваме на две и залепваме. Поставяме нашата пирожка с ръба нагоре на масата и леко натискаме надолу. Сплескваме внимателно, получава се на вид като листенце с дебелина около 1/2 от вашия пръст.
В тиган сипваме олио около 1 пръст и изпържваме нашите пирожки от началото с ръба надолу до златисто, на среден котлон. Аз използвах 2та степен от 4 на моя котлон.
Добър Апетит!
P.S. В това тесто може да сложите 4 с.л. захар и да ги изпържите със сладка плънка.
Рецептата я имам много отдавна на едно хвърчащо листче, вече не помня от къде е :)))
Рецептата я имам много отдавна на едно хвърчащо листче, вече не помня от къде е :)))
Лелеееййй, какво изкушение!
ОтговорИзтриванеНаправо ме разби с тази рецепта и с тези апетитни снимки. Отивам да ближа рани...
Илианче, стават страхотни и като се сложи малко повече захар в тестото такива сладки пирожки стават... мммм...Хрупкави отвън и меки отвътре.
ИзтриванеПрегръдки миличка!
Аура, радвам се че вече си добре!
ОтговорИзтриванеПирожките ти са чудесни.
Избягвам пърженето и си мисля дали не мога да ги изпека :)
Прегръдки!
Да ти кажа честно не съм ги правила печени. По принцип тестото е за пържени, но защо пък да не се опита. Мисля, че може и да станат. И аз избягвам пържените, но понякога правя. Че са много вкусни бе... :)))
ИзтриванеЧудих се къде "избяга"......радвам се болестта е отминала и отново си на линия,Аура!
ОтговорИзтриванеВ ученическите ми години за първи път опитах пирожки(но печени)с тази плънка...Бях от гимназията на десет дневен (пет дни в Москва и пет дни в Ленинград:)) езиков обмен и пред всяка метростанция продаваха от тези вкусотии....Обожавам ги!
:))))Благодаря ти за рецептата мила Аура,тези дни ще пържа:))))
Аааа Миленче, как без мен..не съм избягала...тука съм..чета ви редовно и по възможност писах..но сега съм на линия. Да, в бившия съюз много ги тачат пържените пирожки. Тестото е универсално, става за различна плънка..
ИзтриванеПрегръдки миличка и поздрави!
Интересна рецепта, нещо ново!
ОтговорИзтриванеПо-бързо оправяне!
Хубава вечер, Аура!
Благодаря, мила!
ИзтриванеПрекрасно изглеждат тези пирожки, сигурна съм, че са и невъзможно вкусни! Толкова приятно си ги оформила, как прилягат в ръката удобни за хапване :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесната рецепта, Аура!
Поздрави!
И аз благодаря, Танче!
ИзтриванеЗа мен е чест да получа положителна оценка от такъв майстор като теб :)))
Поздрави и прегръдки!!!
Леле, глътнах си езика, Аля! Ау, колко са апетитни...Непременно ще си направя, да знаеш! Добре, че не е отлетяло летящото листче:) Прегръдка и спря ли най сетне нослето да тече...Липсваше тук ужасно! Снимките са убийствени, а ръцете ти сътворили ги толкоз еднакви тез пирожки - златни!
ОтговорИзтриванеПо-добре съм вече. Колко мога да мързелувам трябва и да се готви нещо :))))...Ще опитам да не изчезвам така за дълго. И вие много ми липсвахте!!!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНе казваш къде си се разхождала този път, но дано вирусът е заминал на разходка по-далече от теб и хич да не мисли да се връща!
ОтговорИзтриванеПирожките ти са върховни, нещо като лангоши, но все пак по-различни. И колко апетитно изглеждат... колкото само ти можеш да ги представиш! Поздравления и прегръдки за теб!
Благодаря, Ирма!!!
ИзтриванеНадявам се да не се върне, че си беше тежко...
Разходката ще представя, интересна беше..
Прегръдки миличка!
Честито оздравяване,Аурелия!
ОтговорИзтриванеА пирожките са страхотни,няма две мнения!
Успешна седмица!
Благодаря, Роси!
ИзтриванеИ на теб лека и спорна!
Ах, пирожки! Като дете много обичах руски приказки и в тях все за пирожки се говореше:))) ето ги сега поднесени и само чакат да ги опитам! Благодаря ти! Радвам си, че си здрава вече, тези грипове върлуват навсякъде. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате и при мен беше същото. Много обичах и обичам приказките. И все за пирожки си мечтаех, пораснах и опитх от мечтата..вкусно е!!!
Изтриване