Пържени пирожки с картофи

 Здравейте, мили приятели!
Аз малко отсъствах. Първо бях на пътешествие, след което се разболях от някакъв странен грип и почти не готвих. Но болестта почти отмина и трябва да се готви нещо и да се яде. Днес при нас времето е доста студено. Втори ден вали дъжд и духа много силен вятър. За такъв ден са много подходящи топли пържени пирожки с картофи. Получават се 40 броя пирожки.

Продукти за тестото:
1 яйце
250 гр. майонеза
2 с.л. суха мая
0,5 л топла вода
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
1-1,5 кг брашно
олио за пържене

Продукти за плънката:
3 бр. големи картофа
1 гл. голяма стар лук
70-80 гр. краве масло
сол


Начин на приготвяне:

Яйцето се разбива с тел или вилица съвсем леко. Към него прибавяме майонезата, разбъркваме. Слагаме захарта и солта, пак разбъркваме. Маята се разбърква в топлата вода и се сипва към майонезената смес. Слагаме олиото, разбъркваме и по малко сипваме пресятото брашно. 


Разбъркваме и пак слагаме от брашното. Трябва да се получи меко нелепнещо тесто. Намазваме голяма купа или тенджера с малко олио, слагаме вътре тестото. 


Затваряме отгоре с капак или домакинско фолио и оставяме на топло за 2 часа да втаса, като по време на втасването на 2-3 пъти съвсем леко, притискаме нашето тесто.


През това време обелваме картофите и както са цели слагаме ги напълно да се сварят. Лука се нарязва на ситни кубчета и се запържва в 1/2 от кравето масло до златисто. На сварените картофи се маха водата и както са горещи се намачкват на хубаво пюре, слагаме изпържения лук, солта и останалото масло. Хубаво разбъркваме и оставяме на страни да се охлади.


От готовото втасало тесто откъсваме топки с големи на голям орех. С ръце правим малка мекичка, колкото вие дланта. По средата слагаме една чаена лъжичка с голям връх от картофеното пюре, прегъваме на две и залепваме. Поставяме нашата пирожка с ръба нагоре на масата и леко натискаме надолу. Сплескваме внимателно, получава се на вид като листенце с дебелина около 1/2 от вашия пръст. 


В тиган сипваме олио около 1 пръст и изпържваме нашите пирожки от началото с ръба надолу до златисто, на среден котлон. Аз използвах 2та степен от 4 на моя котлон.


Добър Апетит!

P.S. В това тесто може да сложите 4 с.л. захар и да ги изпържите със сладка плънка.
Рецептата я имам много отдавна на едно хвърчащо листче, вече не помня от къде е :)))

Коментари

  1. Лелеееййй, какво изкушение!
    Направо ме разби с тази рецепта и с тези апетитни снимки. Отивам да ближа рани...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианче, стават страхотни и като се сложи малко повече захар в тестото такива сладки пирожки стават... мммм...Хрупкави отвън и меки отвътре.
      Прегръдки миличка!

      Изтриване
  2. Аура, радвам се че вече си добре!
    Пирожките ти са чудесни.
    Избягвам пърженето и си мисля дали не мога да ги изпека :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа честно не съм ги правила печени. По принцип тестото е за пържени, но защо пък да не се опита. Мисля, че може и да станат. И аз избягвам пържените, но понякога правя. Че са много вкусни бе... :)))

      Изтриване
  3. Чудих се къде "избяга"......радвам се болестта е отминала и отново си на линия,Аура!
    В ученическите ми години за първи път опитах пирожки(но печени)с тази плънка...Бях от гимназията на десет дневен (пет дни в Москва и пет дни в Ленинград:)) езиков обмен и пред всяка метростанция продаваха от тези вкусотии....Обожавам ги!
    :))))Благодаря ти за рецептата мила Аура,тези дни ще пържа:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа Миленче, как без мен..не съм избягала...тука съм..чета ви редовно и по възможност писах..но сега съм на линия. Да, в бившия съюз много ги тачат пържените пирожки. Тестото е универсално, става за различна плънка..
      Прегръдки миличка и поздрави!

      Изтриване
  4. Интересна рецепта, нещо ново!
    По-бързо оправяне!
    Хубава вечер, Аура!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно изглеждат тези пирожки, сигурна съм, че са и невъзможно вкусни! Толкова приятно си ги оформила, как прилягат в ръката удобни за хапване :)
    Благодаря ти за чудесната рецепта, Аура!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Танче!
      За мен е чест да получа положителна оценка от такъв майстор като теб :)))
      Поздрави и прегръдки!!!

      Изтриване
  6. Леле, глътнах си езика, Аля! Ау, колко са апетитни...Непременно ще си направя, да знаеш! Добре, че не е отлетяло летящото листче:) Прегръдка и спря ли най сетне нослето да тече...Липсваше тук ужасно! Снимките са убийствени, а ръцете ти сътворили ги толкоз еднакви тез пирожки - златни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-добре съм вече. Колко мога да мързелувам трябва и да се готви нещо :))))...Ще опитам да не изчезвам така за дълго. И вие много ми липсвахте!!!

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Не казваш къде си се разхождала този път, но дано вирусът е заминал на разходка по-далече от теб и хич да не мисли да се връща!
    Пирожките ти са върховни, нещо като лангоши, но все пак по-различни. И колко апетитно изглеждат... колкото само ти можеш да ги представиш! Поздравления и прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма!!!
      Надявам се да не се върне, че си беше тежко...
      Разходката ще представя, интересна беше..
      Прегръдки миличка!

      Изтриване
  9. Честито оздравяване,Аурелия!
    А пирожките са страхотни,няма две мнения!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, пирожки! Като дете много обичах руски приказки и в тях все за пирожки се говореше:))) ето ги сега поднесени и само чакат да ги опитам! Благодаря ти! Радвам си, че си здрава вече, тези грипове върлуват навсякъде. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате и при мен беше същото. Много обичах и обичам приказките. И все за пирожки си мечтаех, пораснах и опитх от мечтата..вкусно е!!!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации